Mam pytanie. Otóż próbuję zrobić automatyzację, gdzie gdy wejdę w zaznaczoną strefę w kamerze, to uruchamia sterownik od bramki, puszcza rygiel, czyli otwiera się furtka. Jak testuję automatyzację poprzez przycisk uruchom w automatyzacjach, to rygiel odzywa się. Jak wejdę w strefę to nic się nie dzieje, ale automatyzacja pokazuje, że uruchomiła się. O co w tym może chodzić?
Mam dwie wersje, z encjami i sceną, która otwiera furtkę.
seconds: 10 w sekcji trigger
Ta wartość oznacza, że automatyzacja będzie uruchamiana dopiero po 10 sekundach ciągłego wykrywania ruchu w zaznaczonej strefie na kamerze.
Dlaczego takie opóźnienie?
W danej automatyce (górny prawy narożnik) jest przycisk “ślady” zobacz tam jak działa czasowo
Wynika że problem dotyczy wyzwalacza.
Spróbuj skonfigurować wyzwalacz w inny sposób ( przynajmniej dla mnie będzie bardziej czytelniej)
trigger:
- platform: state
entity_id:
- binary_sensor.xxxxx
to: "on"
from: "off"
W historii sprawdź działanie kamery (sensor binarnego) czy zmienia stan z OFF na ON
Jak długo sensor utrzymuje stan ON po wykryciu ruchu?
Kamera (sensor) jest przez chmure czy lokalnie?
Poddaje się.
Sensor Brama Motion Alarm nie zmienia swojego statusu. mogę tańczyć przed kamerą i nic z tego nie będzie.
Nie reaguje, choć zainstalowałem integrację Imou. Home Assistant nie czyta tej encji najwidoczniej. Wykrywa i tyle.
W aplikacji od kamery mam ustawiony obszar. Gdy tam wejdę wykrywa człowieka i nagrywa, to samo z autem. Wyłączyłem jedynie ogólne wykrywanie ruchu, bo jest czuła i nagrywa gdy deszcz pada.
W HA binary_sensor.brama_motionalarm w tym momencie ma status nieznany.
Nie reaguje jak się wejdzie przed kamerę, a w integracji nie da się żadnego obszaru przecież wyznaczyć.
Ruch może wykrywać kamera lub aplikacja (rejestrator). Wiesz gdzie u Ciebie odbywa się analiza?
Podaj typ kamery lub link do manuala - sam sobie doczytam.
Integracja Imou life, niby są widoczne wszystkie parametry kamery. Encja nie jest niedostępna, tylko ma status nieznany. W integracji Onvif ma dwie encje dot. wykrywania ruchu, sprawa jest podobna. No trudno, obędzie się bez tej automatyzacji.
@koczisss Encja niedostępna oznacza brak połączenia z urządzeniem. Encja nieznana to brak możliwości odczytu encji z integracji. Może taki przykład: odczyt licznika wody za pomocą ESP32 z CC1101 z ESPHome, ESPHome jest widoczne w HA ale jest problem z odczytem licznika wody wtedy encja stan_licznika_wody bedzie miała status nieznany.
Zauważyłem taki problem. co bym nie robił, to nie jestem w stanie stworzyć prostej automatyzacji, pomiędzy tuya, a np. xiaomi. Sprawdziłem teraz i ustawiłem automatyzację, że jeśli wyłączę lampkę, to furtka się otworzy. W przypadku tuya to działa, bo moduły po obu stronach Tuya, ale jeśli zamiast lampki wstawiłem światło od xiaomi, to już nie działa. Czyli, gdyby nawet encje były czytanie dobrze, to zapewne interakcji nie będzie.
Trochę jeszcze pobawiłem się i stwierdzam, iż integracja jest skopana.
Ustawiłem tak, aby po włączeniu światła kamery ma odryglować furtkę. O ile udało się zmusić sterownik furtki do działania po włączeniu światła z palca, to po załączeniu automatycznym, czyli gdy jest wykryty ruch już nic się nie dzieje.
Zauważyłem, że jest to skopane, gdyż np. w przypadku Tuya, czy xiaomi, jeśli w HA np. włączę żarówkę, to status zmieni się automatycznie w aplikacji tuya i odwrotnie. Tu niestety jak włączę oświetlenie w kamerze w HA, to w aplikacji od kamery też się zmieni, ale jak włączę w aplikacji, to w HA nic się nie zmienia. Dlatego też podczas automatycznego wzbudzenia nic się nie dzieje, bo encja w HA od kamery nie reaguje, to i nie może zagadać z tuya.