Poszukałem w Internecie, przejrzałem kilka wątków, nadal nie wiem czy to da się zrobić. Opiszę na tyle dokładnie na ile mogę.
Więc mam plastikowe wiadro z wiekiem. Wieko 35 cm od dna. Wody będzie maksymalnie 24 cm (na wysokość) więc tafla wody od wieka będzie oddalona o 11 cm lub więcej. Wody będzie powoli ubywać więc chciałbym mieć sposób na monitorowanie bez potrzeby zdejmowania wieka i pomysłem jest jakiś pływak zamontowany w wieku, tego typu:
Czym mniej wody tym mniej ten patyk będzie wystawał, ale… jeśli dało by się zrobić jakiś czujnik, który można spiąć z Home Assistantem to czemu nie:)
Miejsca w wiadrze będę miał niewiele, centralne miejsce w wieku będzie zarezerwowane więc jakiś sensor zamontowany w wieku miałby jakieś 5 centymetrów szerokości (na lewo ścianka wiadra oddalona o około 2,5 cm, na prawo też by coś tam zwisało w odległości około 2,5 cm).
Na sensor pływakowy to tam raczej nie ma miejsca.
Sensor ultradźwiękowy - oglądałem jakiś droższy sensor, który potrafi mierzyć już od 3 cm więc super, ale zgaduję (nigdy nie używałem), że taki sensor ma rozproszony sygnał więc nie wiem czy mi nie zgarnie odległości tego co będzie na bokach zamiast tego co będzie na wprost - dajcie znać jeśli macie w tym wiedzę. Czy taki czujnik widzi wodę czy zobaczy dopiero dno?
Czujnik laserowy - też nigdy nie używałem ale zgaduję, że sygnał jest mocno skupiony więc tego co na bokach nie powinien widzieć - dajcie znać jeśli się mylę. Wydaje się to być najlepszym rozwiązaniem. Czy taki czujnik zobaczy wodę? W rozsądnej cenie jest na przykład “Waveshare 21221”. W opisie jest info: “Zakres pomiarowy czujnika wynosi od 0,01 m do 15 m z dokładnością od ± 1% do ± 2%. Rozdzielczość pomiaru wynosi 1 mm.”. Więc jak dla mnie super.
Dajcie proszę znać czy ten sensor laserowy sprawdzi się w mojej sytuacji. Jeśli tak to będę miał pytania w sprawie podłączenia. Może jakieś inne rozwiązania poza tymi powyżej?
@Lukasz2
Może konkretnie opisz co budujesz jakieś zdjęcia tego wiadra itd. bo opis jest maksymalnie mętny, i nawet nie interesowałeś się zasadami działania tych czujników (a bez wiedzy podstawowej trudno cokolwiek projektować…)
Moim zdaniem czujnik ultradźwiękowy ma szansę się sprawdzić o ile nie zgnije od wilgoci czy agresywnego środowiska, laserowy raczej bez szans, ale próbować możesz, nie wiem czy stopień odbicia światła od tafli stojącej wody będzie wystarczający).
Pomiar wagi jest ciekawym pomysłem.
Ciekawe rozwiązanie, nie przyszło mi w ogóle do głowy. Możliwe, że pójdę w tę stronę ale najpierw chcę dać szansę jakiemuś taniemu sensorowi odległości.
No tak, mogłem napisać, że wiadro okrągłe a tak na poważnie, wszystko o co pytam na forum to w 100% hobby a nie praca, więc coś tam czytam ale doktoratu z każdego czujnika robić nie chcę.
Żeby uprościć opis, na innym przykładzie: mamy pionową rurę o średnicy 5 cm. W niej będzie woda i chcę sprawdzić jak daleko jest tafla tej wody. Rura czarna nieprzezroczysta. Światło albo nie będzie tam dochodzić albo będzie znikoma ilość. Znalazłem tani czujnik, pomiar od 4 cm do 4 m. Model VL53L1X (chyba występuje też pod innymi oznaczeniami), kosztuje koło 10-15 zł i tak wygląda:
Jeśli zgnije od wilgoci to przy tej cenie mało ważne, wstawię kolejny. Dziś zamówię, pewnie przyjdzie za miesiąc i… no cóż jest duża szansa, że sam nie będę w stanie tego podłączyć więc wrócę z pytaniami:)
Szkoda czasu… jeśli nie gotowa waga to jest sensor nacisku HX711. Widzę, że linku do tematu ważenia butli nikt nie klikał. Więc raczej nie wiesz jak się odbywa to DIY.
To moje zdanie jedynie. Liczysz na dokładność. Ja przy swoich próbach z czujnikiem ultradźwiękowym wiem, że dokładność w nich żadna jeśli chcesz liczyć w centymetrach, zwłaszcza przy małej odległości od przeszkody. Laserowe mają dobrą dokładność ale nie sprawdzają się przy odbiciu od lustra wody. Co to może być za czujnik laserowy przy cenie 10-15 zł i jak będzie się sprawdzał już jest przetestowane na tym blogu.
Chodzi o to, że ani ja nie chcę pisać konkretnie do czego to będzie ani tym bardziej Ty jako moderator byś nie chciał, żebym to napisał. Przykład z rurą jest idealny. To będzie woda, nie szambo, nie olej, tylko woda, na dodatek chłodna koło 20*C.
Tak, zależy mi na dokładnym pomiarze. Dokładność ponad centymetr raczej słabo mi się przyda. No cóż VL53L1X już zamówiony Przyjdzie to się pobawię. Mam pewnie jakieś 2-4 tygodnie na doczytanie bo to z chin będzie płynąć. Zerknąłem na szybko w datasheet i znalazłem “27° typical full field of view (FoV)”. Więc przy małym kącie i małej odległości może jakoś tam się sprawdzi, zobaczymy.
Brzmi jakby to miało być niezbyt legalne, ale OK konkretne warunki ułatwiają podpowiedź, jeśli woda bez żrącej chemii, to nie widzę problemu.
Nie wiem czy jesteś w stanie zorganizować pływak, bo szansa na działanie bez niego jest niewielka.
A co do samego sensora to vl53l0x jest obsługiwany, ale prace nad sterownikiem vl53l1x w ESPHome chyba umarły…
Pracuje w firmie gdzie są tysiące czujników pomiarowych do wody, materiałów sypkich itp. W żadnym zbiorniku z wodą nie są stosowane czujniki laserowe, odległości, tylko czujniki ciśnieniowe, jedynie do materiałów sypkich stosowane są czujniki odległości. Chyba że zastosujesz jakiś pływak którego wysokość będzie się zmieniać wraz z lustrem wody.
Jak podał @angler czujniki tensometryczne cechują się duża dokładnością, przynajmniej te które znam ze swojego otoczenia.