Mam problem z dodaniem 2 czujników
SJCGQ11LM i WSDCGQ11LM do zigbee2mqtt za pierwszym razem udało mi się dodać czujnik zalania i po usunięciu nie idzie już żadnego dodać. Juz próbowałem wymieniać baterię restartować cc2531 i wszystko co możliwe
Miał ktoś podobny problem?
Dodam że czujniki co były wcześniej dodane to cały czas działają
To chyba wersja Zigbee2MQTT co najmniej 1.15. ja nadal używam wersji 1.14.4.
Sprawdzałeś w logach czy koordynator poprawnie przechodzi w tryb parowania urządzeń? Powinno być coś podobnego:
Zigbee2MQTT:info 2020-11-04 08:43:09: Zigbee: allowing new devices to join.
Zigbee2MQTT:info 2020-11-04 08:43:10: MQTT publish: topic 'zigbee2mqtt/bridge/config', payload '{"commit":"unknown","coordinator":{"meta":{"maintrel":3,"majorrel":2,"minorrel":6,"product":0,"revision":20190608,"transportrev":2},"type":"zStack12"},"log_level":"info","network":{"channel":11,"extendedPanID":"0xdddddddddddddddd","panID":6754},"permit_join":true,"version":"1.14.4"}'
U mnie problemem okazało się gniazdko OSRAM w pobliżu czujnika temperatury, po jego przeniesieniu czujnik bez problemu komunikował się z CC2531, podczas parowania nie było żadnych problemów a robiłem to kilka razy z uwagi na różne testy związane z siecią Zigbee.
Dołączenie urządzenia Zigbee do sieci to proces polegający na wprowadzeniu tego urządzenia w tryb parowania (to jednocześnie reset tego urządzenia do ustawień fabrycznych), w tym samym czasie koordynator także musi być w trybie parowania. W takim stanie koordynator przeszukuje kanały Zigbee, jeżeli znajdzie na jakimś urządzenie Zigbee to ustala z nim docelowy kanal i klucze do transmisji i nawiązuje “stałe” połączenie.
tak koordynator jest w trybie parowanie i mam juz kilka czujników dodanych i nie było problemu z dodaniem, i mam 3 nowe czujniki i niestety nie moge ich dodac wprowadzam je w tryb parowanie ale ich wgl nie wykrywa.
tak jak pisalem w czesniej jeden z nich wczesniej bez problemu dodalem i usunelem i teraz nie idze zadanego dodac
Jeszcze problem może być związany z maksymalną liczbą urządzeń Zigbee (EndDevice) jakie możesz podłączyć bezpośrednio do CC2531, bez routerów, to zależy także od wersji firmware jakie jest wgrane do CC2531. Poczytaj Frequently asked questions.
W Zigbee2MQTT ustaw poziom logowania na debug (https://www.zigbee2mqtt.io/information/debug.html), w logach powinno być więcej informacji w stanie permit_join: true, zakładam, że trwa on odpowiednio długo.
wlasnie czytalem ze niby obsluguje 6 urzadzen dlatego usunelem kilka urzadzen zeby sprawdzic czy tu problem, teraz mam dodane 4 i juz wiecej nic nie moge dodac.
czy jest taka mozliwosc ze te usuniete urzadzenia sa zapisane gdzies w bazie i nie chce dodac nowych?
Sprawdziłeś to na podstawie firmware jakie zostało wgrane do Twojego CC2531?
Dla domyślnego firmware Z-Stack_Home_1.2 (CC2531_DEFAULT_20190608.zip) limit to 20 urządzeń: … the default Zigbee2MQTT CC2531 firmware indeed supports 20 devices connected directly to the coordinator.
Proponuje zrobić tak:
zrobić power off (nie restart) całego HA
po 10 sekundach uruchomić ponownie HA i spróbować dodać nowe urządzenie Zigbee.
To aktualnie najnowsza wersja oprogramowania.
Wszystko co dotyczy Zigbee2MQTT jest w katalogu share\zigbee2mqtt, prosze spakuj go i udostępnij, np. przez https://wetransfer.com. Może uda się z tych danych coś wywnioskować.
OK, mam plik, dla bezpieczeństwa skasuj plik i posta wyżej.
Update po analizie plików:
Masz teraz takie 4 urządzenia:
Currently 4 devices are joined:
0x14b457fffedf17d4 (0x14b457fffedf17d4): TT001ZAV20 - TuYa Temperature & humidity sensor (EndDevice)
0x00158d0003d12c07 (0x00158d0003d12c07): WXKG01LM - Xiaomi MiJia wireless switch (EndDevice)
0x00158d00044c185b (0x00158d00044c185b): MCCGQ11LM - Xiaomi Aqara door & window contact sensor (EndDevice)
0x00158d00042d1212 (0x00158d00042d1212): SJCGQ11LM - Xiaomi Aqara water leak sensor (EndDevice)
Proszę zrób tak:
STOP Zigbee2MQTT
zmień takie ustawienia w konfiguracji Zigbee2MQTT:
permit_join: false
log_level: info
na:
permit_join: true
log_level: debug
START Zigbee2MQTT i zapamiętaj czas uruchomienia, bedzie mi potrzebny żeby od tego czasu analizowac logi
sprobuj sparować jedno urządzenie Zigbee ale urządzenie musi być blisko koordynatora (CC2531), koordynator już jest ustawiony w tryb parowania, zapamiętaj czas próby dodawania urządzenia, proces parowania powtórz w odstepach 5 minut, zapamiataj te czasu.
STOP Zigbee2MQTT
spakuj cały katalog share\zigbee2mqtt, przeslij ponownie WeTransferem.
Update po kolejnej analizie:
w logach nie ma nic co by wskazywalo, ze pojawilo sie nowe urzadzenie w sieci Zigbee.
Czy wczesniej uzywałes starszej wersji Zigbee2MQTT?
udalo mi sie dodac jeden czujnik temp ale po dodaniu z urzadzen w zigbeemyqtt zniklo mi jedno urzadzenie (przycisk xiaomi) ale w integracjach go widze ale nie działa
Nie wiem już sam może jakiś limit ustawiony na tylko 4 urządzenia