Miałem tak ostatnio. Jakim programem robiłeś pendrive z proxmoxem? Teraz nie pamiętam ale używałem jednego z nich (rufus i balenaEther) i któryś zrobił poprawnie pena i działało. Sprawdź sobie.
Ale Balena Ether powinien sobie poradzić, ale mimo wszystko po prostu sugeruję użyć inny nośnik (i to dosłownie inny, tj. nie tego samego producenta i typu - z nielicznymi modelami pendrive istotnie czasem są problemy, mimo, że sam pendrive jest we wszystkich innych zastosowaniach sprawny).
Pod Windows można spróbować użyć tego narzędzia jako kroku wstępnego (przed użyciem narzędzia do przepisywania obrazu)
ewentualnie tego (jeśli SD card formatter sobie nie radzi, bo w sumie jest przeznaczony tylko dla kart SD/TF sc/hc/xc, a peendrive często nie spełniają żadnej z tych specyfikacji)
A jeśli chodzi o samego NUCa to
można wykorzystać kartę SD lub z adapterem microSD (TF) na nośnik instalacyjny
sugeruję ustawienia bootowania tylko UEFI (i generalnie przejrzenie ustawień BIOSa)
I komentarz taki już zupełnie “z krzaków”
coś tu nie gra - procek nie pasuje do płyty głównej, poniżej w/g specyfikacji modeli
(model “zestawu”, model płyty głównej, procesor)
NUC7CJYHN = NUC7JYBN = J4025
a
NUC7CJYH = NUC7JYB = J4005
(chociaż w sumie oba modele wpierają i VT-x i VT-d)
@zebacz
Nowsze NUCe nie mają już portów USB2 (w każdym razie wyprowadzonych na obudowę, port pomarańczowy jest również USB3 tylko to port “z opcją ładowania”, czyli działający również wysoko-prądowo w trybie stand-by - tej funkcji raczej nikt nie wykorzysta używając HA, bo komputer będzie włączony przez 100% czasu), a mimo to nigdy nie trafiłem na problem z tym związany (po prostu obsługa USB3 jest prawidłowo zaimplementowana i każdy port jest 100% zgodny w dół z USB2, co w sumie nie dziwi skoro to wypust zaprojektowany i obrandowany przez intel’a - jednego z głównych twórców USB, choć za asymetryczne gniazdka panujące przez 30 lat, to chyba powinienem napisać tfurców ).