@CeLeS Komponent wM-Bus do ESPHome (SzczepanLeon) wersja 3.x - wątek ogólny - #255 przez CeLeS
Piszesz tutaj, że udało Ci się wynegocjować od dostawcy wody klucz, może podzieliłbyś się szablonem pisma?
BTW, poszukałem jakieś radcy prawnego, chatgpt wskazał Kancelaria Prawa Autorskiego Małgorzata Łukowiak-Verschelden z Poznania, ale totalnie mnie olali, zero odpowiedzi na zapytanie czy w ogóle by się podjęli. Także nie polecam.
ZapytajKodeks.pl mówi, żeby złożyć reklamację do wodociągów i powołać się na prawo do kontroli zużycia mediów i weryfikacji poprawności naliczeń, a brak klucza szyfrującego uniemożliwia realizację tego prawa.
Ale ja się na tym nie znam, nieśmiało liczę, że kolega dostarczy wzór ![]()
Zrobiłem zgłoszenie w Apatorze, ale teraz wycwanili się i nie dostarczają kluczy na zgłoszenie bez okazania jakiegoś dowodu, że to Twój licznik.
Mam nadzieję, że się mylę, ale wydaje mi się, że temat nie jest klarowny wg prawa ustanowiony w PL.
PS. Zastanawiam się, czy nie obłożyć licznika folią, ale wówczas będę miał na głowie wpuszczenia inkasenta co miesiąc, z dwojga złego lepiej nie znać klucza, bo robiąc im pod górkę sam sobie zrobię. Z drugiej strony wówczas w cztery oczy może uda się wynegocjować klucz ![]()