Pompa ciepła Rotenso Heatmi komunikacja przez MODBUS

Też mam Rotenso Heatmi (8kW). Dokładnej nazwy modelu teraz nie pamiętam, ale z tego co się orientowałem, to wszystkie jednostki wewnętrzne mają tą samą płytę główną.
Dopiero zacząłem zbierać informacje jak ugryźć temat integracji z HA, ale tak jak i ty niewiele znalazłem :frowning:

Cześć, zastanawiam się nad zakupem pompy Heatmi, oczywiście chciałbym komunikować się z nią przez Modbus więc jeśli będziecie mieli jakiś update - prośba o info. Poza tym - jak sprawuje się ta pompa ?

Widze tu 3 problemy:

1. Konflikt na magistrali

Pompa ciepła Rotenso (podobnie jak Midea, Kaisai czy Hyundai) ma swój własny sterownik ścienny, który komunikuje się z płytą główną pompy.

• Problem: Jeśli wpinasz się w te same zaciski (H1, H2), Twój konwerter Modbus staje się tzw. drugim panem na tej samej linii. Standard Modbus RTU dopuszcza tylko jeden moduł typu Master.

2. Zapychanie procesora pompy (Timing)

Płyty główne w tych pompach mają bardzo małą moc obliczeniową dla portu komunikacyjnego.

• Problem: Widzę ze większość użytkowników ustawia odpytywanie na 1–5 sekund (standard w Home Assistant). Dla elektroniki Rotenso to ‘‘atak DOS’’.
  • Rozwiązanie: Ustawić interwał odpytywania na 20-30s

3. Błąd w dokumentacji i klony

Rotenso Heatmi to konstrukcja OEM firmy Midea. Problem polega na tym, że:

• Różne wersje firmware: Pompa z 2022 roku ma inne adresy rejestrów niż ta z 2024 roku.
  • Błędy w PDF: Oficjalne listy rejestrów od dystrybutorów często zawierają błędy (np. przesunięcie o 1 adres w górę lub w dół, tzw. offset).
  • Bity zamiast wartości: Wiele kluczowych informacji (jak to, czy pompa aktualnie grzeje, czy się rozmraża) jest ukrytych jako pojedyncze bity wewnątrz jednego 16-bitowego rejestru.

Mam nadzieję żę pomogłem.

2 polubienia

oczywiscie :slight_smile:

Używam pierwszy sezon i póki co jestem bardzo zadowolony.
Mam podłączoną z piecem gazowym (załącza się zamiast grzałek elektrycznych). Jakbyś miał więcej pytań do samej pompy śmiało pisz na priv.

Cześć, udało ci się odczytać jakieś dane po Modbus z Pompy Rotenso Heatmi po podpięciu WaveShare. Gdy ustawione na Rotary Dip Swich = 0 to adres ID Modbus = 16, dane zacznij odczytywać na rejestrach nr od 768 do 912 a potem drugi odczyt od 1001 do 1047

Chyba coś z tego będzie :smiling_face_with_sunglasses:

Serwis producenta źle podał złącza RS485 na płycie głównej, prawidłowe to A2 i B2.

Tak na szybko chwile się dzisiaj pobawiłem:

2 polubienia