Nie wychodzi mi uruchomienie powiadomień mailowych. Będąc jednodniowym użytkownikiem HA zmuszony jestem prosić o pomoc. Czy ktoś może?
Wpisałem co trzeba (chyba) w configuration.yaml. File editor uznał mój wpis za poprawny, podobnie „Sprawdź i uruchom ponownie” w Narzędziach deweloperskich. Zrestartowałem na różne sposoby i HA i maszynę. Niestety w Narzędziach deweloperskich usługi nie znajduję żadnego polecenia związanego z mailem. Są Powiadomienia, Notifications różnego typu (persistant, albo na smartfony, notify.notify itd.). A na maila nie ma. Czyżby nie „wczytało się”?
Dzięki za odpowiedź.
Ale nie o to mi chodzi. Ja nie korzystam z gmaila, - name: “gmail” to tylko przykład.
HA nie reaguje na wpisane w configuration.yaml “notify”. Nie mogę nawet spróbować wysłać maila, bo nie mam takiej usługi w Narzędziach deweloperskich :x
Aby edytor forum niczego podstępnie nie zmieniał, musisz mu jakoś podpowiedzieć, że wklejasz kod.
W MarkDown (działającym też na githubie) jest to linijka zawierająca po 3 odwrotne apostrofy (te spod “klawisza tyldy”, a nie te dzielące klawisz z cudzysłowem) wstawiona przed i za blokiem kodu, ewentualnie możesz używać klasycznego BBcode jaki działa na forach od dziesięcioleci.
W kwestii problemu
gdzie masz plik configuration.yaml?
czy przypadkiem nie usunąłeś z niego defaultowej zawartości? (w sensie, że to tylko dopisałeś do tego co już tam było “od nowości”, a nie zastąpiłeś zawartości)
czy po zmianach w configuration.yaml zrestartowałeś HA?
czy te ustawienia na 100% działają z twoim providerem poczty? (w sensie, że je przetestowałeś dowolną inną metodą)
Dzięki za podjęcie tematu i edycję podstępnego edytora.
Lokalizacja pliku configuration.yaml jest dla mnie tajemnicą. File editor pokazuje zawartość katalogu /homeassistant (bez kropki na początku), plik jest w tym katalogu. Natomiast w konsoli znajduję ten plik (z tą samą zawartością) w katalogu /config. Zawartość obu katalogów widzianych na dwa sposoby jest podobna, ale nie jednakowa.
Informacje o systemie (w System-Naprawy) pokazują: Folder konfiguracji /config
Chyba niczego nie usunąłem z configuration.yaml. Przed „notify” jest to:
# Loads default set of integrations. Do not remove.
default_config:
# Load frontend themes from the themes folder
frontend:
themes: !include_dir_merge_named themes
automation: !include automations.yaml
script: !include scripts.yaml
scene: !include scenes.yaml
Aby upewnić się, że plik jest czytany, usunąłem powyższe linie, pozostawiając tylko linie dotyczące notify. Po tej rzezi HA nie uruchomił się. Potem oczywiście przywróciłem maszynę z kopii.
Po zmianach w configuration.yaml restartowałem HA przez Narzędzia deweloperskie - uruchom ponownie – na trzy sposoby. Restartowałem też maszynę wirtualną w Proxmoksie (reboot, nie pause).
Ustawienia poczty podane po „notify”są co najmniej zbliżone do tych, które mam w Outlooku. Zamierzam je sprawdzić, jednak nie mam jak, bo nie mam usługi notify.mail (czy jak tam ona by się nazywała).
Czy, gdyby ustawienia były niewłaściwe, w jakimś logu HA byłaby o tym wzmianka?
File editor ukrywa niektóre pliki zgodnie ze swoją konfiguracją (standardowa uniemożliwia też wyjście z katalogu bazowego).
Generalny bałagan wynika z unifikacji wprowadzonej po wielu latach a właśnie na początku tego miesiąca - a konkretniej przeniesieniem konfiguracji w nowe miejsca (w instalacjach core lokalizacją był chyba zawsze homeassistant, w pozostałych config którego autorzy pragną się pozbyć)
OK
OK
no cóż obecnie sprawdzenie “z palca” nie jest tak proste jak kiedyś w czasach sprzed szyfrowania, ale możesz użyć dowolnego klienta poczty i go skonfigurować na tych ustawieniach by sprawdzić czy są poprawne
tak logi powinny być (jeśli komponent wywołuje błędy), możesz podnieść poziom logowania np. tak