Połączenie z nagrywaniem głosu?

Witam Wszystkich :smiley:

Zainstalowałem Home Assistant na Raspberry Pi 3 i chcę zrobić taki projekt…
Teściu na działce ma ule i do każdego ula wrzuciliśmy czujki lywsd03mmc i za pomocą ESPHome odczytuję jaka jest temperatura i wilgotność w ulach.
Wszystko dobrze działa.
Podłączyłem się do Kalendarza Google.
Dodałem 2 kamery na działce dla bezpieczeństwa i MotionEye działa bardzo dobrze.

Zmagam się z problemem takim…
Można do HA podpiąć jakiś serwer na pliki głosowe aby działał jak dyktafon / notatka głosowa?

Odpalam sobie aplikację HA na telefonie, wchodzę w “dyktafon” i nagrywam co muszę jeszcze zrobić albo co zrobiłem jak mam ręce brudne z miodu i wosku, a później w domu na spokojnie mogę sobie to odsłuchać ja oraz wszyscy użytkownicy mojego HA.

Jest ktoś mi w stanie pomóc?

strasznie dziwny pomysł do automatyzacji, ale tez się podpinan… jak coś mi przychodzi do głowy to notuje w kalendarzu żeby nie zapomnieć… najwięcej pomysłów przychodzi pomiędzy 10:00 a 13:00… taka ciekawostka

Motioneye działa ci dobrze przecież on bardzo mocno obciąża Rasbery pi. Co to za czujnik?? ESP masz w ulu czy jak?

U mnie też działał doskonale i to z 4 kamerami jakieś 2 lata temu (na bazie RPi3B+) tylko zlikwidowałem tą instalację, więc raczej nie ma szans na to by odnaleźć ustawienia (jakkolwiek myślę, że to zależy nie tylko od ustawień motionEye ale też od kodeka użytego w kamerach).

Kamery działają dobrze.
Jakieś 10fps mam na MotionEye a na aplikacji zewnetrznej na telefonie działa płynnie. Chodzi tylko o podgląd. Mam na środku pasieki “pusty” ul a w nim całą elektronikę :grin:
Router, rapsberry, esp32 (dokładnie lolin32). Czujki jakich używam to: Xiaomi Mi LYWSD03MMC. ESP działa jak matka co wczytuje dane z czujek a tylko czujki mam rozłożone po ulach. Wszystko jest jak narazie w fazie testów oczywiście :upside_down_face:

Chciałem pomóc bo to teścia jest i chodzi o to że jak się ubierze w ten strój to ciężko cokolwiek pisać na telefonie więc łatwiej nagrać swoje działanie a później posłuchać w domu na spokojnie i zanotować.

Gotowców nie znam, jeżeli coś mi przychodzi do głowy to Tasker i OK google https://play.google.com/store/apps/details?id=net.dinglisch.android.taskerm&hl=pl&gl=US

Do tego Voice Recorder https://play.google.com/store/apps/details?id=com.digipom.easyvoicerecorder.pro&hl=pl&gl=US
Upload via FTP do folderu Media HA

Te czujniki działają po BT? Te fale nie będą jakoś źle wpływać na pszczoły?

Działają po BLE (bluetooth low energy). I wątpię aby to źle działało na pszczoły bo jak Pan sprawdzi sobie na internecie “serce ula” to tam robią też wszystko po BT.

no i dlatego powstają zakłocenia :slight_smile:

???
BLE działa sporo stabilniej od WiFi nawet w dość trudnych warunkach
swoją drogą używam sporo egzemplarzy LYWSD03MMC w charakterze termohigrometrów w rożnych lokalizacjach i na sofcie pvvx 3.2 są stabilne jak skała (mimo, że jak dotąd nie wlutowałem im brakujących kondensatorów w torze zasilania), jakkolwiek egzemplarze przeznaczone do pracy w dużej wilgotności rozebrałem i zaimpregnowałem im PCB z kluczowymi elementami.