Witam. Bardzo proszę o pomoc w sprawie integracji przycisków Tapo S200B.
Urządzenia Tapo integrują się z HA za pomocą integracji Tp-Link Smart Home. Do tej pory wszystko dobrze działało: kamery, inteligentne gniazda, przełączniki, termometry itd. Ale zupełnie zaskoczyła mnie integracja przycisków S200B. Wcześniej używałem takiego przycisku tylko w połączeniu z aplikacją Tapo na komórce. Przycisk działa wyśmienicie. Rozpoznaje kilka stanów: pojedyncze, podwójne kliknięcie i obroty w prawo i lewo. Również ma powiadamianie alarmowe po dłuższym przytrzymaniu. W aplikacji Tapo działało wszystko ok. Dodatkowo przyciski mają niesamowity zasięg. Bez problemu sygnał przechodzi przez kilka ścian, gdy np. Sonoff ma czasem problem z jedną. Dlatego dokupiłem dwa takie przyciski i chciałem je zintegrować z HA.
Po sparowaniu z aplikacją Tapo w komórce przyciski pojawiły się w HA. I tu mam duży problem. Zupełnie nie wiem, od czego zacząć. Jak widać w diagnostyce, mamy tylko dostęp do informacji o połączeniu z chmurą i poziomu sygnału. Takie encje też się pojawiły i tylko takie. Nie ma możliwości kontroli stanu przycisku, czyli tego co rozpoznaje np. aplikacja w telefonie. Nie mogę korzystać z tego
przycisku.
Proszę o jakie podpowiedzi. Czy można jakoś uruchomić te encje stanu przycisku i uzyskać do nich dostęp?
Generalnie problem z tymi przyciskami jest taki, że w przeciwieństwie do pozostałych urządzeń ekosystemu Tapo nie działają one lokalnie, a jedynie przez chmurę…
Widziałem ten wpis i od roku użytkownicy się skarżą, że przyciski S200B nie są dobrze zintegrowane z HA. Miałem jednak nadzieję, że ktoś coś wymyślił na obejście tego problemu. Nie na takie rzeczy wpadała społeczność. Ja zrobiłem to w sposób bardzo nieelegancki. Kupiłem 6 szt. gniazd inteligentnych P100 i po wykonaniu akcji przyciskiem zmienia się ich stan. Tą informację (stan gniazda) już odczytuję w HA i robię odpowiednią automatyzację. Dlaczego 6 gniazd, a nie 8 (każdy przycisk ma 4 stany i 2 przyciski)? Dlatego że niektóre funkcje się w obu przyciskach pokrywają.
No jest postawione na głowie, ale pretensje to możesz kierować tylko do tplinka (Tapo to jedna z setek rzeczy które najpierw robili dobrze, a potem spierniczyli).
Czasem do zmiany strategii korpo potrzebne są protesty konsumentów i głosowanie portfelami.
Jak dotąd takiej presji w odniesieniu do produktów IoT uległ Philips w 2015, Samsung na początku 2025.
Następny w kolejce jest Haier (za zablokowanie hOn w lutym 2025), póki co czarna lista i bojkot przez nie kupowanie kalekiego sprzętu chyba pozostaje.
It is clearly explained in the Github issue, the integration is polling the devices. But the buttons are sending events, which would work if the Hub would send push messages on events, but this is not working (yet).
Basically it is the difference of push and pull. Polling is pull, pulling states of the devices, meanwhile the button press is a push, sending events on interaction of with the device.
It is different for cameras where events communicate through ONVIF with websockets or pull-point (which is a mixed solution, you pull it to get push messages until it times out, then you pull again), but that is all ONVIF.
Dziwi mnie taki stan, przecież dla programisty udostępnienie stanu tego przycisku w Tp-link Smart Home to jest kilka minut pracy. Jeśli nie zrobili tego porządnie od razu, to powinni to w krótkim czasie poprawić.