Witam wszystkich ![]()
To mój pierwszy post na forum, od razu z problemem (dosyć dziwnym wg mnie).
Postawiłem sobie HA na Raspberry pi 5 w celu kontrolowania i sterowania instalacji PV z falownikiem Deye i magazynem energii. Zrobiłem to na bazie różnych poradników internetowych - czyli integracja Solarman, panel “podglądowy” Sunsynk, dostęp zewnętrzny przez TailScale. Generalnie wszystko ładnie działało, ale od czasu do czasu pojawia się problem z dostępem do HA - zarówno w sieci domowej, jak i z zewnątrz prze tailscale. Ciekawe jest to, że dostęp potrafi zniknąć na komputerze (windows) a na telefonie (iOS) działa, telefon w ogóle działa najdłużej. Ale dziś rano zadziałał jeszcze na telefonie, ale po godzinie nic już nie działało. Czasem jest też tak, że panel Sunsynk działa, ale próba wejścia np w integracje HA kończy się błędem. Ponowne uruchomienie HA czasem likwiduje problem na kilka dni, a czasem w ogóle nie przynosi efektu . Ponieważ nie jestem specjalnie biegły w tych tematach, chciałbym prosić o wskazówki co i w jaki sposób zacząć sprawdzać. Może ktoś miał taki przypadek i jest w stanie coś podpowiedzieć. Będę wdzięczny ![]()