Pompa ciepła Rotenso Heatmi komunikacja przez MODBUS

Cześć.
Próbuje dodać pompę ciepła Rotenso Heatmi do HA przez MODBUS.
Podpiąłem WAVESHARE do odpowiednich złącz tj. A1 do RS485A i B1 RS485B (info od serwisu producenta A1 to A+, B1 to B-))

Skonfigurowałem WAVESHARE tak:

obraz
Mam tabele adresów, w załączniku
HEATMI - lista modbus.zip (59,1 KB)
Próbuje odczytać cokolwiek przez qModMaster ale cisza :wink:

Próbowałem rożnych adresów i pod różnymi slave ale nic mi się nie udało odczytać.
Podpowie ktoś gdzie szukać przyczyny?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

A rezystor terminujący 120 Ohm na początku i na końcu linii Masz? ( likwiduje zakłócenia czasem bez ani rusz )

1 polubienie

@lajosz
Przy skrętce seriala długości pół metra? Powaga?

@Tomaszz
Sądząc po obrazku masz zdublowany adres 192.168.1.200 w sieci (no chyba że zapętliłeś połączenie TCP w tym serwerze seriala ale nie umiem sobie wyobrazić jak, jakkolwiek w wyszarzonym polu powinieneś mieć adres klienta)

1 polubienie

zrobiłem dhcp

teraz jest adres ip komputera na którym mam qmodmaster

efekt dalej taki sam, czyli nic nie czyta…

nie mam rezystora ale z tego co czytałem przy tak krótkim odcinku nie trzeba, ale pewnie jutro zamówię i przetestuje dla świętego spokoju, choć wydaje mi się że to nie to :slight_smile:

spójrzcie proszę na tabele z listą adresów, jaki wg Was powinienem wpisać, bo już sam nie jestem pewien…

EDIT
coś drgnęło :slight_smile:
ten post mnie naprowadził

przestawiłem rotary switch na pompie na 1 (był na zero a wtedy chyba modbus jest w trybie broadcast)

ale dalej nie potrafie nic odczytać :frowning:

Ponieważ nie mam jak otworzyć .xlsa - na co musz sam zwrócić uwagę.

1. Do której grupy należy odczytywany adres: holding / input?
  2. Czy jest to nazwane numer rejestru, czy adres rejestru?
    Jest to częsty błąd w interpretacji, bo jedno od drugiego różni się o 1 - adres 0 to rejestr nr 1.

Bo z obrazka wynika, że Start Address = 100 a wysyłana ramka próbuje odczytać 0x63 - czyli 99.
Wpisz Start Address = 101

LibreOfiice Calc lub na telefon LibreOffice Viewer (inne taby dokumentu trzeba wybrać w menu) otwierają *.xlsx

Tylko z adresem 100 ja tam nie widzę , za to adres 177 odpowiada za high pressure a176 low pressure , inverter input current adres 1043 razy 0,1A , current compressor speed adres 1045 razy 0,1rpm itd .

To po co 100 próbujesz odczytywac?
Spróbuj odczytać ten 1043.

Hej.
Udało się coś odczytać! Dzięki!
…ale musiałem ustawić rotary switch na pompie z powrotem na 0, bo gdy jest na 1 to pompa ciepła nie chce się załączyć (ani na CO ani na CWU) …
Jutro wrzucę screeny bo póki co grzeje się CWU dla domowników, bo po moich zabawach nie mają się w czym umyć :wink:
Muszę przestudiować dokumentacje pompy…

EDIT
Niestety nie mogę zmusić pompy do pracy gdy zmieniam rotary switch na 1 czyli na slave 1 a tylko wtedy mogę cokolwiek odczytać.

W dokumentacji pompy nic nie ma na ten temat (w załączniku dokumentacja).
SW1 odpowiada za grzałki elektryczne, SW4 i SW5 za ustawienia mocy pompy a SW2 jest nie opisany ale przetestowałem każdy na ON i nic nie dało.
Na płycie są jeszcze dwie zworki J2 i J3 (zaraz obok portów MODBUS) ale tu nie mam odwagi żeby grzebać…a serwis nie chce powiedzieć lub nie wie :slight_smile:
Pompa rotenso heatmi to klon TCL thf-8d/ hbpo-a
Co ciekawe te dwie zworki J2, J3 oraz porty MODBUS nie są wykazane na schemacie (sprawdzałem również TCL i tam też ich nie ma w dokumentacji)

IDU SPLIT.zip (2,4 MB)

Co do odczytania danych na slave 1 to:

Zaznaczam, że to co napiszę to tylko wnioski z załączników (nie posiadam i nie używam).
J2- to coś do ustawiania konfiguracji dla pracy kaskadowej.
J3(RJ…) to gniazdo podłączenia regulatora przewodowego, który jak widać na fotce jest podłaczony. Ten regulator prawdopodobnie pracuje również na modbus i wymaga adresu 0.
To że po uruchomieniu dodatkowego odczytu tracisz możliwość sterowania (prawdopodobnie tylko ze sterownika zewnętrznego ? - potwierdź) to skutek kolizli dwóch urządzeń master na magistrali. Prawdopodobnie Invalid data dla Transction 01 pochodzi od odpowiedzi na zapytanie sterownika.
Poza tym trudno się odnieść czy dla rej 176,177,1043 zerowe wartości są prawidłowe. W ogóle 176, 177 to nie znalazłem w spisie adresów?
Mogę się mylić ale jak dla mnie, to masz do wyboru albo sterownik albo transmisja.

1 polubienie

tak, masz racje w J3 podłączony jest regulatora przewodowy (w pompie)

z aplikacji na telefonie też nie mogę uruchomić pompy ciepła.
Jak mam slave na 0 to przy CWU pokazuje aktualną temperature wody a jak slave na 1 to przy temperaturze CWU brak wartości (i na aplikacji i na regulatorze przwodowym tym na J3)

no właśnie, powoli zaczynamy dochodzi do podobnego wniosku…
w innym modelach rotenso, protokół modbusa jest właśnie w regulatorze przewodowym i działa bez problemu:

chyba się nie powstrzymam i rozkręcę swój regulator :slight_smile:

Ponieważ komunikacja przechodzi przez sterownik. Na panelu kontrolnym pompy da się sterować? (nie wiem czy takowy posiada :slight_smile: )
Podłącz się do konwertera poprzez zwykły terminal to prawdopodobnie podsłuchasz transmisję pomiędzy pompą a sterownikiem.

nie wiem czy się rozumiemy :slight_smile:
panel kontrolny pompy to właśnie ten regulator przewodowy:

i on jest podpięty do złącza J3
sterowanie pompy lokalnie odbywa się właśnie z tego regulatora/sterownika

:slight_smile: Myślałem, że sterownik to jakiś dodatkowy diwajs na ścianie :wink:
Wygląda na to, że prostym sposobem nie pozbędziesz się kolizji tych dwóch rozwiązań. Jest to możliwe aby to zrobić, lecz nie standardowo i gotowych rozwiązań chyba nie znajdziesz.
Próbowałeś integracji TUYA?

1 polubienie

taa, jest tylko jakiś jeden termostat którym nie da się sterować

tak, masz racje: