Cześć
Urodził mi się w głowie kolejny projekt a z racji tego że kupiłem bazę (głośnik z lampką) za grosze to postanowiłem go “wybebeszyć” i zrobić z niego kolejny smart głośnik.
Projekt miał być banalny bo głośnik jest zasilany 12V 2A i udostępnia jeszcze wyjście USB 1A i gniazdo aux. Po przetestowaniu głośnika z telefonem byłem mega zaskoczony że w cenie 15zł udało mi się kupić całkiem sporą lampkę z RGB, głośnik 20W 4ohm który jest regulowany jeszcze ładniejszym potencjonetrem z funkcją przycisku.
Przyszedł czas na test z płytką ESP32 WROOM U + konwenterem PCM5101 które ma wyjście aux. Niestety zaraz po podłączeniu były słyszalne szumy w głośniku. Postanowiłem nie wykorzystywać wbudowanego wzmacniacza na oryginalnej płytce i podłączyć głośnik do konfiguracji: ESP32 WROOM U > PCM5101 > TPA3310. Niestety rezultat taki jak słychać na nagraniu
Próbowałem połączenia głośnika z kondensatorem 10uF ale nie usłyszałem znaczącej różnicy.
Niestety z bardzo prostego założenia jakie było na początku wyszedł problem z którym borykam się już ponad tydzień i nie widzę żadnego rozwiązania problemu. Dlatego liczę na pomoc zawodowych elektroników
P.S jak będzie komuś potrzebny schemat to później mogę narysować