Nie ukrywam, że HA na kontenerze w proxmox stawiał mi znajomy. Teraz zamarzyło się zrobić własny animowany panel pogody, wszystko szło super do momentu… No właśnie, kiedy należało wrzucić własne gify. Jak wrzucam poprzez “media” w HA otrzymuje w teorii link, ale próbując na niego wejść np. http://IP:HA/media/local/share/partycloudy.gif, dostaje komunikat: 401: Unauthorized.
Chcąc zobaczyć gifa pod linkiem z IPha, muszę wchodzić na oryginalny link który jest mega długi…
Szczerze mówiąc nie za bardzo wiem co z tym zrobić, ale chciałbym móc wrzucać własne obrazy aby móc z tego korzystać. Generalnie potrzebuje otworzyć to w formie:
Ja wgrywam przez WinScp Potrzebujesz w tym celu mieć dostęp przez SSH, dodatek Advanced SSH & Web Terminal. Albo jak masz jakiś dysk sieciowy, możesz go dodać do mediów w HA (Ustawienia, System,Pamięć masowa) i potem stamtąd kopiować z terminala Proxmox.
Problem w tym, że wersja którą ja posiadam to nie jest supervisor i nie mam możliwości dać dodatków… W ustawienia → system → również nie mam pamięci masowej … No pokręci mnie za moment z tym.
Jeśli to kontener w PVE, to masz dostęp do katalogów z konfiguracją HA, gdzieś na folderze, który został przyznany i zmapowany na hoście dla danych kontenera, musi w nim być katalog www.
Jeśli powierzyłeś instalację znajomemu, to powinien Ci wyjaśnić jak to działa. Bez zrozumienie jak działają kontenery nie będziesz w stanie wykonać jeszcze wielu różnych rzeczy, które inni mają w postaci AddOn w HAOS.
Ten folder u mnie znajduje się prawdopodobnie tutaj:
EDIT od @angler :
Nie pisz postu jeden pod drugim, należy je edytować zamiast mnożyć. Nie wklejaj obrazków z kodem jeśli możesz go skopiować i wkleić w formie tekstu w poście.
To zapewne nie działa, bo poruszasz się wewnątrz wirtualnego środowiska kontenera. Jeśli kontener podczas tworzenia nie otrzyma mapowania i uprawnień do zewnętrznego zasobu, to nie ma do niego dostępu. Musisz zrozumieć jak działa konteneryzacja. Nie używam PVE i nie wiem jak wygląda w nim konteneryzacja. Czy są kolejne warstwy wirtualizacji, czy działa bezpośrednio w środowisku hypervisors. Ewentualnie jak już będziesz wiedział jak działa u Ciebie ten kontener i jak go zmapował i z jakimi uprawnieniami na hoście znajomy, to możesz go modyfikować. Dlatego też dany link działa lub nie. A jeśli nie masz za wiele na tym PVE, to może lepiej rozważ instancję typu HAOS.
Raczej im dalej w las, tym drzew będzie więcej. Myślę, że możesz przenieść za pomocą funkcjonalności kopii zapasowej całość konfiguracji do nowego HA. Ale ta funkcja jest chyba od niedawna w wersji core i może niech wypowiedzą się inni. Z resztą łatwo i bezpiecznie możesz to zweryfikować sam.
Jest Do czego potrzebny jest Ci Proxmox?
Dla instalacji kontenerowych potrzebny jest tylko linux + docker.
Prawdopodobnie masz kaskadową wirtualizację: Debian(Proxmox) > MV(Docker) > HA
Doker bezpośrednio na Debianie, czy maszyna wirtualna z dokerem?
Proxmox to tylko nakładka wirualizacyjna na debiana, który jest właściwy OS-em.
Jak nie odróżniasz to pokaż zrzut panelu proxmoxa.
Nie znam się niestety na Twoim sposobie instalacji HA. Zwrócę tylko Twoją uwagę, że adres, który może zadziałać bez autoryzacji, nie powinien zaczynać się od /media/.. tylko od /local/.. na przykład http://192.168.0.10:8123/local/pogoda-ikony/partycloudy.gif.
Zapytam jeszcze, po piszesz “stworzyłem folder i poprzez chmod nadawałem mu uprawnienia 777, folder jest widoczny w HA”, a wcześniej pokazywałeś screen z terminala z folderu /opt/homeassistant/config/www/pogoda-ikony → rozumiem, że nie możesz po prostu skopiować w teminalu z folderu share/pogoda-ikony do www/pogoda-ikony? A potem spróbować adresu z pierwszego akapitu.
Ogólnie /config/www jest widoczny jako /local/ w HA. Mogę wrzucić do www/pogoda-ikony. Tam dać mu uprawnienia, nie ma żadnego w tym problemu. Pytanie jak tam umieścić grafiki i czy potem nie będą krzyczeć o autoryzację.
Odnośnie 2. pytania, to jeśli działa adres www, to będzie bez autoryzacji na pewno. Możesz sobie tam stworzyć testowy plik echo test > test.txt i otworzyć go w przeglądarce. Jak zadziała, to będzie działać.