Chciałem podpiąć do swojej Home Assistant OS za pośrednictwem logera zrobionego na esp8266 nodeMcu v3 + rs485 do falownika sofar HYD 8KTL przez port com podpinałem loger pod pin 1 i 2 a także 10 i 11 i nie mogę nawiązać komunikacji, brak odpowiedzi z falownika. Zacząłem się zastanawiać czy połączenie jest możliwe i czy producent czegoś nie zablokował, czy ktoś z użytkowników forum miał podobny problem lub zna rozwiązanie mojego problemu z komunikacją?
Kompilacja firmware do esp odbyła się w ESPhome na pliku yaml:
Witaj, ponieważ jesteś tu pierwszy raz, nie będę krytykował wstawionego kodu , poczytaj jak należy wklejać kod żeby uniknąć upominania przez moderatorów. Co do twojego problemu, to zastanawia mnie jakiego konwertera użyłeś? Może zobacz i porównaj jak to powinno wyglądać GitHub - pawelka/sofarsolar_esp_rs485_logger · GitHub
wgrałem dwie różne konfiguracje z różnymi adresami zapytań do modbus efekt jest ten sam brak zwrotnej komunikacji z falownika, ostania wgrana z GitHub - pawelka/sofarsolar_esp_rs485_logger · GitHub trzeba było tylko poprawić piny bo oryginale było na sprzętowych rx i tx i coś blokowało i nie szły zapytania w logach nie było zapytań esp stało w miejscu po zalowaniu zmieniłem rx i tx na D7 i D8, teraz zpytania lecabrak zwrotnej informacji z modbus. Zamieniałem przewody z rs485 do falownika i nie ma zmian.
dodam jeszcze że złącze COM w falowniku ma wydzielone inne piny dla licznika i baterii oraz dla modbus.
u mnie nie będzie działać bo mój logger wifi nie obsługuje tej komunikacji gniazda lan też nie mam w falowniku. Mój logger wifi to DTU-WIFI V1 (MQTT) nie obsługuje Modbus TCP i nie będzie to działać z HACS.
jak nie jest do sofara … ? A do czego? Oryginalny loger wifi z falownikiem sofar DTU-WIFI V1 (MQTT), była sugestia by się łączyć przez HACS to napisałem, że logger wifi z falownika nie obsługuje modbus TCP i nie bedzie to działać.
To nie prościej skonfigurować mqtt i tak odczytywać dane? Po coś w końcu ten dopisek (MQTT) dodali. Nie będziesz się musiał męczyć i zastanawiać czy to jest problem sprzętowy czy konfiguracji - otrzymasz dane w czytelnej formie.
Nie posiadam ale w necie jest info:
Seria HYD korzysta z protokołu Modbus RTU. Moduł DTU-WIFI V1 w wersji MQTT działa jako bramka, która odczytuje rejestry Modbus z falownika i przesyła je dalej w formacie JSON do brokera MQTT