Pomocy - awarii aplikacji mobilnej HA

Cześć,
od dłuższego czasu mam problem z aplikacją HA na jednym z moich telefonów.

Zainstalowałem nową wersję, ale wypróbowałem też stare, zmieniłem ustawienia w telefonie, zaktualizowałem software, zezwoliłem aplikacji na dostęp do wszystkiego, ale nadal to samo.

Problem polega na tym, że gdy uruchamiam aplikację, działa, ale czasami po prostu z niej wychodzę lub wyłączam ją (jest w tle), blokuję telefon i po 10, 30 minutach otrzymuję komunikat, że aplikacja uległa awarii.Czasami dzieje się to od razu.

Odinstalowałem webview, zainstalowałem, zaktualizowałem i to samo.
W różnych momentach ta aplikacja się zawiesza, więc nie mam kontroli nad telefonem.

Nie mam pojęcia co to może być. Może ktoś ma pomysł?

Telefon Samsung a52 z Androidem 13.
Nie mam tego problemu na modelu s9+ ze starszym systemem.

Ha, również zaktualizowałem, wypróbowałem starszą wersję i to samo.

Wersję aplikacji bez zależności od lokalizacji próbowałeś?

ewentualnie przejrzyj wszystko co możliwe w temacie dontkillmyapp

Właśnie ostatnio zmieniałem też wersje HA z 2025 styczeń na kolejne wersje, próbowałem różnych i to samo. Coś mnie się przypomina, ze pod koniec 2024 tak zaczęło się dziać ale czy to wrzesień czy listopad nie pamiętam. Obecnie testuję aplikację wrzesień 2024 na telefonie ale już widzę, ze się wywala.

Mam głupie podejrzenie, że to dotyczy uprawnienia urządzenia w pobliżu. Jak jest zezwolono to jakby szybciej aplikacja się wywala. Jak wyłączę dostęp przez co tracę lokalizację, itp. to jakby dłużej ale to właśnie testuje. Niestety problem jest tylko na 1 telefonie z 4, tablet też ok…sam już nie wiem o co chodzi.

Przetestuj wersję z F-droid, ona w ogóle nie korzysta z lokalizacji.

No tak ale czy śledzenie telefonu będzie wtedy działać? Bo o to też mnie chodzi.

Nie będzie, ale przetestuj, to się dowiesz czy w lokalizacji jest przyczyna.