No widzisz masz tam sekcję MQTT a ja powyżej się jej pozbyłem (jest pusta, to wymusi autokonfigurację połączenia MQTT)
oprócz tego masz teraz sterownik ember (eksperyment na naszą prośbę, ale nieudany), ale mając pewność, że wersja dongla jest P tam musi być zstack
Tu też nie powinieneś nic grzebać, a grzebałeś (tam był jakiś “fabryczny użytkownik” którego zmieniłeś nie wiedzieć po co)
więc usuń też całą Integrację MQTT i dodaj ja ponownie nie grzebiąc w jej konfiguracji (ten użytkownik powinien się nazywać homeassistant z długaśnym generowanym losowo hasłem ale jak by się nie nazywał po świeżej instalacji Integracji nie grzeb tam).
Ale może najpierw ustalmy fakty zanim wszystko pousuwasz (bo może mam błędne wyobrażenie o twojej instalacji) - pokaż nam takie informacje
Jak podzielić się informacjami o swojej instalacji Home Assistant na forum lub githubie
ciąg dalszy będzie jutro
Na pocieszenie" instalację z takiej dla zwykłego zjadacza chleba zawsze można skonwertować w instalację dla ultra-geeka, ale zacznijmy od najprostszej, która działać powinna.
Ostatnia kwestia - czy jesteś pewnien, że w hipervisorze (virtualbox) prawidłowo przekazałeś sprzęt dongla USB z systemu hosta (Windows) do maszyny wirtualnej (HAOS jak sądzę)?