Wątpię, raczej błędna konfiguracja ścieżek do sprzętu USB
mało prawdopodobne ale możliwe, że oba urządzenia tj. koordynator i mostek do RS485 mają takie samo VID+PID
pokaż szczegóły (wklej tekst dotyczący tylko tych 2 urządzeń) z
Ustawienia → System → Sprzęt → Cały sprzęt → popup → TE wybrane 2 urządzenia
i pokaż konfigurację ich dotyczącą
screenshoty mogą być pomocnicze, ale MUSI być tekst! (nie mam wbudowanego OCR żeby przepisywać tekst z obrazków, jeśli możesz wkleić tekst z interfejsu…)
druga możliwość to klęka wydajność elektryczna huba USB, to malina?
Zależnie od tego jak akurat zostaną przydzielone urządzenia, to porty /dev/ttyUSB1 i /dev/ttyUSB0 mogą zamieniać się miejscami (zupełnie jak w Windows), więc urządzenia musisz adresować po czymś co się nie zmienia.
A co do obciążalności portów to nie radzę rumakować, bo malina nie spełnia specyfikacji USB (zresztą kij wie ile ten konwerter w rzeczywistości potrzebuje, przecież RS485 jest pętlą prądową, bo akurat koordynator Zigbee istotnie żre prądu tyle co nic).
W razie czego możesz stosować hub aktywny.
Dysk ssd też masz wpięty przez USB?
Wcale nie rumakuję i wiem że to pętla prądowa… troszkę znam się na elektryce…
Nie znam się na tyle dobrze na HA, stąd proszę o pomoc.
Działało przez rok na takim samym ustawieniu i nie mam pojęcia co się stało.
Nie ma dysku SSD.
Modbus ruszył, Zigbee działa.
Teraz następne pytanie, bo wszystkie moduły zigbee są nieaktywne.
Czy jedyne wyjście to jest ich ponowna konfiguracja?
Nie mam backupu ustawień samych zigbee.
Może akurat za każdym razem losowało pasujące ścieżki, ale dobra passa się skończyła (aktualizacja sterownika w systemie, no cokolwiek - podpiąłeś i odpiąłeś dowolne urządzenie z USB i się ścieżki pozmieniały).
Tytuł wątku nic nie wnosi, bo masz problemy z działaniem koordynatora jeśli dobrze pamiętam…
Masz malinę w metalowej obudowie? Bo ona jest źródłem masakrycznych zakłóceń…
To akurat nie malina ale obudowa icy-box pasuje też do maliny, a jest calkiem rześka
USB do koordynatora tak i jest odsunięty.
Nie mam w okolicy nic co by powodowało zakłócenia. Ewentualnie router ale on stoi na szafie.
Całość nie ruszana z ponad pół roku.
no ale jakieś zmiany robiłeś ostatnio?
tytułowa aktualizacja?
nie pomogło podanie ścieżek by-id ?
(wszędzie gdzie były ttyUSBx również w GUI Z2M, czy tam w konfiguracji ZHA bo ostatecznie nie wiem czego chcesz używać)
a z tego wszystkiego co napisałeś wynika, że masz konflikty na portach szeregowych, więc musisz je zdefiniować wszędzie bez używania ttyUSBx
wszędzie gdzie się odwołujesz do koordynatora masz używać
tu taka UWAGA inny koordynator Zigbee będzie miał INNY numer seryjny, który jest elementem ścieżki, więc każdy z koordynatorów ma inną ścieżkę (nawet możesz odpalić naraz oba byleby pracowały na rożnych kanałach i były od siebie i od maliny rozsądnie daleko)
bo tak szukamy i szukamy w ciemno, w sumie to skoro instalacja ma już pół roku to myślałeś o ssd?
(jak rozumiem masz regularne pełne backupy w chmurze, wprawdzie HA już nie jest takim zabójcą kart jak kiedyś, ale upgrade do ssd ma sens)
A w ogóle to zacząłeś kolekcjonować zajętość zasobów w systemmonitor ?
Pomogło podanie pełnych ścieżek, działa jednocześnie zha jak i modbus.
Dziękuję,
Tak to logiczne,
instalacja ma już ponad rok, pełne backupy są.
Co do SSD od przedwczoraj zacząłem o tym myśleć
Muszę się rozeznać w temacie jak to zrobić.
Co do zasobów to chciałem zainstalować Glance, lecz wywala mi jakieś błędy - szukam rozwiązania, a poza tym log-viewer mi również wywaliło i nie mogę go
odpalić.
BTW.
czy Z2M góruje nad ZHA?, bo chyba w najbliższym czasie się wezmę porządnie za postawienie od nowa wszystkiego i zrobienia tego zgodnie ze sztuką.
Obecnie jest zrobione na pajęczynkę- z braku czasu i kończenia budowy chaty tak to zostało. Jak podłączone na szybko to już zostało.
A czy iOS góruje nad Androidem? oba są równie dobre (czy tam złe), ale są inne, choć służą temu samemu celowi.
Pokop po forum po tagach zhaz2mzigbee - takie porównania były wielokrotnie opisywane, jeden rabin powie, że ZHA lepsze drugi, że Z2M…
a nie możesz po prostu użyć systemmonitor?
przecież jedyne co jest naprawdę ważne to procenty zajętości RAM, swap, procesora i dysku
wysokie użycie RAM znaczy, że albo masz wersję maliny ze zbyt małą ilością RAM, albo przeginasz z ilością Dodatków albo masz wyciek pamięci - dlatego jest potrzebny wykres z historii użycia
wysokie użycie swap znaczy, że masz za mało RAMu w stosunku do potrzeb - patrz wyżej, ale to co najistotniejsze, że kartę TF trafi szlag z powodu dużej ilości zapisów
zajętość dysku ma być mała, bo gdy jest duża to każdy nośnik półprzewodnikowy trafi szlag (ale stan ssd można chociaż monitorować)
a obciążenie procesora jest świetnym wskaźnikiem diagnostycznym, gdy się wie na jakim przeciętnym poziomie występuje w danej instalacji (no wiadomo są sytuacje gdy proc jest potrzebny bardziej niż zwykle, np. przy przeliczeniu całej bazy przy aktualizacji, tworzeniu statystyk, backupach, czy kompilacji w ESPHome itd. ale gdy bez powodu jego obciążenie systematycznie rośnie to znaczy, że coś się wali)
A teraz mały update - w tym wypadku raczej kluczowa byłaby prawdopodobnie umiejętność cofania wersji - problem dotyczący losowych zmian ścieżek postaci ttyUSBx czy ttyACMx został zauważony już dawno, a prawdopodobnie wydanie 2034.3.0 miało go naprawiać, biorąc jednak pod uwagę ilość poprawek w 2024.3.1 chyba te wcześniejsze poprawki coś psuły…