ostatnio przestało mi działać w Zigbee2MQTT odpytywanie sterowników rolet (Aqara ZNJLBL01LM) o wszelkie statusy, takie jak stopień otwarcia, poziom naładowania akumulatora, itd. Podejrzewam, że zbiegło się to z którąś aktualizacją ale jako, że nie sprawdzam tych danych regularnie nie mam pewności po której aktualizacji przestało działać. Jako, że mam kopie kilku ostatnich wersji postanowiłem przywrócić poprzednią i sprawdzić jak się zachowa. Ku mojemu zaskoczeniu żadna z archiwalnych wersji nie chce się uruchomić pomimo tego, że swego czasu wszystkie działały. W logach pojawia się taki błąd:
Wrzucaj logi jako tekst sformatowany jak kod
Czy naprawdę starzy bywalcy forów nie są w stanie załapać, że przepisywanie tekstu z obrazka jest dla nas zbyt upierdliwe?
Koordynator w pewnym stopniu działa niezależnie od serwera Z2M (tylko nie masz wtedy możliwości zarządzania siecią no i oczywiście brak komunikacji systemu ID z siecią… ale sieć może dalej poprawnie działać na miarę swoich możliwości - jeśli masz bezpośrednie bindowania urządzeń, to nawet brak koordynatora im nie przeszkadza i ta część sieci, która może działać autonomicznie nadal będzie działała).
Wydaje się, że problem leży w próbie przywrócenia backupu sieci w koordynatorze przez Z2M.
Możesz dokonać takiej dość ryzykownej próby - zatrzymać Z2M (i tak jest teraz zatrzymany), skopiować gdzieś w bezpieczne miejsce plik coordinator_backup.json po czym skasować go z katalogu konfiguracyjnego Z2M
standardowo to jest /homeassistant/zigbee2mqtt (może być w sambie mapowany na \\[nazwa-hosta-homeassistant]\config\zigbee2mqtt)
i po tej operacji uruchomić Z2M (ryzykiem jest konieczność sparowania wszystkich urządzeń w sieci od nowa, ale skoro i tak nie działa… ponadto w pełnych backupach HA masz też stare backupy Z2M to ewentualnie z nich możesz przywrócić starą konfigurację, UWAGA backupy cząstkowe powstałe przy aktualizacji nie zawierają konfiguracji Dodatku, a tak w ogóle ostatnio aktualizacja Z2M chyba wyszła z 3 tygodnie temu… przez tyle czasu nie zauważyłeś problemu?)
Masz jakieś dziwne urządzenia w sieci (np.w rodzaju LYWS03MMC przerobionego na Zigbee czy samoróbki DIY)?
Jeszcze jedno - czytujesz czasem notatki do wydań?
bo może wyszła jakaś poprawka w obsłudze jakiegoś urządzenia, które posiadasz (w szczególności mam na myśli te, które przestały działać) - w takim wypadku zwykle należy je usunąć z sieci i sparować ponownie zamiast cofać wersje.
To była kluczowa informacja, nie wiedziałem o tym. Po przekopiowaniu ustawień z backupu całościowego dodatek ruszył w starszej wersji i wszystko śmiga po staremu.
Mam wrażenie, że to nawet nie ostatnie wydanie tylko przedostatnie spowodowało u mnie problem. Ale tak, nie zauważyłem tego bo sporo czasu ostatnio poza domem jestem a poza tym rolety działają, co widać gołym okiem więc nie miałem pokusy sprawdzać czy ikonka na dashboardzie się zmieniła :-).
Nie mam nic dziwnego, dwa termostaty, dwa sterowniki rolet i kilka czujników temperatury, w sumie 13 urządzeń.
Przyznaję, nie mam takiego nawyku. Ale wiesz jak to jest jak coś działa przez rok czy dwa i nie dotykasz się do systemu to trochę umyka jak powinno się podchodzić do szukania rozwiązań problemów. Ale masz rację, teraz widzę, że dwa wydania temu coś tam Koenkk zmienił w mechanizmie raportowania stanu rolet, na razie działam na starszej wersji ale rozkminię ten temat.
Dziękuję za pomoc.