Witam,
mam 5 urządzeń z wgraną TASMOTĄ i HA ich nie widzi a raczej widzi tylko jedno urządzenie. Z tego co pamiętam jak instalowałem HA poprzednio to akurat wszystkie sonofy z tasmotą (tak, są to sonofy z wgranym softem tasmota) HA wykrył sam nie trzeba było nic robić, teraz instalowałem na nowo HA i już tak nie zadziałało. Co może być powodem ?
Generalnie MQTT Explorer czyta wszystkie tasmoty a jest ich 5 a HA widzi tylko jedną. Coś pewnie źle robię, tylko co ?
nie sugerujcie się że przy pomiarach na screenie jest komunikat NIEDOSTĘPNY bo one działają tylko okresowo, teraz nie, faktycznie za dnia pomiary są tak jak tu:
to jest te 5 tasmot czytane przez MQTT Explorera jako TELE
to jest ta jedyna widziana przez HA i co ciekawe jak widać jest ona powtórzona drugi raz jako TASMOTA
Tasmot nie konfigurowałem bo one działały z poprzednią instalacją HA więc nie trzeba było, teraz HA powinien je jedynie wykryć a z jakiś powodów wykrył tylko jedną, nie ma żadnego wpisu w configu więc nie wiem gdzie szukać
Krótko mówiąc ja bym się przyjrzał wersjom firmware, bo to (że nic o tym nie wiesz, że je tak konfigurowałeś → wniosek: nie konfigurowałeś) sugeruje, że masz różne wersje firmware tasmoty na urządzeniach, w tym jakąś archaiczną.
nie, jak wgrywałem soft do sonofów zmieniając na tasmotę to we wszystkich by ten sam, fakt że robiłem to już dawno jakieś 2-3 lata temu ale był ten sam
No to resztę dopowiedz sobie sam, albo wersje są różne albo konfiguracja różna, sądzę, że @isom1266 używa Tasmoty do dziś, więc skorzystaj z jego porady powyżej.
jak instalowałem HA 2 lata temu to wiem tyko tyle że wszystkie sonofy z Tasmmotą od razu zostały wykryte i dodane pomiary, teraz głowy nie dam bo już nie pamiętam czy instalowałem wtedy dodatek tasmota, dlatego sie zakręciłem myślałem że mqtt wystarczy, ale żaden problem dogram dodatek tasmota