Pompa ciepła BLN-006TC1+elfin-ew11a +Smart Heat-Pump

Witam , czytałem tu poruszane tematy o Elfin i podłączeniu do pompy ciepła i niestety nie daje rady. Moja pompa z Chin to BLN-006TC1 która jest oferowana u nas w kraju przez wielu jako swój produkt . W instrukcjach podają że działa z Elfin-ew11a + Smart Heat-Pump , u mnie łączy się przez tą aplikacje z wifi i na końcu podaje błąd dodania urządzenia. Elfin podpięty do płyty do A i B , proszę o pomoc jak to ogarnąć by zagadało tylko z tą aplikacją.

Sprawdź w opcji “Status” czy elfin gada z PC- w “state” będzie wymiana bytów i ramek.
W temacie o Sprsun masz sporo informacji i zrzutów ekranu bo np.

masz modbus.

Przeszukałem stare wiadomości od sprzedającego i znalazłem to:

## Protokół Modbus Seria BLN

## Konwencja adresów: zakres 1–255

## Adres 0: adres rozgłoszeniowy, użyj polecenia rozgłoszeniowego do wysłania danych, wszystkie jednostki odbierają dane, ale nie odpowiadają

## 1.2 Czas komunikacji

Ta komunikacja przyjmuje półdupleksowy asynchroniczny tryb komunikacji szeregowej typu host-slave, a maszyna zewnętrzna działa w stanie slave. Gdy urządzenie podrzędne otrzyma polecenie od hosta, może poczekać 100 ms na ponowne wysłanie po zakończeniu komunikacji, a każdy adres dostępu nie przekracza 100; ponieważ zarówno komputer PC, jak i sterownik przewodowy są hostem, czas komunikacji musi być rozłożony w czasie i można go przesyłać po kolei;

## 1.3 Opis protokołu komunikacyjnego

1, komunikacja wykorzystuje magistralę RS485, asynchroniczny sygnał szeregowy 1 bit startu, 8 bitów danych, 1 bit końcowy, bez kontroli parzystości, szybkość transmisji 9600.

2. Zgodność ze standardowym protokołem MODBUS RTU, 16-bitową strukturą danych, 16-bitową kontrolą CRC, młodszy bajt znajduje się z przodu, a starszy bajt z tyłu.

3. Komunikacja host-slave wykorzystuje trzy polecenia:

3.1. Komenda 03H (zapytanie o 1 lub więcej rejestrów)

Wyślij polecenie: [adres urządzenia]+[numer polecenia 03H] + [adres rejestru startowego, górny 8 bitów] + [młodszy 8 bitów] + [odczyt numeru rejestru, górny 8 bitów] + [mniejszy 8 bitów] + [Kalibracja CRC dolny 8 bitów czeku] + [górne 8 bitów kontroli CRC]

Odpowiedź urządzenia: [adres urządzenia] + [numer polecenia 03H] + [liczba zwróconych bajtów] + [najwyższe 8 bitów danych 1] + [górne i dolne bity danych 1] +...+ [dane n] + [ Suma kontrolna CRC] dolne 8 bitów kontroli] + [górne 8 bitów kontroli CRC]

3.2. Polecenie 06H (zmodyfikuj pojedynczy rejestr)

Wyślij polecenie: [adres urządzenia] + [numer polecenia 06H] + [najwyższe 8 bitów adresu rejestru, który ma zostać umieszczony] + [mniejsze 8 bitów] + [wysokie 8 bitów dolnych danych] + [mniejsze 8 bitów] + [CRC The dolne 8 bitów czeku] + [górne 8 bitów czeku CRC]

Odpowiedź urządzenia: Jeśli polecenie wysłane przez komputer zostanie pomyślnie zwrócone, w przeciwnym razie brak odpowiedzi

3.3. Polecenie 10H (zmodyfikuj wiele rejestrów)

Wyślij polecenie: [adres urządzenia] + [numer polecenia 10H] + [adres rejestru startowego, górny 8 bitów] + [młodszy 8 bitów] + [numer rejestru, górny 8 bitów] + [młodszy 8 bitów] + [bajty rejestru] + [Dane 1 górne 8 bitów] + [Dolne 8 bitów] +…. + [Dane N górnych 8 bitów] + [Dolne 8 bitów] + [Dolne 8 bitów kontroli CRC] + [ Górne 8 bitów kontroli CRC]

Odpowiedź urządzenia: [adres urządzenia] + [numer polecenia 10H] + [adres rejestru startowego, wysoki 8 bitów] + [mniejszy 8 bitów] + [numer rejestru, wysoki 8 bitów] + [mniejszy 8 bitów] + [CRC kontrolny niski 8 bitów] + [wyższe 8 bitów sumy kontrolnej CRC

3.4. Wysłanie innych poleceń jest nieprawidłowe i nie odpowiada na dane

|numer seryjny|nazwa polecenia|zakres adresów|alfabetyzacja|Uwaga|
| --- | --- | --- | --- | --- |
|1|Status i usterki w czasie rzeczywistym|0x0000 ~ 0x003F|tylko czytać|adres 64|
|2|Dane w czasie rzeczywistym|0x0040 ~ 0x00FF|tylko czytać|Adres 192|
|3|Parametr układu jednostek P|0x0100 ~ 0x02FF|Czytaj i pisz|Adres 512|
|4|Parametry użytkownika|0x0300 ~ 0x032F|Czytaj i pisz|48 adres|
|5|polecenie użytkownika|0x0330 ~ 0x035F|Czytaj i pisz|48 adres|
|6|Informacje o wersji|0x0360 ~ 0x036F|tylko czytać|16 adres|
|7|Parametr układu jednostek L|0x0800-0x083F|Czytaj i pisz|adres 64|

Tych adresów jest więcej więc wrzucam może komuś się przyda kiedyś , można obejrzeć bez ściągania . Modbus protocol BLN series (1) (1).docx - Dokumenty Google

Zmieniam ustawienia i nie mogę dojść jak to ustawić a w “state” O.