Problem po zaniku zasilania, menu GNU GRUB

Witam, w mojej okolicy ostatnio były dość często zaniki zasilania (chwilowe) i przez to zauważyłem problem z moim HA (HAOS).
Nie uruchamia się automatycznie, zostaje w menu GNU GRUB i dopiero po zatwierdzeniu uruchamia się poprawnie. Dość często jestem poza domem i robi się to problematyczne, czy jest możliwość rozwiązać jakoś ten problem?
Na slocie A uruchamia się HAOS 13.1 & HA Core 2024.8.3 i nie przechodzi poprawnie aktualizacji do 2024.9.3
Na slocie B uruchamia się HAOS 13.1 & HA Core 2024.9.3 bez problemów.

Uruchom na slocie B zrób downgrade systemu do 13.0 i sprawdź czy się poprawnie uruchamia ze slotu A (tzn. nic nie rób - po downgrade poczekaj na restart).

W ogóle nie powinieneś mieć różnych wersji HA core, bo w systemowych slotach nie jest przechowywany core, za to wersje systemu powinny być różne.

Mogę wymusić pobranie danej wersji w jakiś sposób? Mam kopię zapasową na synology ale najprawdopodobniej 12.x

Jaką kopię zapasową?
Co za dziwne ruchy robisz z tym systemem?
grzebałeś ręcznie w systemie plików?

w terminalu webowym
ha os update --version 13.0
lub w CLI (lokalnej konsoli po zalogowaniu)
os update --version 13.0

powyższe oczywiście po wystartowaniu z tego zdrowego slotu

jaki to sprzęt?
nigdy nie miałeś wcześniej problemów z GRUBem?

Kopia zapasowa pełna wykonywana na dysku sieciowym (Synology) automatycznie raz w tygodniu.
Nic nie grzebałem w plikach systemowych.
System aktualizowany na bieżąco (oczywiście nie od razu nowe wydania a .2 .3 dopiero).
Początkowo myślałem że to wina samego BIOSu i startu po powrocie zasilania.
Sprzęt to typowy PC (składak) z i3 drugiej generacji, 32 GB RAM i płytą główną Gigabyte (nie najnowszy ale zalegał w szafie to go wykorzystałem).
Dwa lata pracował bez zarzutów

Zwykła kopia zapasowa robiona z poziomu HA nie zawiera systemu ani jego ustawień, jest to kopia samego HA z przyległościami, ale nie systemu (dzięki temu można ją przywrócić na instalacji nawet na innej platformie sprzętowej).

Chyba mylisz core z systemem.

O sprzęt pytam, bo stare konstrukcje miewają niekompatybilne BIOSy.

Brand producenta nic nie mówi żeby taka informacja miała jakikolwiek sens praktyczny muszą to być konkrety - konkretny model, wykonanie, procek… (no i3 robi nadzieję, że to nie jest trefny model, ale druga generacja już brzmi dużo gorzej)

Zrób świeży całościowy backup HA (tylko z systemu uruchomionego na działąjącym slocie) i zrzuć go na zewnętrzny nośnik zanim zaczniesz eksperymentować, w razie nienaprawialnego problemu zawsze można zainstalować HAOS od zera i przywrócić backup przy onboardingu (również na starszych wersjach systemu).

Niestety nie mam instalacji pod ręką by sprawdzić konkretny model podzespołów, na pewno mają swoje lata, spróbuję zrobić zgodnie z poradą jak będę na miejscu

Sprawdziłem i mam taki sprzęt:
Płyta: Intel Board DB75EN
BIOS: 0026 z 2012 roku,
Procesor: Intel core i3 2120 3,30 GHz
RAM: Kingston 4 x 8Gb 1333
Dysk: Kingston SA400 120 Gb

Wiekowy już fakt, zastanawiałem się nad przejściem na Tiny Lenovo m93 z i5 4570T które też mam pod ręką wolne.

Istotnie biorąc pod uwagę BIOS z 2012 mogą być problemy
A nie jesteś w stanie zrobić tego o czym pisałem wyżej?

Jakkolwiek ten drugi sprzęt wydaje się być bardziej przyszłościowy (i mniej prądożerny) - możesz “sklonować” istniejącą instalację za pośrednictwem backupu.

Jeszcze nie próbowałem sposobu z instalacją, przed weekendem nie chcę sobie dodawać ewentualnych prac przy HA :sweat_smile:
Przy przejściu na nowy sprzęt kopia zapasowa przywróci mi wszystko jak na dotychczasowej instalacji?

Wszytko oprócz ustawień systemu, w szczególności jeśli masz niestandardową nazwę hosta lub sieć konfigurowaną z palca to będziesz musiał to zrobić od nowa.
(a jeśli używasz gdzieś specyficznego IP w LAN, a nadajesz IP z przydziału DHCP+ARP to będziesz musiał ten nowy komputer dodać w miejsce starego w swoim routerze).