Połączenie HA z falownikiem sofar HYD 8 KTL

Chciałem podpiąć do swojej Home Assistant OS za pośrednictwem logera zrobionego na esp8266 nodeMcu v3 + rs485 do falownika sofar HYD 8KTL przez port com podpinałem loger pod pin 1 i 2 a także 10 i 11 i nie mogę nawiązać komunikacji, brak odpowiedzi z falownika. Zacząłem się zastanawiać czy połączenie jest możliwe i czy producent czegoś nie zablokował, czy ktoś z użytkowników forum miał podobny problem lub zna rozwiązanie mojego problemu z komunikacją?
Kompilacja firmware do esp odbyła się w ESPhome na pliku yaml:

sofarsolar-hyd-8ktl.yaml (4,5 KB)

Witaj, ponieważ jesteś tu pierwszy raz, nie będę krytykował wstawionego kodu , poczytaj jak należy wklejać kod żeby uniknąć upominania przez moderatorów. Co do twojego problemu, to zastanawia mnie jakiego konwertera użyłeś? Może zobacz i porównaj jak to powinno wyglądać GitHub - pawelka/sofarsolar_esp_rs485_logger · GitHub

użyłem dokładnie takiego konwertera jak podany w linku

Nie mam takiego falownika ale zobacz kod przykładowego czujnika z tego repo ( link)

- platform: modbus_controller
    modbus_controller_id: sofarsolar
    name: ${friendly_name} AC1 Voltage
    id: inverter_ac_v1
    register_type: holding
    address: 0x000f
    unit_of_measurement: "V"
    icon: "mdi:alpha-v-circle-outline"
    value_type: U_WORD
    accuracy_decimals: 1
    filters:
      - multiply: 0.1

U Ciebie te adresy jakieś dziwne

@isom1266 pewnie masz jakiegoś KTL ale warto sprawdzić adresy rejestrów. Przyczyn może być wiele np.zamiana AB. Zbyt mało informacji aby coś radzić.

jest wtyczka solarman w hacs, nie trzeba nic cudować z rs, kiedyś miałem po rs ale przerzuciłem się na wtyczke i jest cacy

A po kablu zdaje sie Solax gada. Tylko najpierw trzeba mieć komunikację.

wgrałem dwie różne konfiguracje z różnymi adresami zapytań do modbus efekt jest ten sam brak zwrotnej komunikacji z falownika, ostania wgrana z GitHub - pawelka/sofarsolar_esp_rs485_logger · GitHub trzeba było tylko poprawić piny bo oryginale było na sprzętowych rx i tx i coś blokowało i nie szły zapytania w logach nie było zapytań esp stało w miejscu po zalowaniu zmieniłem rx i tx na D7 i D8, teraz zpytania lecabrak zwrotnej informacji z modbus. Zamieniałem przewody z rs485 do falownika i nie ma zmian.
dodam jeszcze że złącze COM w falowniku ma wydzielone inne piny dla licznika i baterii oraz dla modbus.

u mnie nie będzie działać bo mój logger wifi nie obsługuje tej komunikacji gniazda lan też nie mam w falowniku. Mój logger wifi to DTU-WIFI V1 (MQTT) nie obsługuje Modbus TCP i nie będzie to działać z HACS.

przecież ten loger nie jest do sofara, a temat dotyczy sofara

jak nie jest do sofara … ? A do czego? Oryginalny loger wifi z falownikiem sofar DTU-WIFI V1 (MQTT), była sugestia by się łączyć przez HACS to napisałem, że logger wifi z falownika nie obsługuje modbus TCP i nie bedzie to działać.

To dtu to wygląda na Hoymiles. W Sofarze używają LSW. Jak to niby jest podłączone?

To nie prościej skonfigurować mqtt i tak odczytywać dane? Po coś w końcu ten dopisek (MQTT) dodali. Nie będziesz się musiał męczyć i zastanawiać czy to jest problem sprzętowy czy konfiguracji - otrzymasz dane w czytelnej formie.
Nie posiadam ale w necie jest info:

Seria HYD korzysta z protokołu Modbus RTU. Moduł DTU-WIFI V1 w wersji MQTT działa jako bramka, która odczytuje rejestry Modbus z falownika i przesyła je dalej w formacie JSON do brokera MQTT

montuje tych falowników kilkanaście miesięcznie, to ja nie wiem gdzie Ty masz tam taki loger oryginalny razem z falownikiem??? sofar daje LSW