Problem z urządzeniem Sonoff Zbmini

Mam mały problem z urządzeniem . Gdy próbuję go wyłączyć przez HA , to często się zdarza że natychmiast się załącza i czasami muszę parę razy kliknąć aby zostało w stanie wyłączonym . Także automatyzacja nie zawsze wyłącza urządzenie bo często się zdarza że automatyzacja wyłączy a ono w przeciągu paru milisekund znowu się załącza . Czy jest na to jakaś rada ? . Może jakieś polecenie z konsoli do urządzenia, bo to wygląda jak tzw. drżenie styków .

A tak z ciekawości co masz do niego podłączone jako obciążenie? Jakiś silnik?

Nie to tylko załączenie napowietrzania akwariów , może z 10W .

Wtyczka bez uziemienia? Jeśli tak, to odwróć ją w gniazdku o 180°.
Ponieważ konstrukcja nie jest oczywista, to mam na myśli zasilanie Sonoffa tj. by się upewniać, że faza trafia do Lin, a zero do Nin.

Typowe objawy z brakiem zasięgu urządzenia Zigbee. Sprawdź poziom sygnału Zigbee, najlepiej na wykresie w czasie, będziesz widział czy jest stabilny.

Tak jak pisze @macek, niestabilne połączenia, Sonoffy potrafią same z siebie zmieniać stany, czy to WIFI czy ZIGBEE.

Będę musiał popróbować z tym co wstawiłeś . Problem jest taki że urządzenie mam zabudowane i trochę zejdzie dostanie się do niego .Obecnie w automatyzacji mam to ustawione tak, że mam 3 po sobie wyłączenia i w 99% przypadkach zadziała :slight_smile:

if:
  - condition: trigger
    id:
      - Wyłączenie napowietrzania
then:
  - type: turn_off
    device_id: 49992ddc22ba685096fff41bbf0d713f
    entity_id: 5046fefac80322c89b54e681a03e7c17
    domain: switch
  - delay:
      hours: 0
      minutes: 0
      seconds: 0
      milliseconds: 500
  - delay:
      hours: 0
      minutes: 0
      seconds: 0
      milliseconds: 500

Co do braku zasięgu jak sugerowali inni to całkowicie to wykluczam . W tym pomieszczeniu w którym jest to feralne urządzenie jest metr od niego drugie takie same, które załącza wentylator i jest routerem i działa bardzo dobrze , A za ścianą metr od nich jest następne te same które załącza światło w przedpokoju i przez dwa lata nie było z nim problemu a w tym samym korytarzu jest bezpiecznik zigbee który też jest routerem, a ma taki mocny sygnał , że bierze od niego ten sygnał urządzenie które mam za dwoma ścianami po 50 cm każda i w odległości 8 metrów .

A w ogóle sprawdziłeś? Zweryfikowałeś mapę Zigbee? Bo z tonu wypowiedzi, wnioskuję, że nie. A jaką masz gwarancję, że ten Sonoff podłączył się do wymienionych przez Ciebie routerów Zigbee?

Tak co chwila ją weryfikuję, ale co z tego jak nie umożliwia zmiany połączeń pomiędzy poszczególnymi urządzeniami . Ale jak widać zasięgu mu nie brakuje .

1. Zasilasz silnik, to może generować silne zakłócenie przy wyłączaniu.
  2. Moduł może być wadliwy, jeśli dobrze rozumiem z obrazka masz kilka takich samych, więc zamień miejscami z jakimś działającym teraz poprawnie i łatwiej dostępnym (jeśli się okaże, że to moduł jest wadliwy będzie łatwiej go wymienić później, a w trudno dostępnym miejscu będziesz miał już wymieniony).

Raczej obstawiałbym to drugie . Nie zasilam silnika tylko transformator( napowietrzanie to tzw. brzęczyki ) Wiem że najlepiej podmienić i sprawdzić inny lecz jest jeden problem . Urządzenie mam tak zabudowane, że dostęp do niego jest bardzo utrudniony . Musiałbym spuszczać wodę z jednego akwarium i go wyciągnąć .

Transformator też jest obciążeniem indukcyjnym tak jak silnik, więc potencjalnie też generuje silny impuls przy wyłączaniu.

Niezależnie od trudności nie widzę szans na jakąkolwiek sensowną diagnozę bez podmiany na inny, który działa OK.
Jeśli teoria o zakłóceniach się potwierdzi to będziesz miał jeszcze jedno trudne zadanie - tak przekonstruować układ by nie zakłócał modułu.

Zweryfikowałeś czy faza i neutral są podłączone poprawnie?

Tak jak mi poprzednio odpisywałeś to to sprawdzałem , nawet robiłem próby z odwrotnym podłączeniem . Drugi taki Sonoff jest metr od niego i z nim nie ma problemu . Ale ten felerny jest bardzo blisko napowietrzacza . Będę się za to musiał znowu niedługo zabrać .