Problem z ESP-CAM

Witam,

korzystam z Digitizer - AI on the edge do odczytu wodomierza. Problem polega na tym, iż co jakiś losowy czas brakuje wartości Value

inne wartości są odczytywane poprawnie. Czasem pomaga restart prądowy innym razem wgranie firmware a jeszcze innym zwykły restart, Czy ktoś z was ma podobną sytuację lub może ktoś wie jak temu zaradzić. W logu jest taki błąd.

[0d00h01m17s] 2024-05-29T13:22:51 [POSTPROC] main: Raw: 0281.697, Value: , Status: Rate too high - Read: 281.697 - Pre: 281.499 - Rate: 0.198

być może próbujesz zbyt często odczytywać - obraz jest zbyt trudny do rozpoznania i sprzęt się nie wyrabia w zadanym czasie.

to też testowałem zwiększałem interwał do 10 minut bez rezultatu :frowning:

Jeśli zdjęcia są OK, to należy podejrzewać problem ze sprzętem.

To przyklej kamerę (de facto jej przetwornik) do radiatora, potencjalnym źródłem problemu może być przegrzewanie przetwornika.
Obejrzyj zdjęcia z momentu występowania problemu.

Wymień kartę na nową (a obecną sprawdź, czy nie występują na niej błędy zapisu).

Wymień zasilacz na inny, sprawny.

jedyne czego nie testowałem z Twoich podpowiedzi to karta. Ale jest nowa, inne parametry są ok, log nie zgłasza błędów zapisu dlatego nie za bardzo wiem czego mam się doczepić

Najbardziej podejrzany jest przetwornik - czasem się zdarza, że losowo zdjęcie się nie uda z przyczyny po stronie jego niestabilnej pracy, w desperacji możesz rozpiąć złącze ZIF wyczyścić styki na taśmie alkoholem i spiąć ponownie, ale szanse że to coś zmieni są niewielkie.