Pomoc w wyborze sprzętu

Cześć wszystkim!

Chcę zacząć tworzyć smart home w oparciu o zigbee. HA chcę zainstalować na Synology DS720+ Teraz jednak zastanawiam się co kupić, żeby mieć to zigbee w miarę całym domu. Tam gdzie jest NAS użyłbym dongla. Myślałem o Sonoff ZBDongle Plus-E. Wiem, że urządzenia zigbee podpięte do prądu same rozszerzają sieć i to mi załatwi jedno piętro. A co z parterem w domu? Strop jest konkret i nawet wifi ma problem. Mam zamiar rozszerzyć swoja sieć internetową na parterze ciągnąć kabel ethernet i stawiając router jako AP. No ale zigbee i wifi to co innego, nawet sobie wzajemnie przeszkadzają. Jak z dongla przesłać sygnał na piętro niżej żeby to tworzyło jedną sieć? No chyba że HA w NAS może sprawnie funkcjonować z kilkoma sieciami zigbee? Wtedy jedna sieć na piętrze, a druga na parterze? Tylko jak to wtedy podłączyć do tego NASa? Widziałem centrale zigbee zasilane z PoE tylko czy to będzie działać i do czego to podłączyć?

Pozdrawiam :slight_smile:

https://forum.arturhome.pl/search?q=zigbee%20pi%C4%99tro

a w ogóle

Skoro Synology to radzę wszystkie koordynatory wszystkich sieci Zigbee mieć po Ethernecie, a żadnego USB.

Ja mam HA na Synology DS 220+ i mam kordynator Sonoff Dongle P po USB i nie mam z nim żadnego problemu.Działa praktycznie od 2 lat bez awaryjnie.

1 polubienie