Problem z automatyzacją

= to przypisanie; if (chager =1) zawsze będzie true ponieważ to nie porównanie lecz zapisanie do zmiennej jedynki. to jest źle.

== to luźne prównanie bez sprawdzania typów if( 100 == ‘100’) daje true; następuje konwersja łańcucha ‘100’ do liczby 100

=== to sztywne porównanie oba typy muszą być zgodne if( 100 == ‘100’) daje false ponieważ jeden parametr jest liczbą a drugi łańcuchem.

1 polubienie

Dzięki za to
A co możesz napisać w temacie tych klamer { } ?

maly update:
image

Może jeszcze w oponki napierdzieć? :grinning:
Nie chce mi się przepisywać internetów. Stosuje się gdy chce się np. po if zblokować klika kolejnych instrukcji jako jeden blok.

2 polubienia

Mam jeszcze takie pytanie
Czy ktoś z Was używa Noda AND lub OR?
Jeżeli mam zrobione flow czy zmienną global która przyjmuje jakąś wartość to czy ja muszę tego Noda łączyć z Nodem AND/OR? Czy to działa tak że jak w AND wrzucę dane flow/global to AND już go widzi i nie ma potrzeby ich łączenia

Jak masz już zrobione to w czym problem ?

nie jakąś, skoro chcesz użyć bramki AND lub OR to może to być 0 lub 1, nic innego.

Którego noda ?

jak wrzucisz to widzi, niby jak miałby zobaczyć w inny sposób ?

Napisz po ludzku co masz lub co chcesz osiągnąć to będzie łatwiej pomóc.

oj no chodzi mi o cos takiego:
czy moze byc tak:
image

czy musi byc tak:
image

jeśli używasz noda “switch” to musi dostać informację na wejściu (zdjęcie drugie).
PS.Jeśli to node-red-contrib-bool-gate to też, ale w tym przypadku możesz też z kontekstu przepływu lub z globalnego kontekstu pobrać.

1 polubienie

swich dostaje na wejsciu info przez co flow ma wartosc 0 lub 1 natomiast z tego co zauwazylem gdy tych flow (zdjecie drugie poprzedniej wiadomosci) nie polacze z wejsciem do noda AND to NOD AND nie pobiera/odswieza tej informacji, byc moze by pobral gdyby mial chociaz jeden ‘trigger’ ktory zmusilby go do odswiezenia wszystkich warunkow/flow wewnatrz (wewnatrz tego NODa AND mam 3 warunki pochodzace z flow wlasnie)

ucze sie dopiero NODE RED stad byc moze glupie pytania ale juz widze ze sporo rzeczy mi sie klaruje
z góry przepraszam i dziekuje za wyrozumialosc

wystarczy że połączysz jeden z tych “ping” na wejście to ci odświeży
tv2

albo inaczej np.
tv
tv1

1 polubienie

Popracuj trochę na właściwą terminologią :slight_smile:
Wiesz jaka to męka aby zrozumieć o co kaman. Najpierw trzeba przekompilować jakie w danej chwili ma użyte określenie, następnie wstawić właściwą interpunkcję. Potem to już z górki i można spróbować odpowiedzieć :exploding_head:

2 polubienia