Cześć
Ma ktoś może pomysł jak dodać encję do HA, coś w stylu pomocnika, by miała możliwość ustawienia atrybutów danej encji?
Potrzebuję gdzieś przechować informację o aktywnym alarmie. jako Value np nazwę alarmu, a w atrybutach numeryczne ID, oraz czas (datę i godzinę np zakończenia alarmu).
Bardziej mnie zastanawia jak zrobić encję z atrybutami… w podanym przez Ciebie wątku przewinął mi się fragment z tematami w mqtt, chyba to będzie najwygodniejsze rozwiązanie.
Raczej już wiem jak to zrobić, ale nie miałem jeszcze czasu, ale proszę:
Motyw/Dashboard od Dwains Lovelace Dashboard ma obszar powiadomień, do którego odpowiednią usługą “wpycha” się tam swoje powiadomienie. Inną usługą te powiadomienie się usuwa.
Chcę tam wrzucać różne powiadomienia, i w zależności od rodzaju/ważności/przeznaczenia, mają się same automatycznie usuwać. Dla przykładu informacja o wydarzeniu, ma zniknąć np gdy czas tego wydarzenia minie.
Te usługi nie mają możliwości dodać info kiedy ma się dane powiadomienie usunąć, dlatego chcę za pomocą node-red poprowadzić równolegle np do mqtt topic z id powiadomienia, oraz dodatkowo z timestampem zakończenia. Osobna ścieżka odpalana co jakiś czas by czyściła powiadomienia gdy czas obecny > czas zakończenia.