Proszę o pomoc w rozwikłaniu pewnego problemu.
Dlaczego dzieje się tak i jaki ja mogę mieć na to wpływ, że stan encji jest pokazywany różnie w zależności od wyboru rodzaju karty.
Wygląda to tak:
gdy wybiorę kartę typu encje uzyskuję coś takiego:
gdy wybiorę kartę typu encja mam coś takiego:
Wyprzedzam od razu odpowiedzi typu zajrzyj do atrybutów encji, bo nie ma tam możliwości wyboru tego co mnie interesuje.
Wiem, że kluczowym elementem który może tu pomóc jest informacja device_class: timestamp, ale jak tego użyć żeby niezależnie od wyboru rodzaju karty uzyskać zawsze stan encji w postaci przedziału czasu jaki upłynął od poprzedniego rozruchu a nie w postaci daty jego wykonania.
Moglibyscie mi pomoc z moim problemem.
Mianowicie obliczam COP pompy ciepla ale jak startuje to pokazuje cuda 50-180 COP bo bardzo maly pobor z poczatku i tak wychodzi z wyliczenia…
Podpowie ktos jakby to zrobic aby liczylo mi moj COP powyzej energi pobieranej 1KW i dodatkowo jesli nie ma stanu defrost. ??
obecnie COP liczy mi to w configuration.yaml
:o zadziałało
DZIEKUJE OGROMNIE krskrab i MariuszAK
nie moge pojac tego pisania kodow :(( moze macie spr jakis kurs bo ja 2 dni siedzialem nad tym, poprostu nie znam zasady skladni itp
Edit:
A podpowiecie jeszcze jak zrobic aby czujnik odswiezal sie np co 2-3 min ??
Wyzwalaczem jest przedział czasowy np. co 3 minuty. Co 3 minuty, nastąpi przeanalizowanie sensor.
Jeśli ustawisz co 2 godziny, HA przeanalizuje co 2 godziny tylko ten sensor pod który jest dopisany do trigger ( triger i sensor tworzą jedną całość.
# Example configuration.yaml entry with two sections
template:
# Define state-based template entities
- sensor:
...
- binary_sensor:
...
# Define trigger-based template entities
- trigger:
...
sensor:
...