Pytałem czy czasem nie masz uruchomionego deconz równolegle z z2m, ten koordynator USB (jak każdy inny USB) emuluje port szeregowy, więc tylko jeden serwer może być z nim połączony, walka o port jest niedopuszczalna.
Zanim zacząłeś migrację miałeś HA i wszystkie Dodatki (które są oddzielnymi od HA serwerami) zaktualizowane do bieżących stabilnych wersji?
Jak wrzucasz obrazki z logami, to wklej też te same logi jako tekst - do poczytania podstawy-forum
Tak zawsze wszystko mam na bieżąco uaktualniane i wszystko śmigało a teraz po migracji zigbee zrzuca błąd….
Deconz w ogóle nie miałem teraz go tylko na test włączyłem. Sprawdziłem jeszcze przez terminal czy nic go nie używa i czy wyłączony ale nie jest używany (zha też nie)
To co nam gdzieś tam wyżej pokazałeś to jak rozumiem zawartość /homeassistant/zigbee2mqtt/configuration.yaml
a jak masz skonfigurowany sam Dodatek w jego menu konfiguracji?
(ileś-tam wersji wstecz nastąpiła migracja ustawień tak, aby teraz Z2M mogło być w dużym stopniu konfigurowane w jego GUI, ale nadal jest wymagana minimalna konfiguracja Dodatku wczytująca faktyczną z tego pliku)
Próbowałem też na standardowych ustawieniach ale czy wpisze pełny adres conbee czy port: /dev/ttyACM0 cały czas to samo. W Mqtt standardowo to samo co w yaml (tak w tym yaml który podałeś:-) )
Może to brzmi dziwnie, ale przełącz się na YAML i wklej to jako tekst (najchętniej poprawnie formatowany) i nie wychrzaniaj z niego istotnych fragmentów (tylko hasła zmień).
Jeśli działa deconz to i z2m musi (więc z tego wniosek, że gdzieś masz błąd w konfiguracji)
udalo mi sie dojsc do tego. Konfiguracja byla ok.
Mam 4 x usb (po 2 obok siebie). Nie wiem dlaczego ale jak byl wpiety bluetooth i conbee w portach obok siebie to nie dzialalo. Jak przepialem w 2 kolejne to samo. Podzielilem conbee i bluetooth (nie sa obok siebie tylko w portach usb oddalonych od siebie) to zaskoczylo.
Cholera wie czemu tak ale …zadzialalo!
dziekuje za pomoc. Temat z mojej strony mozna zamknac!
To model procesora raczej, a nie komputera. Ale mniejsza o to, podejrzewam nieekranowaną elektronikę ze słabym torem zasilania portów oraz adapter BT, który pewnie z powodu mizernej jakości projektu i komponentów nadrabia mocą. No cóż, mnie to w tej sytuacji nie dziwi.