Pomoc Przy miernikach energii i ich odświeżaniu

Witajcie, w moim domu posiadam Taki układ
-Skrzynka Główna
-Skrzynka 1 Piętro
-Skrzynka 2 Piętro
Zainstalowana jest tez fotowoltaika.
Fotowltaika jest podpięta pod HA i pokazuje pomiary co ok 6 sekund
W Skrzynce 1 ( podpięta bezpośrednio pod gówną) jest miernik Metering_3PN_WiFi TUYA - aktualizuje się on co 30 sekund
W skrzynce 2 jest 1 fazowy miernik TUYA Smart Rail On/Off Switch

Wszystko popodpinałem DO HA i wszystko działa mniej więcej … Mianowicie zauważyłem błędy wynikające z odświeżania.
Miernik 3 Fazowy odświeża się co ok 30 sekund - pozostałe co ok 6 sekund.
Co generuje czasem głupoty.
Znalazłem na necie rozwiązania żeby podpiąć po Local Tuya i wtedy będzie częstsze odświeżanie - ale za cholere tego nei potrafię - wyszukałęm urządzenie - mam podpięte Api itp ale nei potrfię dodac go w taki sposób aby cokolwiek sensownego pokazywał .
Ew Jak zwiększyć czesgtotliwość odświeżania na ok 6 sekund >??? Przez aplikacje na telefonie porobowałem odświeżać ręcznie co 6 sekund i ładnie pokazywało.
Pomoże ktoś ??

Spróbuj przez Tuya Local ( Local Tuya to inna integracja)

Odświeżanie jest co ok 5 sekund ( oczywiście jeśli zmieniają się wartości)

To samo gniazdko (wifi):

Odświeżania nie da się zwiększyć

No wlasniw pisalwm ze mam skofigurowana local tuya ale nie potrafie podpiac tego utlrzadzenia - pyta o dsp jakies switch sensor … nie wiem co mam ustawic …

pyta o dsp jakies switch sensor

Pyta Local Tuya , natomiast Tuya Local (odwrotna nazwa ) nie pyta o DPI.
Jedynie o hasło bezpieczeństwa z aplikacji i wymaga skanowania kodu QR przez telefon
/
Nawet klucz sama znajdzie i wprowadzi o konfiguracji
/
Jest jeszcze “dodatek” do Tuya (nie jest lokalnie)

Tak w skrócie, to dodaje do Tuya nie oficjalne encje. Ale to nie przyspieszy odświeżania .

nawet niw eidziałem że jest Toya local i Local Tuya …
Niestety Ta któą poleciłeś nie ropoznaje urzadzenia :confused: proponuje jakieś dziwne rozwiązania

żadne z nich nie działa