Cześć,
szukałem lupką ale nie znalazłem lub nie wiem jak zapytać.
Jak to ugryźć. Mam pompę hydroforową, która ma wydajność zmierzoną 100l/min. podłączona jest przez gniazdko z odczytem poboru prądu więc mogę zobaczyć kiedy i na jak długo się włączyła. Jak te informacje przetworzyć tak, żeby dodać je do panelu energia (zużycie wody)?
Na końcu pewnie utility meter ale nie wiem jak policzyć/wyciągnąć czas na jaki włącza się pompa
Skorzystaj z history_stats:
Ok trochę mi rozjaśniłeś temat. Dziękuję. Powiedz mi jeszcze jak na podstawie poboru prądu stworzyć binary_sensor. Tzn. jak pobór >30W to jest ON, jak mniejszy to OFF. Na pewno trzeba stworzyć template tylko mam problem ze składnią.
No chyba, że można bezpośrednio w History Stats zapisać zamiast state: “on” coś w stylu “>30”
Jak to zmierzyłeś i czy zawsze ma taką wydajność? Wydajność zależy jeszcze od wielu czynników więc jeśli jesteś pewien, że jest stała i zawsze - to metoda czasu da dobre przybliżenie.
Mam zbiornik hydroforowy. Pompa włącza się na ok 30 sek. dopompowując do zadanego ciśnienia. Sprawdziłem, ile trzeba wylać wody (49 l), żeby się załączyła ponownie. Jest to powtarzalne. Ponieważ pompa ma dużą wydajność w porównaniu z poborem wody np. przy kąpieli, podlewaniu, a zbiornik dość duży to przyjąłem, z pewnym oczywiście błędem, że jest to te 100l/min. Nie potrzebuję superdokładności - po prostu chcę mniej-więcej wiedzieć ile zużywam wody.
“… coś bym zmierzył mon chéri…” Ok. coś tam będziesz wiedział.
Znajdziesz przykłady na forum.
Bezpośrednio w history stats tego nie zrobisz.