Cześć,
Tak jak w temacie - czy ktoś posiada jakieś doświadczenia? Na piętrze chciał bym dołożyć taki router zigbee to jednak mesh sobie nie daje rady. Bez problemu mogę to podpiąć w dwa osobne Z2M jak sądzę w jednym HA więc dobrze by było dla mnie rozbić piętro osobno. Niestety jak wnioskuję z mapy w Z2M to wszystkie urządzenia chcą się bezpośrednio łączyć z donglem na parterze i żadne urządzenia robiące za mesh-routery nie pomagają.
Żarówki Ikei i Philipsa u mnie idealnie działają jako routery.
Jeśli pragniesz wymusić komunikację przez routery zamiast bezpośrednio, zmniejsz moc wypromieniowaną z anteny koordynatora.
Moim zdaniem problem leży jednak przede wszystkim w urządzeniach, które używasz (skoro nie chcą korzystać ze ścieżek o lepszych parametrach).
To chyba nie do końca tak działa. Zauważyłem, że jeśli urządzenie jest w stanie uzyskać minimalną moc do koordynatora to rezygnuje przy połączeniu z routerów. Jak zmniejszę moc koordynatora to gubi mi graniczne urządzenia na parterze, za to na piętrze jest OK bo używają urządzeń pośrednich (routerów) bo nie widzą głównego koordynatora na parterze. By to rozwiązać chciałem odpalić drugą instancję Z2M i drugi koordynator w HA i mieć rozbite piętro z parterem. Nie widzę minusów tego rozwiązania póki co. A że mógł bym taki koordynator/router zasilić z PoE to dla mnie dodatkowy plus.