Powiadomienia pushover

Jak ustawić wysyłanie powiadomień pushover?? Ktoś próbował to robić i mógł powiedzieć jak??

1. Zakładzasz konto.
  2. Generujesz api_key.
  3. Dodajesz do configu
    notify:
    • platform: pushover
      name: pushover_smieci
      api_key: twój api_key
      user_key: twój user_key
  4. W nodzie call_service ustawiasz domenę notify i service zgodnie z nazwą z configu
  5. Wysyłasz wiadomość np. w nodzie funkcja:
    msg.payload =
    { “data”:
    {
    “message”: “Jutro odbierają zmieszane”, “title”: “Odbiór Śmieci!”,},
    }

return msg;

Sory ale jak narazie to jeszcze magia dla mnie i nie wszystko łapię. Konto na pushover mam, odpowiedni wpis w config też dodałem. Niestety dalej się wykładam. Stworzyłem jakąś prostą automatyzację na zasadzie jeśli jeden przełącznik włączony to włącz inny. Dalej po wykonaniu tego chciałbym wylać jakieś powiadomienie na swój telefon. Dodaje dalej w tym flow call service ustawiam

1. Domain na notifiy
  2. service na mobile_app_moj_telefon
  3. Podświetla się na czerowno pole data - tutaj nie wiem co mam wybrać
    Dalej mam dodać function i wpisać taki kod jak podałeś?? Czy tak to powinno wyglądać??

Pola data nie wypełniaj. Dane do pola data (pkt. 5) umieść przed nodem call_service w nodzie funkcja.

To pole data świeci na czerwono “API Error” w configu podałem prawidłowo dane.

mobile_app_iphone … - to raczej nazwa z aplikacji HA na iphonie, chociaz i tak powinno działać. Jest problem w funkcji, na pewno dobrze przekopiowałeś?

Zawsze jest na czerwono. Restartowałeś HA po wpisie w configu?

Tak to wygląda

Czerwone x wskazują, ze jest jakiś błąd w danej linijce.
image
Najprawdopodobniej problem przy kopiowaniu z formatowaniem - stawiam na cudzysłowia.
Załaczam plik - zaimportuj go do NR.
flows (13).json (428 bajtów)

Po zaimportowaniu pliku faktycznie tych x już nie ma ale powiadomienie dalej się nie wysyła :frowning:

Podales w service ta usluge ktora nazwales w configu?

Tak,

Zrzut ekranu 2021-03-3 o 00.05.06

Pokaz jaki blad w debugu pokazuje sie.

Call-service API error. Error Message: required key not provided @ data[‘message’]

Spróbuj wysłać wiadomość na telefon wybierając w service swój telefon z HA (“mobile_app_iphone …”).
Jeśli nie działa podłącz za funkcją node debug, zmień opcję na complete msg object
image
i pokaż co wychodzi z nodu funkcja do debug
image

Doinstaluj sobie node pushover api Screenshot - 03.03.2021 , 18_19_09 Screenshot - 03.03.2021 , 18_18_44

OK, z tym nodem pushover jakieś powiadomienia odchodzą a gdzie tam można ustawić teraz ewentualnie własną wiadomość i tytuł??

Chyba widać na zrzucie ekranu edit pushover api node prosta wiadomość, jak chcesz bardziej rozbudować to pushover
lub function node
var alert = ‘Wykryto Wode w ’ + msg.payload + ’ !’;
msg.payload = alert;
return msg;

Powiadomienia dochodzą

Cześć lekko odgrzebię ten temacik. Mam powiadomienia push w telefonie ale mam 1 problem. Jak zrobić żeby powiadomienie przychodziło tylko 1 raz.

Sprawdzić i poprawić warunek wyzwalania wysyłania powiadomienia.