Problem z media player w ESPHome i PCM5102A

Cześć
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Wykonałem testowo odtwarzacz na ESP32 i PCM5102A dokładnie według instrukcji EspHome.
Odtwarzanie plików lokalnych (mp3) działa bez zarzutu natomiast pojawia się problem z odtwarzaniem np radia internetowego.
Czy ktoś z Was miał podobny problem?

i2s_audio:
  i2s_lrclk_pin: 27
  i2s_bclk_pin: 32
media_player:
  - platform: i2s_audio
    name: ESPHome I2S Media Player
    id: media
    dac_type: external
    i2s_dout_pin: 25
    mode: stereo
    on_pause:
      - media_player.stop
button:
  - platform: restart
    name: "Restart"
switch:
  - platform: template
    name: "Player"
    optimistic: True
    turn_on_action: 
      then:
        - media_player.play_media:
            id: media
            media_url: ' https://zt03.cdn.eurozet.pl/zet-tun.mp3'
[23:22:43][D][switch:012]: 'Player' Turning ON.
[23:22:43][D][media_player:065]: 'ESPHome I2S Media Player' - Setting
[23:22:43][D][media_player:072]:   Media URL: https://zt03.cdn.eurozet.pl/zet-tun.mp3
[23:22:43][D][switch:055]: 'Player': Sending state ON
[23:22:43][W][component:237]: Component i2s_audio.media_player took a long time for an operation (528 ms).
[23:22:43][W][component:238]: Components should block for at most 30 ms.
[23:22:44][W][component:237]: Component i2s_audio.media_player took a long time for an operation (504 ms).
[23:22:44][W][component:238]: Components should block for at most 30 ms.
[23:22:48][D][switch:016]: 'Player' Turning OFF.
[23:22:48][D][switch:055]: 'Player': Sending state OFF

Czego używasz do puszczania radia? Radio browser czy Music Assistant?

To nie ma znaczenia.
Odtwarza wyłącznie pliki z dysku lokalnego.

Przecież w YAMLu wyżej widać, że @Marcin.Szczepaniak nie używa ani jednego, ani drugiego, masz na myśli brak buforowania?

Próbowałem Radio Browser i również cisza przez PCM. Na lokalnej karcie dźwiękowej działa.
Czy jest ktoś komu to działa?

Nie bez powodu pisałem ci o Music Assistant. Mam kilka głośników w domu i z żadnym nie mam problemów. Nawet teraz puściłem twój link i działa :wink:

Masz odtwarzacz na esphome i PCM5102A?
Napisz coś bliżej o Music Assistant bo nie spotkałem się z tym

Tak mam obecnie 3 takie odtwarzacze i jeden na MAX 98357. Wg mnie jest to obowiązkowa pozycja w HA jeśli zależy ci na muzyce i radiu

Czy możesz udostępnić YAML do tego esp z 5102A?
Odpaliłem właśnie takie urządzenie i “słyszę ciszę”.

EDIT:
Znalazłem rozwiązanie. Należało zrobić 4 zworki według poniższego opisu:

Urządzenie zagrało ale… jestem rozczarowany brzmieniem. Jest strasznie płaskie i mam wrażenie, że pasmo jest wąskie. Na początku bardzo przerywało, potem sporadycznie. Nie wiem czym to jest spowodowane, zasięg wifi dobry, pliki mp3 bez przesadnego bitrate. Jutro porównam to z zakupionym kiedyś odtwarzaczem ale przy tanim laptopie dell’a jest blado.

A co podłączyłeś do tego PCM?

Nie wiem czy przeglądałeś forum, ale czasem są sprzęty, które zaskakują stosunkiem cena/jakość na rynku wtórnym. Tu przykład:

Podłączyłem głośniki byle-jakie spięte z subwooferem ale na tych samych głośnikach laptop gra o niebo “lepiej”, stąd moje odczucia. Mogę to podłączyć do sonosa play:5 ale już dzisiaj nie mam siły.