Problem - nie chce wgrać softu tasmoty do sonoff POW R2

Witam, mam dziwny problem. Chce wgrać do kolejnego już sonoff POW R2 oprogramowanie tasmoty. Jednak tym razem ESPEasy nie łączy się z urządzeniem. Piny dolutowane dobrze, sprawdzałem 3 razy. połączenia sprawdzone kilka razy. Programator działa bo flashuje innego sonofa POW bez problemu. Podpowiecie co może być przyczyną? Urządzenie sprawne da się go dodać do ewelink. Już skończyły mi sie pomysły.

Ja używam innego softu, ale by móc uruchomić tryb programowania softu, to trzeba trzymać przycisk switcha w sonofie i jednocześnie wpinać w usb kompa flascher, moze switch w sonoffie ci nie działa…

Wciskam i działa, bo jak go chcę dodać do ewelink to w tryb parowania wchodzi, a do tego trzeba trzymać przycisk.

A oba te sonoff’y są identyczne konstrukcyjnie?

Tak, oba to sonoff POW R2.probowalem nawet zamiany rx i tx w obu kombinacjach, z nadzieją że chińczyk coś pomylił. Czy jest szansa że ESP jest uszkodzone w taki sposób, że sprzęt działa ale nie wygram softu?

Nie mam pojęcia co jest przyczyną, jeśli zrobisz ładne zdjęcia (koniecznie) obu PCB można spróbować przeanalizować czy są jakieś nieoczywiste różnice.

Niestety jeden już zamontowany i nie bardzo mam jak go wyciągnąć (dość uciążliwy dostęp) Oba kupowałem w tym samym czasie. Nie wiem chyba go odeślę.

No muszę powiedzieć, że to zakrawa na januszostwo wyżej klasy…
(zamierzasz odsyłać sprzęt w którym już grzebałeś, chociaż z drugiej strony nadal ma fabryczny soft), ale skoro już grzebałeś to zrób chociaż ładne zdjęcia PCB w tym trefnym module (analiza byłaby łatwiejsza mając porównanie).

Szkoda, bo może przy okazji by wyszły jakieś zmiany konstrukcyjne (to że sprzęt był kupowany w jednym zamówieniu nie znaczy, że nie mogły się trafić egzemplarze z róznych partii jednak nieco się różniące w środku).

1 Like

Nie powinieneś oceniać nie znając moich zamiarów (to dopiero januszostwo) Dla wyjaśnienia powiem tylko że wcale nie zamierzam odsyłać nie mówiąc co robiłem, wręcz odwrotnie, sklep w którym kupuje sonoffy wgrywa też alternatywne oprogramowanie, zgłoszę że takiej opcji nie mogę wykonać i żeby spróbowali sami. Wracając do tematu, poniżej zdjęcia z sonoff do którego nie mogę wgrać softu.

A to przepraszam, bo generalnie spotkałem się w życiu z takimi przypadkami, że to się w głowie nie mieści, nie wiedziałem, że chodzi o sklep, który dopuszcza modyfikowanie sprzętu (myślę, że możesz napisać gdzie to kupiłeś).

PS nie widzę na samej płytce nic specjalnie podejrzanego, ale możesz zmyć topnik i sprawdzić miejsca, gdzie lutowałeś (jeden z łutów wydaje się być bez styku).

Kurcze juz3 razy poprawiałem te luty ;(

Mogę się mylić, ale podejrzewam, że goldpiny wlutowałeś bez wcześniejszego pobielenia ich końcówek, sugeruję sprawdzenie przejść multimetrem.
(możesz ewentualnie wylutować i wstawić świeże, taki problem jest trudny do diagnozowania na podstawie zdjęcia).

Czy przy fleszowaniu zasilanie do ESP podajesz z programatora? Spróbuj podać mu napięcie z zewnętrznego źródła (3,3V). Tylko że poprzedni udało Ci się przeprogramować. Spróbować nie zaszkodzi. (Pamiętaj żeby połączyć masy programatora i zasilacza)

1 Like

Niestety nic to nie dało ;(

A jakieś błędy masz w konsoli ?

Nie może nawiązać połączenia. Próbuje kilka razy i kończy.

TX RX masz dobrze podłączony ? Mi się zdarzyło ze były zamienione miejscami TX i RX

1 Like

Próbowałem i tego ;(