Problem z wykryciem tasmot przez HA

Witam,
mam 5 urządzeń z wgraną TASMOTĄ i HA ich nie widzi a raczej widzi tylko jedno urządzenie. Z tego co pamiętam jak instalowałem HA poprzednio to akurat wszystkie sonofy z tasmotą (tak, są to sonofy z wgranym softem tasmota) HA wykrył sam nie trzeba było nic robić, teraz instalowałem na nowo HA i już tak nie zadziałało. Co może być powodem ?
Generalnie MQTT Explorer czyta wszystkie tasmoty a jest ich 5 a HA widzi tylko jedną. Coś pewnie źle robię, tylko co ?

tak to wygląda:

nie sugerujcie się że przy pomiarach na screenie jest komunikat NIEDOSTĘPNY bo one działają tylko okresowo, teraz nie, faktycznie za dnia pomiary są tak jak tu:

a w MQTT Explorerze wygląda to tak i cały czas odczyty z tych pozostałych Tasmot lecą:

na screenie:

1. to jest te 5 tasmot czytane przez MQTT Explorera jako TELE
  2. to jest ta jedyna widziana przez HA i co ciekawe jak widać jest ona powtórzona drugi raz jako TASMOTA

Tasmot nie konfigurowałem bo one działały z poprzednią instalacją HA więc nie trzeba było, teraz HA powinien je jedynie wykryć a z jakiś powodów wykrył tylko jedną, nie ma żadnego wpisu w configu więc nie wiem gdzie szukać

A której integracji używasz ? MQTT czy Tasmota ?

To jedno urządzenie jest skonfigurowane inaczej - publikuje telegramy discovery

używam integracji MQTT i te sonofy mi sie łączą po Mqtt i one też na taką łączność są ustawione

Obojętnie jakiej Integracji używasz Tasmota zawsze komunikuje się przez MQTT, a ustawienia masz różne, bo jedne wysyłają discovery a inne nie.

Tylko 1 z 5. Albo zmienisz i skonfigurujesz sobie inaczej albo zainstalujesz integrację Tasmota i same do niej trafią.

dla porównania:

Zauważ, że to jest to samo urządzenie

swoją drogą pewnie nie jest do końca poprawnie skonfigurowane bo data i czas z 1970 roku sugeruje brak połączenia z serwerem czasu

wiem, własnie o tym pisałem że występuje w dwóch miejscach

Ponieważ obecnie w ogóle nie używam Tasmoty, to nie pamiętam szczegółów, ale chodzi o
SetOption19 0 albo o SetOption19 1

Po to linkowałem konkretny fragment dokumentacji
tu masz więcej szczegółów tylko sobie poszukaj

czyi krótko mówiąc powinienem dograć dodatek tasmota ?

Krótko mówiąc ja bym się przyjrzał wersjom firmware, bo to (że nic o tym nie wiesz, że je tak konfigurowałeś → wniosek: nie konfigurowałeś) sugeruje, że masz różne wersje firmware tasmoty na urządzeniach, w tym jakąś archaiczną.

Integracja Tasmota przyjmie wszystkie wersje i nie potrzeba discovery , ta funkcja nie występuje już natywnie w binarkach

nie, jak wgrywałem soft do sonofów zmieniając na tasmotę to we wszystkich by ten sam, fakt że robiłem to już dawno jakieś 2-3 lata temu ale był ten sam

No to resztę dopowiedz sobie sam, albo wersje są różne albo konfiguracja różna, sądzę, że @isom1266 używa Tasmoty do dziś, więc skorzystaj z jego porady powyżej.

jak instalowałem HA 2 lata temu to wiem tyko tyle że wszystkie sonofy z Tasmmotą od razu zostały wykryte i dodane pomiary, teraz głowy nie dam bo już nie pamiętam czy instalowałem wtedy dodatek tasmota, dlatego sie zakręciłem myślałem że mqtt wystarczy, ale żaden problem dogram dodatek tasmota

W dodatkach nie ma Tasmoty , nie wprowadzaj ludzi w błąd.

2 polubienia

to gdzie jest ?
właśnie widzę że jest tylko jakaś tasmo admin

Tu
Open your Home Assistant instance and start setting up a new integration of a specific brand.

Open your Home Assistant instance and show an integration.

jak tak robię to mam tak:

i jak widać wykryte jest tyko jedno urządzenie własnie to widziane przez HA