Witam. Potrzebuję pomocy z automatyzacja. Stworzyłem sobie automatyzacje w HA, która po wciśnięciu dzwonka na klatce wycisza dźwięk w TV i oraz mruga pulsacyjnie ozdobnymi donica przy TV. Po 10 sek wyłącza ozdobne donice. Mój problem polega na tym że, gdy chce włączyć ozdobne donice ręcznie czy z włącznika na ścianie, to od razu włączają się w trybie pulsacyjnym. Chciał bym aby donice włączały się w poprzednim stanie czyli stanie z przed uruchomienia automatyzacji dzwonka do drzwi.
Nie wiem jak stworzyć automatyzacje w HA aby aby zapamiętywała stan (kolor, jasność itp) donic przed uruchomieniem automatyzacji dzwonka) i po skończonej automatyzacji dzwonka powróciła do stanu poprzedniego. Proszę o jakieś pomysły podpowiedzi i ewentualne części kodu które to obsłużą. Wolał bym aby ta automatyzacja została w HA, ale jeśli ktoś będzie miał pomysł jak to obsłużyć w NR to jestem w stanie cała automatyzacje przenieść do niego.
Możesz zakończyć automatyzacje dopisują podstawowe parametry dla donic
Ala:
mruga pulsacyjnie dalej: światło “podstawowe” i wyłączenie.
/
opcja 2
Jeśli zamiast pulsacji, wykorzystać kilkukrotne On Off to “stan poprzedni” nie zostanie zmieniany
Nie mogę zakończyć automatyzacji podstawowy mi parametrami donic ponieważ, donice nie są codziennie włączone w tych samych kolorach i jasnościach.
No musisz jakiś stan podstawowy ustalić bo inaczej to do czego chcesz wracać?
Przeczytaj do końca How to save a value? - Configuration - Home Assistant Community
Spróbuję to inaczej wytłumaczyć. Mam włączony TV i podświetlanie donic w kolorze niebieskim. Ktoś dzwoni dzwonkiem do drzwi, telewizor się wycisza i donice zaczynają świecić pulsacyjnie w kolorze czerwonym, po 10 sek od dzwonka donice powinny świecić ponownie w kolorze niebieskim czyli świecić kolorem sprzed wykonanej automatyzacji.
To musisz im o tym powiedzieć. Dla nich ostatni stan jest pulsacyjny czerwony.
Tak, zgadza się. Muszę donicy powiedzieć że mają świecić w kolorze niebieskim, problem w tym jak to zrobić. Automatyzacja by musiała zapisać stan encji ze wszystkimi atrybutami przed zmiana koloru na czerwony. I po wykonaniu automatyzacji przywrócić ja do stanu początkowego. Tylko właśnie jak.
Teraz widzę że kolega krskrab dał ci rozwiązanie już na początku. To proste. Dodaj w automatyzacji kolor niebieski i wyłącz.
Nie do końca chyba rozumiecie o co chodzi. Rozumiem że mogę dodać parametr do automatyzacji aby po wykonaniu automatyzacji mrugania na czerwono wrócił on na kolor niebieski. Ale nie do końca o to chodzi. Załóżmy że dziś donice świeca w kolorze niebieskim więc to co mówicie zdało by egzamin, bo po wykonaniu automatyzacji kolor by był z powrotem niebieski. Lecz te donice nie świeca się codziennie w tym samym kolorze i tych samych jasnościach. Czyli z tego co mówicie aby dodać parametr koloru na końcu automatyzacji aby powróciło do stanu poprzedniego musiał bym stworzyć osobna automatyzacje dla każdego koloru i jasności.
Moim zdanie powinno to wyglądać tak :
Donica ON kolor niebieski > Dzwonek do drzwi > zmiana na czerwony pulsacyjny > delay 10sec >>powrót do stanu początkowego. Tylko stan początkowy każdego dnia może być innym kolorem i jasnością.
Muszę zapisać stan donicy i atrybutów po kliknięciu przycisku dzwonka następnie uruchomić automatyzacje mrugania na czerwono, odczekać 10 sec i powrócić do stanu początkowego.
Te donice będą tak zagubione jak my zakręceni, jak nie podasz im stanu do którego mają wrócić.
Ja mam 3 żarówki które zmieniają kolor i mrugają, gdy ruch, gdy burza, gdy pralka skończy, gdy furtka się otwiera itp. i zawsze wiedzą do jakiego stanu wracają.
Możesz podać kod swojej automatyzacji, to może zobaczę jak masz to zbudowane i coś wymyślę u siebie.
Doskonale Cię rozumiem, musisz w ramach automatyzacji, w sekwencji najpierw zapisac atrybuty donic (stworzyć encję z atrybutami donic), zrobić co chcesz i ponownie przepisać zapisane wcześniej atrybuty donic spowrotem do urządzenia. Na podstawie linka wcześniejszego mozesz skorzystać z przykładowych “dodatków”:
albo
Przeczytałeś w ogóle to co jest zawarte pod linkiem który podał Ci wcześniej macek?
Tam masz rozwiązanie. Musisz zapisać wartości tymczasowe ustawień oświetlenia donic. Czyli w automatyzacji w momencie pojawienia się dzwonka do drzwi, pierwsze co musi się wykonać to muszą zostać zapisane istotne atrybuty podświetlenia donic (kolor, jasność i co tam potrzebujesz) i jak to zrobić masz właśnie wyjaśnione pod linkiem od macka. Dopiero po tym ma wykonać się właściwa funkcja informująca Cię o dzwonku - miganie itd. Ostatnia funkcja automatyzacji to przywrócenie podświetlenia donic z zapisanymi wcześniej atrybutami.
@MariuszT nic dodać, nic ująć .
Tak czytałem , tylko za cholerę nie wiem jak to wszystko podstawić .Mam zainstalowany dodatek varilables z HACS . Ale co dalej to nie mam pojęcia ( jestem zielony w automatyzacjach pisanych ) ,wiekszość automatyzacji mam robione wizualnie co dużo upraszcza.
alias: Dzwonek wyciszenie TV
description: ''
trigger:
- platform: state
entity_id:
- binary_sensor.wl_salon_lozko
to: 'on'
from: 'off'
condition:
- condition: device
device_id: 140526b98334531f51704e4d5df1ea60
domain: media_player
entity_id: media_player.salontv
type: is_on
action:
- service: media_player.volume_mute
data:
is_volume_muted: true
target:
- parallel:
- service: light.turn_on
data:
brightness: 255
effect: red_strobe
target:
entity_id: light.donice
- device_id: 2f46e7dfa07e5e93a048a7f2ea1354b3
domain: number
entity_id: number.controller_rgbw_7228f8_effect_speed
type: set_value
value: 80
- delay:
hours: 0
minutes: 0
seconds: 5
milliseconds: 0
- service: media_player.volume_set
data:
volume_level: 0.15
target:
- service: light.turn_off
data: {}
target:
entity_id: light.donice
mode: single
Po może mi ktoś to wszystko podstawić ?
Tak masz racje . Nie zostanie zmieniony , tylko ze automatyzacja dzwonka do drzwi ma migać kolorem tylko i wyłacznie kolorem “czerwonym” , a donice w różne dni świecą innymi kolorami w zależności jaki ustawimy .
Edit:
Możesz podać część swojego kodu aby mógł zobaczyć z czym to się je.
Nie ma problemu, to jedna z prostych automatyzacji na żarówki.
alias: Burza
description: ''
trigger:
- platform: numeric_state
entity_id: sensor.blitzortung_lightning_counter
above: '3'
for:
seconds: 0
condition: []
action:
- service: notify.persistent_notification
data:
data:
color_name: red
flash: long
target:
entity_id: light.polux_zarowki_old
- delay:
seconds: 55
milliseconds: 0
data:
color_name: green
target:
- type: turn_off
device_id: 1d6523acfc0655f7df8e2d99de505422
domain: light
mode: single
Off-topic: co za model żarówek z jakim oprogramowaniem?
Firmy Polux 11W, nie mam już pudełek od nich. Na Tuya chodzą.
Nie jestem wstanie zrozumieć dodatku varilables z HACS , pomimo wertowania dokumentacji . Z tego co widzę @macek w automatyzacji podał tylko włączenie i wyłączenie oświetlenia z funkcja flash nic więcej . A to mi nic nie pomogło . Mi chodzi o zapisanie stanu encji z atrybutami przed wykonaniem automatyzacji i przywróceniu jej po zakończeniu automatyzacji . Szukałem jakiejś gotowej automatyzacji z HA , ale nic mi to nie dało .Znajdzie się ktoś bardziej pomocny ?