Cześć,
Od 2 dni walczę z HA, zakupiłem HomeAssistant green do tego Sonoff ZBDongle USB ZigBee 3.0, natomiast za co bym się nie zabrał i co bym nie chciał zrobić okazuje się, że potrzebuję do tego zigbee2mqtt. Próbuję od wczoraj, zająć się tym tematem, ale po prostu chyba jestem na to za głupi. Nie wiem nawet do kogo powinienem się udać, żeby mi pomógł. Czy jest może na forum osoba która podjęłaby się próby pomocy w instalacji? Aktualnie utknąłem na tym, że konsola wypluwa mi:
[2024-10-15 03:00:43] error: z2m: Error while starting zigbee-herdsman
[2024-10-15 03:00:43] error: z2m: Failed to start zigbee
[2024-10-15 03:00:43] error: z2m: Check https://www.zigbee2mqtt.io/guide/installation/20_zigbee2mqtt-fails-to-start.html for possible solutions
[2024-10-15 03:00:43] error: z2m: Exiting...
[2024-10-15 03:00:43] error: z2m: Error: Failed to connect to the adapter (Error: SRSP - SYS - ping after 6000ms)
at ZStackAdapter.start (/app/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/adapter/zStackAdapter.ts:113:27)
at Controller.start (/app/node_modules/zigbee-herdsman/src/controller/controller.ts:137:29)
at Zigbee.start (/app/lib/zigbee.ts:69:27)
at Controller.start (/app/lib/controller.ts:161:27)
at start (/app/index.js:154:5)
Powinieneś się udać do “lupki” (forumowej wyszukiwarki), ale może skrócę te cierpienia - zweryfikuj czy ZHA nie przejęło Ci dongla - tam podobny problem
Postanowiłem dalej szukać w internecie jak skonfigurować MQTT i bingo. Znalazłem filmik pewnego starszego pana (https://www.youtube.com/watch?v=sfsZF0R0HtE). Robił instalacje w całkowicie inny sposób niż widziałem w innych poradnikach. Czy ktoś totalnemu noobowi podpowie czy ten sposób był dobry i czy nie mam żadnych ograniczeń? Podłączyłem pierwsze urządzenia i wydaje się działać, zadziwiająco gładko to poszło i nic skomplikowanego nie zrobiłem.
Plus jedyne co mi konsola wypluwa to że powinienem użyć:
@Mix00n chcesz pomocy to proszę rób to o co proszę Cię osoby, które chcą Ci pomóc (@szopen poprosił o weryfikację ale odpowiedzi nie udzieliłeś). Jeżeli nie dostosujesz sie do tego i sam coś zaczniesz zmieniać w między czasie to nikt z nas nie będzie wiedział co się zmieniło i analiza osób chcących Ci pomóc jest do kosza, muszą zaczynać od nowa. Sorry ale nie każdy z nich ma tyle wolnego czasu aby zaczynać rozwiązywanie Twojego problemu od nowa.
Ostrożnie z poradnikami filmowymi itp. Mają zasadniczą wadę, szybko się dezaktualizują. Na dodatek często pomijany w filmie szczegół zmienia zupełnie zastosowanie w danym przypadku. Moim zdaniem najlepszym źródłem podstawowych informacji jest dokumentacja danego projektu.
Organizacyjnie jeszcze, prośba o nie pisanie kolejnego postu pod własnym. Jet możliwość jego edycji.
@Mix00n
Filmik zawiera zaawansowaną konfigurację z tworzeniem własnych użytkowników, w rzeczywistości sam proces instalacji zajmuje z 5 minut jeśli skorzystamy z możliwości użycia użytkowników autogenerowanych przez system, czyli gdy nie grzebiemy tam gdzie nie ma musu - czyli zupełnie inaczej niż tak jak to zaleca gość na wideo (masz HA Green na bazie HAOS więc wystarczająca jest znacznie prostsza konfiguracja).
Dobra zakładam, że masz dongla E (bo obie konfiguracje są dla E, więc z tego wnoszę, że masz E, co sprawdziłeś i się nie pochwaliłeś), czy zajrzałeś od linka który podałem wyżej?
Krokiem zerowym jest sprawdzenie
jakiego masz faktycznie dongla (wersje Sonoff’ów nie są do końca jednoznaczne)
aktualnej dokumentacji
oraz weryfikacja wersji firmware dongla (wszytko to jest w linku, który wrzuciłem wcześniej).
Jeśli nie wiesz jaką wersję firmware NCP posiadasz na donglu, to po prostu zaktualizuj do jakiejś zalecanej, tu podkreślę chodzi o firmware NCP, bo dla chipsetów Silicon Labs są dostępne też inne firmware niż Zigbee… oraz o firmware koordynatora (bo istnieje też firmware routera umożliwiające wykorzystanie sprzętu tylko do rozszerzania zasięgu, ale bez zarządzania siecią…).
Od wersji firmware zależy czy masz użyć sterownik ezsp czy ember dla Silicon Labs. ember jest zalecany ale wymaga stosunkowo świeżych wersji firmware (Sonoff dostarcza te dongle E z jakimś zabytkowym firmware, obecnie przestarzałym).
Rozumiem, że już wszystko działa, bo część informacji wygląda na wydobyte z Z2M.
Masz przestarzale firmware dongla - zalecam je zaktualizować póki nie zbudowałeś sieci Zigbee, bo przy okazji tej raczej nieuniknionej aktualizacji będziesz przechodził ze sterownika ezsp na ember (gdzie migracja sieci na nowe firmware może się nie udać).
Aha i nikogo nie uraziłeś, po prostu zakładanie wątku na forum, gdy nie zamierzasz korzystać z podpowiedzi jest bez sensu, bo to angażuje czyjś prywatny czas.
Jeśli chodzi o wasze instrukcje to nie tyle co nie zamierzałem z nich korzystać tylko nie do końca wszystko do mnie docierało. Jestem totalnym noobem i nie mam jakiejś wiedzy informatycznej stąd nie wszystko zrozumiałem. Czy masz może jakiś instruktaż do przejścia na ember?
(możesz uprzednio wykonać backup sieci w Z2M, ale jego przywrócenie potencjalnie może się nie udać dlatego zachęcam do aktualizacji zanim zbudujesz dużą sieć)
Zatrzymujesz Z2M
Odłączasz koordynator
Aktualizujesz firmware (na swoim komputerze, z którego piszesz zapewne tutaj), zmieniasz w konfiguracji ezsp na ember
Podłączasz koordynator, uruchamiasz Z2M, modlisz się o to aby sieć wstała sama (wykorzystując NVRAM w koordynatorze lub awaryjnie backup sieci z kroku zerowego).
Kluczowe linki są w dokumentacji
jeśli chodzi o firmware z niezależnych źródeł (ponieważ iTead/Sonoff/eWelink olewa wsparcie) zalecam ten projekt
tu masz webowy flaszer (wymaga przeglądarki z obsługą webserial czyli np. Vivaldi, Chrome lub Edge)
Musisz czytać, nikt z nas nie jest w stanie dostarczać każdemu oddzielnych instrukcji krok po kroku.
w takich wypadkach zagląda się do issues w projekcie - tu masz opisane alternatywne metody
Możesz też wgrać oficjalną metodą
tylko to wymaga otwarcia obudowy by użyć przycisku BOOT na PCB
(a webflasher z projektu @darkxst teoretycznie emuluje wciśnięcie tego przycisku, ale dongle E z różnych partii jest złożony z różnych komponentów, więc 100% pewności nie mam)
niestety znany problem, podejrzewam, że kwestia czasu kiedy zostanie to naprawione. Jeśli nie chcę rozbierać urządzenia pozostaje mi tylko czekać, niektórym nowa strona do flashowania pomaga ale ja jestem w grupie tych u których to nie działa.
Jeśli doczytasz do końca to są metody obejścia - jedną z nich opisałem już wyżej, ale można też odpalić flaszer z linii poleceń.
Jeśli masz wersję z mostkiem UART, który nie wymusza przejścia MCU w tryb flashowania to nigdy nie będzie innego rozwiązania niż otwarcie obudowy i wduszenie przycisku.
Może nie zainstalowałeś sterowników ręcznie, tylko użyłeś tego co zaproponowało windowsupdate?
Wielkie dzięki @szopen za pomoc i poświęcony czas!
Zostawię ślad dla przyszłego pokolenia, jeśli ktoś by miał podobny problem.
Instalujemy addon na HA: