Mam problem z którym walczę od dłuższego czasu. Mam encję która pokazuje mi aktualną moc pobieraną z baterii. Chcę przeliczyć ile kWh faktycznie z tej baterii poszło (teoretycznie jezeli będę pobierał 1000W przez godzine powinno wyjść 1kWh. Encja nazywa się inv_battery_discharge_power i podaje moc w watach. Zgodnie z dokumentacją stworzyłem sobie kolejną encję
atrybuty
/
Moje odczyty energii są prawidłowe, przedstawiona encja “licznik test” jest utworzona jedynie do testów w próbie rozwiązania powyższego tematu.
Dzieki za sprawdzenie. Z tego co piszesz u Ciebie działa poprawnie. A u mnie działa raz poprawnie a raz nie poprawnie. Dorzucę troche informacji rozszerzając przykład sprzed kilku dni:
pierwszy pik to opisany problem z mojego pierwszego posta (wzrost o ~34kWh)
przed drugim testem zrestartowałem HA. Zrobiłem kilkuminutowy test na baterii i nabiło 0.04 kWh - wyglada poprawnie
następnie zostawiłem cały system na cały dzien (nie było mnie w domu wczoraj) i powtórzyłem test dziś rano. nabiło ~5kWh w klilka minut testu z tą samą mocą…
Mam wrażenie że on to losuje i nie da sie kompletnie na tych wskazaniach polegać.
Atrybuty moich encji:
Wersja HA: 2023.3.6
Pozdrawiam,
Marcin
Edit:
Sorry za double post ale nie moge juz edytowac.
Zauwazylem dodatkowo ze ta sama encja wyświetlana spreadem w grafanie wydaje sie pokazywac dane poprawnie. I teraz juz kompletnie nie wiem o co chodzi…