Tak, teoretycznie tak działa mesh, w praktyce też, bo w ogóle działa Ci ta sieć (ale nie działa optymalnie - najlepiej jest gdy hopów jest najmniej).
Pojedyncza jedynka to jest brak połączenia, bo wartości powinny być dwie - każda pokazuje LQI w jedną stronę (urządzenia końcowe łączą się jednostronnie i to normalne, bo tyko one inicjują połączenie, ale koordynator na połączeniu z każdym routerem oraz routery między sobą mają mieć 2 wartości).
Takich połączeń powinno być przynajmniej po klika dla każdego aktywnego urządzenia (wtedy mesh ma jakiś wybór tras, a nie musi się kurczowo trzymać jedynej), chyba w ogóle nie bierzesz pod uwagę że warunki propagacji są zmienne w czasie.
Jakie firmware, jaki sterownik w Z2M, co to za antena, czy możesz mu zamontować fabryczną? oraz umieścić w takim miejscu aby LQI na trasach łączących go z minimum kilkoma routerami było przynajmniej w okolicy 80/80?
I jeszcze słówko o antenie - oprócz tego, że musi być działająca, to powinna pracować w pozycji pionowej, to co jest na zdjęciu poniżej nie jest mistrzostwem estetyki, ale za to działa (rozwiązanie jest nieco prowizoryczne)
aha jeszcze słówko - ta przedłużka nie była potrzebna, ale zabrakło mi portów USB w NUCu (nieprzemyślany montaż na boku biblioteczki wcześniej - nie zostawiłem sobie miejsca na podłączenie do tylnych portów USB) pierwotnie koordynator był wpięty w przedni port USB, ale ilość osprzętu USB urosła mi do nieprzewidywanego wcześniej rozmiaru i musiałem to nieco przetasować, w planie jest po prostu jakiś wieloportowy hub USB (w tej chwli już używam huba 4-portowego, jednak jego konstrukcja mechaniczna umożliwia wpięcie tylko 3 urządzeń, a że cześć z nich używa technologii radiowych a niektóre też zasilania z portu o podwyższonej obciążalności to sprawa się komplikuje)
To co opisujesz tam
to właśnie przykład na to że sieć próbuje przesłać telegramy, ale jest to nieskuteczne
Jeśli całość sterowania opierasz na koordynatorze to on musi mieć dobre połączenia z wieloma elementami sieci a nie z jednym wybranym routerem.
Jeszcze jedno - próbujesz jak rozumiem sterować urządzeniem switch_kuchnia, a to jest urządzenie końcowe (ono inicjuje komunikację z siecią), więc próby jego sterowania z zewnątrz muszą czekać aż ono wyśle telegram samo z siebie - może to jest drugi problem (ale tego nie przewalczysz inaczej niż modyfikując instalację elektryczną tak by N było dostępne, a kwestie problemów koordynatora moim zdaniem są do rozwiązania).