Witam !
Zacznę od tego że jestem tu nowy ale od jakiegoś czasu obserwuję to forum i widzę, że działacie bardzo prężnie i można szukać tutaj pomocy z konkretnymi problemami. Moja historia z HA + z2m + conbee2 jest długa i burzliwa ale w pewnym momencie miałem wrażenie ze wypłynąłem na spokojne wody. System ma około 60 urządzeń i działał bardzo stabilnie co mnie oczywiście niezmiernie cieszyło ale ostatnio stało się coś co powoduje problemy w responsywności niektórych urządzeń.
Przyciski na ścianach działają co któryś raz. Często światło się zapala ale status nie jest odnotowywany w HA…
Generalnie wydaje mi się, że coś zakłóca ale może coś podpowiecie ? Jakieś sprawdzone sposoby na diagnostykę ?
Kanał 15, Conbee na przedłużce 50 cm, dom wolnostojący czyli do sąsiadów ciut dalej jak w bloku. Swoje WiFi 2,4GHz ustawiłem na 12-13 kanał za WiFi sąsiadów nie odpowiadam.
Jedno co zauważyłem to że czasem soundbar łączący się bezprzewodowo z subbuferem wprowadzał zamieszanie i sieć siadała (antena była dość blisko).
potrzebuje inspiracji co sprawdzić, dobrych praktyk z Waszego doświadczenia. Co się sprawdza a co na pewno jest proszeniem się o problemy.