Pompa ciepła BLN-006TC1+elfin-ew11a +Smart Heat-Pump

Witam , czytałem tu poruszane tematy o Elfin i podłączeniu do pompy ciepła i niestety nie daje rady. Moja pompa z Chin to BLN-006TC1 która jest oferowana u nas w kraju przez wielu jako swój produkt . W instrukcjach podają że działa z Elfin-ew11a + Smart Heat-Pump , u mnie łączy się przez tą aplikacje z wifi i na końcu podaje błąd dodania urządzenia. Elfin podpięty do płyty do A i B , proszę o pomoc jak to ogarnąć by zagadało tylko z tą aplikacją.

Sprawdź w opcji “Status” czy elfin gada z PC- w “state” będzie wymiana bytów i ramek.
W temacie o Sprsun masz sporo informacji i zrzutów ekranu bo np.

masz modbus.

Przeszukałem stare wiadomości od sprzedającego i znalazłem to:

## Protokół Modbus Seria BLN

## Konwencja adresów: zakres 1–255

## Adres 0: adres rozgłoszeniowy, użyj polecenia rozgłoszeniowego do wysłania danych, wszystkie jednostki odbierają dane, ale nie odpowiadają

## 1.2 Czas komunikacji

Ta komunikacja przyjmuje półdupleksowy asynchroniczny tryb komunikacji szeregowej typu host-slave, a maszyna zewnętrzna działa w stanie slave. Gdy urządzenie podrzędne otrzyma polecenie od hosta, może poczekać 100 ms na ponowne wysłanie po zakończeniu komunikacji, a każdy adres dostępu nie przekracza 100; ponieważ zarówno komputer PC, jak i sterownik przewodowy są hostem, czas komunikacji musi być rozłożony w czasie i można go przesyłać po kolei;

## 1.3 Opis protokołu komunikacyjnego

1, komunikacja wykorzystuje magistralę RS485, asynchroniczny sygnał szeregowy 1 bit startu, 8 bitów danych, 1 bit końcowy, bez kontroli parzystości, szybkość transmisji 9600.

2. Zgodność ze standardowym protokołem MODBUS RTU, 16-bitową strukturą danych, 16-bitową kontrolą CRC, młodszy bajt znajduje się z przodu, a starszy bajt z tyłu.

3. Komunikacja host-slave wykorzystuje trzy polecenia:

3.1. Komenda 03H (zapytanie o 1 lub więcej rejestrów)

Wyślij polecenie: [adres urządzenia]+[numer polecenia 03H] + [adres rejestru startowego, górny 8 bitów] + [młodszy 8 bitów] + [odczyt numeru rejestru, górny 8 bitów] + [mniejszy 8 bitów] + [Kalibracja CRC dolny 8 bitów czeku] + [górne 8 bitów kontroli CRC]

Odpowiedź urządzenia: [adres urządzenia] + [numer polecenia 03H] + [liczba zwróconych bajtów] + [najwyższe 8 bitów danych 1] + [górne i dolne bity danych 1] +...+ [dane n] + [ Suma kontrolna CRC] dolne 8 bitów kontroli] + [górne 8 bitów kontroli CRC]

3.2. Polecenie 06H (zmodyfikuj pojedynczy rejestr)

Wyślij polecenie: [adres urządzenia] + [numer polecenia 06H] + [najwyższe 8 bitów adresu rejestru, który ma zostać umieszczony] + [mniejsze 8 bitów] + [wysokie 8 bitów dolnych danych] + [mniejsze 8 bitów] + [CRC The dolne 8 bitów czeku] + [górne 8 bitów czeku CRC]

Odpowiedź urządzenia: Jeśli polecenie wysłane przez komputer zostanie pomyślnie zwrócone, w przeciwnym razie brak odpowiedzi

3.3. Polecenie 10H (zmodyfikuj wiele rejestrów)

Wyślij polecenie: [adres urządzenia] + [numer polecenia 10H] + [adres rejestru startowego, górny 8 bitów] + [młodszy 8 bitów] + [numer rejestru, górny 8 bitów] + [młodszy 8 bitów] + [bajty rejestru] + [Dane 1 górne 8 bitów] + [Dolne 8 bitów] +…. + [Dane N górnych 8 bitów] + [Dolne 8 bitów] + [Dolne 8 bitów kontroli CRC] + [ Górne 8 bitów kontroli CRC]

Odpowiedź urządzenia: [adres urządzenia] + [numer polecenia 10H] + [adres rejestru startowego, wysoki 8 bitów] + [mniejszy 8 bitów] + [numer rejestru, wysoki 8 bitów] + [mniejszy 8 bitów] + [CRC kontrolny niski 8 bitów] + [wyższe 8 bitów sumy kontrolnej CRC

3.4. Wysłanie innych poleceń jest nieprawidłowe i nie odpowiada na dane

|numer seryjny|nazwa polecenia|zakres adresów|alfabetyzacja|Uwaga|
| --- | --- | --- | --- | --- |
|1|Status i usterki w czasie rzeczywistym|0x0000 ~ 0x003F|tylko czytać|adres 64|
|2|Dane w czasie rzeczywistym|0x0040 ~ 0x00FF|tylko czytać|Adres 192|
|3|Parametr układu jednostek P|0x0100 ~ 0x02FF|Czytaj i pisz|Adres 512|
|4|Parametry użytkownika|0x0300 ~ 0x032F|Czytaj i pisz|48 adres|
|5|polecenie użytkownika|0x0330 ~ 0x035F|Czytaj i pisz|48 adres|
|6|Informacje o wersji|0x0360 ~ 0x036F|tylko czytać|16 adres|
|7|Parametr układu jednostek L|0x0800-0x083F|Czytaj i pisz|adres 64|

Tych adresów jest więcej więc wrzucam może komuś się przyda kiedyś , można obejrzeć bez ściągania . Modbus protocol BLN series (1) (1).docx - Dokumenty Google

Zmieniam ustawienia i nie mogę dojść jak to ustawić a w “state” O.

Witam,
Posiadam klona firmy Thermoval, to chyba ta sama pompa. Aplkikacja od dystrybutora nie może się połączyć. Wywala się przy szukaniu Wifi, ale Tuya (Smartlife) znalazł pompę.

cześć, czy może udało się komuś zintegrować pompę BLN-006TC1 z Homeassistant. byłbym wdzięczny za pomoc.