Podłączyłeś lokalną konsolę (klawka + monitor wpięty w hdmi0)?
I co jakie efekty? pochwalisz się?
Możliwe, nie mam maliny piątki i nie planuję.
DŁUGI OFF TOPIC
Kiedyś miałem 2 instalacje HA na malinach: trójce i trójce z plusem, ta pierwsza się fizycznie zjarała z powodu błędów projektowych sprzętu, wymieniłem na kolejną trójkę z plusem.
Później postanowiłem mimo wszystko iść do przodu w tym samym kierunku i kupiłem czwórkę zaraz po premierze (najwyższy wtedy model 4GB RAM), to było jakieś 5 lat temu, następnie czekałem na aktualizację firmware pół roku, aby się stała zdatna do użytku, zanim się doczekałem trafił mnie szlag - zmigrowałem na pecety i jestem od 5 lat szczęśliwym użytkownikiem obu instalacji HA na platformie x86-64 (konkretniej kupiłem wtedy 2 NUCe intela, które cenowo były porównywalne z maliną), aktualizacja firmware pojawia się kilka miesięcy później. Dzisiaj ta malina czwórka czasami robi u mnie za instalację eksperymentalną i jest to rozwiązanie akceptowalne (chociaż mi zupełnie nie pasuje konieczne “druciarstwo”), a nawet inny egzemplarz czwórki (wersja 2GB RAM) działa u znajomego jako jego główna instalacja HA (ale to rozwiązanie tymczasowe - będzie coś x64).
Chyba tak, więc tu odpowiem: zapewne trzeba poczekać od kilku tygodni do kilku miesięcy… eksperymentalne wsparcie dla maliny piątki pojawiło się niedawno w styczniu 2024 w HAOS 11.3, wersja 11.5 zawierała jakieś ważne łatki, ale zapewne warto być na najnowszej wersji systemu.
A mówię to jako były fan malin wszelakich
Pierwszą malinę kupiłem na przedsprzedaży w 2012 i to był model B 256MB, bo nie było żadnego innego - dzisiaj na to mówią jedynka, to była taka rewolucja na rynku, że zanim się doczekałem dostawy wypuszczono model B 512MB i taki dostałem za wcześniej zapłacone pieniądze.
Plusem tego sprzętu była wtedy cena i tylko cena, bo Broadcomm nigdy nie był otwarty na open-source i nawet licencje na wspomaganie sprzętowe kodeków mpeg2 i vc1 dla tej “jedynki” trzeba było kupić osobno dla konkretnego numeru seryjnego SoC. Swoją drogą BCM2835 był SoC’em pierwotnie zaprojektowanym do budżetowych linii smartfonów (np. wszystkie modele z linii Samsung Y z tamtych lat były na tym SoC i wszystkie wkrótce stały się elektrozłomem z powodu tak zamkniętej polityki Broadcomm’a).
Kwestia wsparcia open-source przez Broadcomm nie zmieniła się przez te kilkanaście lat - dalej oni są “na nie”.
Natomiast założyciele malinowej fundacji (od początku to miał być sprzęt do użytku edukacyjnego stąd fundacja non-profit) wyczuli dość szybko dobry biznes i zaczęto produkować modele dedykowane do użytku przemysłowego (linia CM) i w zasadzie od trójek w górę jest to już projekt czysto komercyjny (przy sprzedaży powyżej pół miliona sztuk rocznie), swoją drogą produkcją i sprzedażą malin nie zajmuje się już fundacja, tylko normalny komercyjny podmiot założony na te potrzeby…
Szkoda tylko, że wsparcie programowe ślimaczy się jeszcze bardziej niż kiedyś (no ale to w końcu closed-source Broadcomma, więc działające sterowniki leżą w gestii producenta SoC i tu nie pomoże wsparcie społeczności, a twórcy HAOS też są od tego uzależnieni).
PS W HAOS-generic (a właściwe w dedykowanej edycji SBC dla maliny piątki) nie powinno być żadnego problemu z wykorzystaniem wybranych modeli kart Ethernet na USB, bo pewna pula sterowników takich kart jest wkompilowywana w wydanie dla każdej platformy pracującej bare-metal.
Niestety nad kwestią wyłączenia wbudowanej karty sam musisz popracować samodzielnie = poszukać w malinowej dokumentacji, może wyłączanie karty nie będzie w ogóle potrzebne, podłącz kartę USB i sprawdź.
Green Ethernet był kiedyś przyczyną problemów w starszych wersjach malin samej karty nawet nie trzeba było deaktywować.
Niestety podobno w piątce dtparam=eee=off
nie działa jak należy.
Hmm piszesz o generic, ale na malinie piątce powinieneś do instalacji HAOS użyć obrazu dedykowanego systemu dla SBC
haos_rpi5-64-<wersja>.img(.xz)
a nie generic dla aarch64
haos_generic-aarch64-<wersja>.img(.xz)