Problem z integracją Glances

Witam.
Mam problem z integracja Glances na swoim HA. Dodatek jest uruchomiony i działa. W lagach dodatku nie mam żadnych błędów. Mogę podejrzeć na pasku z boku wszystkie parametry. W Urządzeniach też mi się udaje dodać integrację Glances ale działa ona tylko przez sekundę (tak jakby tylko jeden odczyt) i dalej się zawiesza (enecje niedostępne).
Problem jest taki że mam 3 serwery z HA pod nadzorem (u kolegi i szwagra ;-)) i na pozostałych wszystko działa jak należy. Sprzęt wszędzie taki sam (terminal dell wyse).

W logach systemowych mam taki błąd glances

Rejestrator: homeassistant.components.glances.coordinator
Źródło: helpers/update_coordinator.py:497
integracja: Glances (dokumentacja, Problemy)
Pierwsze zdarzenie: 07:21:03 (1 wystąpienie)
Ostatnio zalogowany: 07:21:03

Error fetching glances - localhost data:

Kombinuje już dłuższy czas i nic nie mogę wymyślić .

Jeżeli wczytam ponownie integrację to działa tylko przez sekundę.
Ktoś ma jeszcze taki sam problem.

Pozdrawiam

Załączam ustawienia dodatku Glances

Logi z Glances

-----------------------------------------------------------

Add-on: Glances

A cross-platform system monitoring tool

Add-on version: 0.21.1

You are running the latest version of this add-on.

System: Home Assistant OS 17.1  (amd64 / generic-x86-64)

Home Assistant Core: 2026.3.4

Home Assistant Supervisor: 2026.03.2

Please, share the above information when looking for help

or support in, e.g., GitHub, forums or the Discord chat.

INFO: Starting Glances...

2026-03-27 07:17:00,266 -- INFO -- Start Glances 3.4.0.5

2026-03-27 07:17:00,270 -- INFO -- CPython 3.11.8 (/usr/bin/python3) and psutil 5.9.8 detected

2026-03-27 07:17:00,317 -- INFO -- Read configuration file '/etc/glances.conf'

2026-03-27 07:17:00,454 -- INFO -- Start GlancesWebServer mode

2026-03-27 07:17:00,560 -- WARNING -- Missing Python Lib (No module named 'wifi'), Wifi plugin is disabled

2026-03-27 07:17:00,562 -- WARNING -- Wifi lib is not compliant with Python 3, Wifi plugin is disabled

2026-03-27 07:17:01,509 -- WARNING -- Error loading Podman deps Lib. Podman feature in the Containers plugin is disabled (No module named 'podman')

2026-03-27 07:17:01,591 -- WARNING -- Missing Python Lib (No module named 'py3nvml'), Nvidia GPU plugin is disabled

2026-03-27 07:17:01,708 -- WARNING -- Sparklines module not found (No module named 'sparklines')

2026-03-27 07:17:01,762 -- WARNING -- Missing Python Lib (No module named 'pySMART'), HDD Smart plugin is disabled

2026-03-27 07:17:01,769 -- WARNING -- Missing Python Lib (No module named 'pymdstat'), Raid plugin is disabled

2026-03-27 07:17:28,416 -- INFO -- Glances RESTful API Server started on http://127.0.0.1:61209/api/3/

2026-03-27 07:17:28,424 -- INFO -- Glances Web User Interface started on http://127.0.0.1:61209/

Glances Web User Interface started on http://127.0.0.1:61209/

INFO: Starting NGinx...

Znalazłem jeszcze taki log z Glances

2026-03-27 06:31:21,689 -- INFO -- Glances stopped gracefully

Traceback (most recent call last):

File "/usr/lib/python3.11/wsgiref/handlers.py", line 137, in run

self.result = application(self.environ, self.start_response)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

File "/usr/bin/bottle.py", line 993, in __call__

return self.wsgi(environ, start_response)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

File "/usr/bin/bottle.py", line 968, in wsgi

out = self._cast(self._handle(environ))

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

File "/usr/bin/bottle.py", line 876, in _handle

return route.call(**args)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^

File "/usr/bin/bottle.py", line 1759, in wrapper

rv = callback(*a, **ka)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^

File "/usr/lib/python3.11/site-packages/glances/outputs/glances_bottle.py", line 619, in _enable_cors

return fn(*args, **kwargs)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

File "/usr/lib/python3.11/site-packages/glances/outputs/glances_bottle.py", line 37, in wrapper

ret = func(*args, **kwargs)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

File "/usr/lib/python3.11/site-packages/glances/outputs/glances_bottle.py", line 309, in _api_all

self.__update__()

File "/usr/lib/python3.11/site-packages/glances/outputs/glances_bottle.py", line 119, in __update__

self.stats.update()

File "/usr/lib/python3.11/site-packages/glances/stats.py", line 216, in update

self._plugins[p].update()

File "/usr/lib/python3.11/site-packages/glances/plugins/glances_plugin.py", line 1114, in wrapper

ret = fct(self, *args, **kw)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

File "/usr/lib/python3.11/site-packages/glances/plugins/glances_plugin.py", line 1131, in wrapper

ret = fct(*args, **kw)

^^^^^^^^^^^^^^^^

File "/usr/lib/python3.11/site-packages/glances/plugins/glances_folders.py", line 53, in update

self.glances_folders.update(key=self.get_key())

File "/usr/lib/python3.11/site-packages/glances/folder_list.py", line 167, in update

self.__folder_list[i]['size'] = self.__folder_size(self.path(i))

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

File "/usr/lib/python3.11/site-packages/glances/folder_list.py", line 143, in __folder_size

ret += self.__folder_size(os.path.join(path, f.name))

File "/usr/lib/python3.11/site-packages/glances/folder_list.py", line 143, in __folder_size

^^^

File "/usr/lib/python3.11/site-packages/glances/__init__.py", line 65, in __signal_handler

end()

File "/usr/lib/python3.11/site-packages/glances/__init__.py", line 80, in end

sys.exit(0)

SystemExit: 0

---------------

U mnie działa.
Masz włączone cykliczne odpytywanie w Integracji?
(do bardziej zaawansowanej diagnostyki jest potrzebny Kaszpirowski, bo sam urywek loga bez konfiguracji Integracji i Dodatku wiele nie daje)

No i właśnie w tym problem że na innym HA (sprzęt taki sam) też działa .
O co chodzi z tym Kaszpirowski ??

Anatolij Kaszpirowski :wink:

Po prostu wrzuciłeś tylko urywek loga z którego nic nie wynika, jeżeli nie zna się Twojej konfiguracji.

@maciusiek610 Świetnie, że uzupełniłeś informacje, niestety Kaszpirowski nadal by się przydał, bo z tych nowych logów głównie wynika, że jest OK

konfigurację taką jak ta (w trybie YAML) można zamieścić normalnie jako kod

log_level: info
process_info: false
refresh_time: 10
ssl: false
certfile: fullchain.pem
keyfile: privkey.pem
influxdb:
  enabled: false
  host: a0d7b954-influxdb
  port: 8086
  interval: 60
  ssl: false
  version: 1
  username: glances
  password: ""
  database: glances
  prefix: localhost

tak się składa, że to jest konfiguracja domyślna, więc nie ma tu czego szukać

Generalnie w logach jest informacja, że addon Glances zamknął się poprawnie (a skoro jest wyłączony, to Integracja nie ma skąd czerpać danych).
Jeśli to nie twoje palce go zamknęły, ani jakaś automatyzacja, to stawiam w ciemno, że masz za mało RAMu w stosunku do potrzeb i zamyka go Supervisor.

Stosując tryb Kaszpirowskiego zgaduję, że używasz NodeRed w którym masz wyciek pamięci z powodu wadliwego uruchomionego w nim kodu. (ale UWAGA to czyste zgadywanie, tylko dlatego, że częstym problemem jest wyciek pamięci w NR)

edit - dorzucam jeszcze analizę logu przez AI (w sumie żadnych rewelacji, ale treści tyle, że mi by się nie chciało pisać)

Ten log pokazuje, że programGlances (narzędzie do monitorowania systemu) został zamknięty w sposób kontrolowany (SystemExit: 0), ale stało się to w trakcie wykonywania operacji sprawdzania rozmiaru folderów.

Oto co dokładnie się wydarzyło:

1. Przyczyna zamknięcia: Glances otrzymał sygnał do zakończenia pracy (np. ktoś nacisnął Ctrl+C, system wysłał sygnał zamknięcia lub skrypt zatrzymujący usługę zadziałał w tym konkretnym momencie).
  2. Gdzie był program: W momencie zamknięcia Glances próbował obliczyć rozmiar folderów (glances_folders.py). Robił to rekurencyjnie (funkcja wywoływała samą siebie), co widać po powtarzających się liniach __folder_size.
  3. Błąd “Traceback”: Wygląda groźnie, ale kod wyjścia 0 oznacza, że program zamknął się prawidłowo (nie z powodu awarii/crashu), po prostu przerwał pracę dokładnie w trakcie skanowania plików.

Co warto sprawdzić?
Jeśli Glances samoczynnie się wyłącza, a Ty tego nie chciałeś, winowajcą może być zbyt duża liczba plików w monitorowanych folderach. Skanowanie ich zajmuje tyle czasu lub zasobów, że system lub sam program może “uznać”, że czas kończyć pracę.

Bazując na tym zastanów się czy nie masz podmontowanego zasobu sieciowego, gdzie ilość plików jest taka, że zabija Glances (lub Supervisor zamyka Glances z powodu zajętości całego RAMu).

To może jakieś konkretne informacje o konfiguracji sprzętu?

Oraz HA wg tego
Jak podzielić się informacjami o swojej instalacji Home Assistant na forum lub githubie

PS
Tylko nie pisz kolejnych odpowiedzi w pierwszym poście, to czysty przypadek, że jeszcze raz tam zajrzałem, bo edycja posta, gdy już są do niego odpowiedzi nie ma głębokiego sensu (poza poprawkami w estetycznymi), bo zaburza normalny tok dyskusji.
Oczywiście nie chodzi o to aby ktokolwiek walił swój kolejny post pod swoim postem, ale są granice brawury w zagęszczaniu treści.

Bingo !!!

Miałem podmontowany dysk sieciowy. Zrobiłem to parę tyg temu , a nie przyuważyłem że glances przestał działać. Usuniecie tego zasobu sprawia że chula jak dawniej.

Wcześniej sprawdziłem NodeReda. Ramu mraczej mi nie brakuje (mam 8GB).

Tylko teraz jak to wykombinować aby był dysk i glances :wink:
Akurat dyski nie są mi potrzebne do monitorowania

Tylko nie pisz kolejnych odpowiedzi w pierwszym poście, to czysty przypadek, że jeszcze raz tam zajrzałem, bo edycja posta, gdy już są do niego odpowiedzi nie ma głębokiego sensu (poza poprawkami w estetycznymi), bo zaburza normalny tok dyskusji.
Oczywiście nie chodzi o to aby ktokolwiek walił swój kolejny post pod swoim postem, ale są granice brawury w zagęszczaniu treści.

Kiedyś dostałem bana za pisanie postów pod postem :wink:

Dzięki szopen.
Pozdrawiam

8GB RAM na instalację HAOS-generic to jest dość dużo (choć na dość rozbudowaną instalację bym powiedział, że w sam raz - u siebie jak dotąd nie widziałem więcej niż 6GB realnie wykorzystanego RAMu w normalnej sytuacji, a Dodatków=Aplikacji mam bez liku).

ALE przykładowo z tego co mówią ludzie już na proxmoxa + kilka VM to zdecydowanie za mało.

(a nie wkleiłeś podsumowania instalacji, więc nawet się nie da szacować ile potrzebujesz, ale od czego glances i/lub systemmonitor ?)

Tego radykalnego moderatora już nie ma z nami, jakkolwiek o ile post pod postem to jest czyste zło, to pisanie wszystkiego w jednym poście zaburzając cały tok dyskusji jest jeszcze gorsze.
(tak generalnie to on miał rację, tylko nieodpowiednio formułował to jak należy się zachowywać)

Moja instalacja HA

Tak dla pełnego obrazu sytuacji

System Information

version core-2026.3.4
installation_type Home Assistant OS
dev false
hassio true
docker true
container_arch amd64
user root
virtualenv false
python_version 3.14.2
os_name Linux
os_version 6.12.67-haos
arch x86_64
timezone Europe/Warsaw
config_dir /config
host_os Home Assistant OS 17.1
update_channel stable
supervisor_version supervisor-2026.03.2
agent_version 1.8.1
docker_version 29.1.3
disk_total 234.0 GB
disk_used 35.0 GB
nameservers 192.168.10.100, 192.168.10.1
healthy true
supported true
host_connectivity true
supervisor_connectivity true
ntp_synchronized true
virtualization
board generic-x86-64
supervisor_api ok
version_api ok
installed_addons Terminal & SSH (9.22.0), Mosquitto broker (6.5.2), Cloudflared (7.0.5), Node-RED (20.2.4), File editor (5.8.0), ESPHome 2023.12 (2023.12.9), ESPHome Device Builder (2025.12.6), Music Assistant (2.8.0), YT Music PO Token Generator (1.3.1), Glances (0.21.1)
dashboards 2
resources 10
views 7
mode storage
oldest_recorder_run 8 lutego 2026 07:29
current_recorder_run 27 marca 2026 17:32
estimated_db_size 3245.20 MiB
database_engine sqlite
database_version 3.49.2

Poza NR nie masz potencjalnie bardzo zasobożernych Dodatków, na pierwszy rzut oka na taką konfigurację 8GB RAM to powinno być z dużym zapasem.

Natomiast w pozostałych kwestiach - konfigurację samego Glances możesz modyfikować - jest ona zapisana w pliku
/homeassistant/glances/glances.conf
należy zatrzymać dodatek/aplikację i wtedy modyfikować plik
w sekcji
[folders]
zakomentuj wpisy tego katalogu, do którego masz podmontowany ten udział sieciowy. (to powinno ostatecznie rozwiązać problem)