Cześć.
Próbuje dodać pompę ciepła Rotenso Heatmi do HA przez MODBUS.
Podpiąłem WAVESHARE do odpowiednich złącz tj. A1 do RS485A i B1 RS485B (info od serwisu producenta A1 to A+, B1 to B-))
@lajosz
Przy skrętce seriala długości pół metra? Powaga?
@Tomaszz
Sądząc po obrazku masz zdublowany adres 192.168.1.200 w sieci (no chyba że zapętliłeś połączenie TCP w tym serwerze seriala ale nie umiem sobie wyobrazić jak, jakkolwiek w wyszarzonym polu powinieneś mieć adres klienta)
nie mam rezystora ale z tego co czytałem przy tak krótkim odcinku nie trzeba, ale pewnie jutro zamówię i przetestuje dla świętego spokoju, choć wydaje mi się że to nie to
spójrzcie proszę na tabele z listą adresów, jaki wg Was powinienem wpisać, bo już sam nie jestem pewien…
EDIT
coś drgnęło
ten post mnie naprowadził
przestawiłem rotary switch na pompie na 1 (był na zero a wtedy chyba modbus jest w trybie broadcast)
Ponieważ nie mam jak otworzyć .xlsa - na co musz sam zwrócić uwagę.
Do której grupy należy odczytywany adres: holding / input?
Czy jest to nazwane numer rejestru, czy adres rejestru?
Jest to częsty błąd w interpretacji, bo jedno od drugiego różni się o 1 - adres 0 to rejestr nr 1.
Bo z obrazka wynika, że Start Address = 100 a wysyłana ramka próbuje odczytać 0x63 - czyli 99.
Wpisz Start Address = 101
Tylko z adresem 100 ja tam nie widzę , za to adres 177 odpowiada za high pressure a176 low pressure , inverter input current adres 1043 razy 0,1A , current compressor speed adres 1045 razy 0,1rpm itd .
Hej.
Udało się coś odczytać! Dzięki!
…ale musiałem ustawić rotary switch na pompie z powrotem na 0, bo gdy jest na 1 to pompa ciepła nie chce się załączyć (ani na CO ani na CWU) …
Jutro wrzucę screeny bo póki co grzeje się CWU dla domowników, bo po mich zabawach nie mają się w czym umyć
Muszę przestudiować dokumentacje pompy…