Hej. Szukam przekaźnika dopuszkowego Zigbee pod włącznik 2 przyciskowy który będzie w stanie wyłapać przełączenie dwóch przycisków na włączniku na raz. Macie może jakieś sprawdzone i polecane modele?
Nie ma takiego włącznika, zdarzenie polegające na “przełączenie dwóch przycisków na włączniku na raz” trzeba oprogramować - stany przycisków muszą zostać przesłane do HA i HA to ogarnie. W urządzeniach Zigbee zderzenia są wykrywane per kanał/przycisk, nie ma w nich żadnej dodatkowej logiki.
Obecnie mam coś co się przedstawia jako tuya TS0012. Nie wystawia żadnego statusu fizycznych przycisków. Jedynie dwa switche, które się same przełączają jak zapalam/gaszę światło przyciskiem. Jak przełączę dwa fizyczne przyciski na raz to tylko jeden switch zmienia stan. Jak przełączam je pojedynczo to wszystko działa. Jak mogę to zaprogramować żeby przy przełączeniu dwóch zapalały się obydwa wyjścia?
Jestem leniwy i nie chce mi sie tego szukać a Ty masz linka do tego urządzenia pod ręką więc go podaj, przyspieszy to rozwiązywanie tematu.
Myślę, że nie chodziło o marketingowy bełkot, tylko o linka, który masz dostępny w Z2M…
Fakt, o tym nie pomyślałem…
No to na podstawie tego linka, który wrzuciłeś jako ostatni, moim zdaniem rzecz jest awykonalna.
Możesz jednak się np. pomodlić w intencji powstania firmware z potrzebnymi funkcjami lub (o ile takie funkcje przypadkiem istnieją) w intencji deweloperów by je odnaleźli, bo niestety Tuya im w tym nie pomaga “ni .uja”.
No tak się domyślam, że tu nic nie ugram. Dlatego w pierwszej wiadomości i w temacie pytałem się o polecane przekaźniki na których to działa. Wogóle zastanawiam się czemu to trzeba programować, najlepiej jakby sam z siebie przekaźnik to ogarniał.
Możesz wejść do tej bazy z drugiego linka
i zacząć poszukiwania np. w ten sposób (wtedy jest szansa, że na poziomie HA da się to zautomatyzować, oczywiście poczytaj też opisy danych urządzeń)
Metoda druga - pytaj w sklepach - sprzedawcy powinni wiedzieć co sprzedają i czego oczekują klienci.
Dzięki. Najchętniej bym tego nie automatyzował tylko kupił po prostu taki w którym to działa jak powinno od początku. Aczkolwiek jak rozumiem muszę szukać takiego który osobno wystawia stan fizycznych przełączników a osobno faktyczny stan przekaźnika i z poziomu HA/NodeRed wymuszać synchronizację tych stanów?
Może znajdziesz coś czego szukasz, stąd sugeruję pytać w sklepach.
Może ktoś akurat ma taki i korzysta w taki sposób jak marzysz i się tu podzieli informacją? (ale weź poprawkę, że są tacy ludzie, którzy tu nie zaglądają i jest ich zapewne całkiem sporo)
Każdy przycisk jest dedykowany do jednego obwodu (switcha), tak nawet wynika ze schematu połączenia dlatego takie zachowanie jest dziwne. Testowałem te same moduły ale z N i nie przypominam sobie takich problemów. Może brak przewodu neutralnego powoduje taki a nie inny skutek, jesteś pewny, że dobze wszystko podłaczyłeś?
Jeszcze jedno - podobny efekt - “jak przełączę dwa fizyczne przyciski na raz to tylko jeden switch zmienia stan” wystepuje w przyciskach do rolet - mechaniczna blokada równoczesnego podania napięcia na silnik.
Ok, kupię wersję z N i zobaczę czy będzie działać lepiej
Najpierw sprawdź czy w puszcze podtynkowej masz doprowadzony przewód N.
Mam, budynek świeżo zbudowany. Instalacja nowego typu.
To po co kupiłeś bez N? Moduły Zigbee z N są jednocześnie routera w sieci Zigbee czyli powiększają jej zasięg.
Bo mam w puszce baaardzo mało miejsce, tu już na siłę przykręcałem to, przewody musiałem upchać i jak przykręciłem przełącznik to lekko go wybrzuszyło, ale zdaje się działać, po założeniu plastikowej osłonki nic nie odstaje. A dodatkowe N powoduje, że muszę jeszcze upchać tam jedno WAGO żeby zrobić rozgałęzienie do N.
W ostateczności pozostają moduły Zigbee z zintegrowanymi przyciskami.
Właśnie zamówiłem sobie na allegro i włącznik i przekaźnik z N, jak przekaźnik będzie działał lepiej niż ten z N to zwrócę włącznik a jak nie to będę musiał pogodzić się z każdym innym włącznikiem i odesłać przekaźniki. Dam znać czy przekaźnik z N coś zmieni.