Problem z autoryzacją Tuya w Home asystent

Urodził mi się dzisiaj rano taki problem, rozsypała mi się autoryzacja tuya z Home asystentem. Przy ponownej próbie autoryzacji prosi mnie o podanie kodu klienta z aplikacji Tuya na telefonie. Następnie wyskakuje kod QR a próba zeskanowania go w aplikacji tuya celem autoryzacji, wywala błąd który mówi żeby użyć desygnowanej aplikacji do autoryzacji. Kod klienta na pewno podaje poprawny. Wszelkie autoryzacje do tej pory robiłem przy pomocy aplikacji tuya. Na stronie tuya IoT IoT Core mam do września reszta permanent in service

Co warto spróbować (kolejność malejąca szans na sukces)

1. Natychmiast po wyświetleniu QR w HA
Nie czekaj nawet 10 sekund — zeskanuj go od razu po pojawieniu się
(QR kod ma bardzo krótki TTL w niektórych wersjach)

1. Otwórz interfejs HA w przeglądarce Firefox lub Safari (Chrome najczęściej psuje wyświetlanie QR)

3. Tymczasowo zmień motyw HA na domyślny
Usuń rozszerzenia przeglądarki (dark reader, adblock itp.)

1. Sprawdź status konta deweloperskiego na

2. Użyj innej aplikacji Tuya
    Jeśli używasz Tuya mart, spróbuj Smart Life (i odwrotnie)
    Zrób świeże logowanie w aplikacji (wyloguj → zaloguj)

6. Całkowite usunięcie i ponowne dodanie integracji
Usuń integrację Tuya (wraz z urządzeniami)
Zrestartuj Home Assistant
Dodaj od nowa → wpisz User Code → zeskanuj QR od razu po wyświetleniu

Jeśli nic z powyższego nie pomoże (najbardziej prawdopodobny scenariusz)

To obecnie wygląda na błąd po stronie Tuya/Home Assistant (podobny problem występował już w 2024 i na początku 2025).
W takim wypadku zostaje czekanie na poprawkę:
Śledź te dwa wątki (są najbardziej aktualne):

Ten jest zamknięty, ale może zacząć się coś dziać:

1 Like

Ten pierwszy wątek jest otwarty dzisiaj także to jest raczej ten problem ale duże dzięki że chciało Ci się w ogóle tym zainteresować

Jak masz dostęp do tuya cloud, to wyciąg sobie local keys z api i dodaj sobie urządzenia przez local tuya. Nie będziesz miał problemu z autoryzacją przez chmurę.

Niestety nie wszystkie moje urządzenia mają local key