Aby zwiększyć wartość to musisz ją najpierw odczytać.
Ponowny zapis jest nieprawidłowy {“value”:} po dwukropku brakuje właśnie tej wartości. np. {“value”:45}.
Bezpośredni zapis w call_service (jak masz teraz) się nie uda, najpierw trzeba utworzyć payload z poprawną treścią {“value”:45} i przekazać do call_service.
Węzły ustawiania temperatury powinny być szeregowo lub tylko jedno podłączenie na wejście delay2h.
Zacznij używać nodów debug i czytać komunikaty.
Witam, może temat nie do końca dotyczy ogrzewanie ale w tym artykule został on poruszony. Chodzi mi o kwestię “w domu”/“poza domem” aby kocioł wiedział kiedy ma grzać. Mam biuro bardzo blisko mieszkania i będąc w biurze status w HA mam zawsze jako w domu co jest nie prawdą. Wymyśliłem, że mogę się lokalizować po wifi_bssid ale mam w domu zrobiony mesh sieci i zależnie do którego jestem podłączony to jest różny. Jak mogę to ogarnąć, nazwę sieci mam takie same w biurze i w domu. Myślałem o grupie, jeżeli jestem w którejkolwiek sieci to jestem “w domu”. Z góry dziekuję za wszelkie sugestie.
Lokalizuj się po BLE (to tylko koncepcja bo nie realizowałem tego jeszcze).
Albo w biurze stwórz osobną sieć WiFi.
Grupy jakie można stworzyć w HA
binary sensor (binary sensors)
button (buttons)
cover (covers)
fan (fans)
switch (switches)
lock (locks)
light (lights)
event (events)
media player (media players)
notify (notifications)
Jedyna grupa która może cię interesować to binary sensor
.
W Ustawienia → Integracje masz dostępne:
Integracja tworzy sensory binary_sensor
na podstawie Ping, sensory te możesz zgrupować w grupę lub używać pojedynczych stanów on/off binary_sensor.
all_windows:
name: Czujniki Okien
entities:
- binary_sensor.drzwi_balkon_contact
- binary_sensor.shellydw2_6f2afc_door
- binary_sensor.okno_z_kuchnia_contact
- binary_sensor.okno_z_pokoj_contact
Klasy obsługiwane przez binary_sensor
:
https://www.home-assistant.io/integrations/binary_sensor/
Możesz też użyć Template
binary_sensor:
- platform: template
sensors:
ktos_w_domu:
entity_id:
- device_tracker.jawdomu
- device_tracker.tywdomu
- binary_sensor.android_1
- binary_sensor.android_2
- binary_sensor.android_3
- binary_sensor.android_4
- binary_sensor.android_5
value_template: >-
{{ is_state('device_tracker.jawdomu', 'home')
or is_state('device_tracker.tywdomu', 'home')
or is_state('binary_sensor.android_1', 'on')
or is_state('binary_sensor.android_2', 'on')
or is_state('binary_sensor.android_3', 'on')
or is_state('binary_sensor.android_4', 'on')
or is_state('binary_sensor.android_5', 'on') }}
W podanym przykładzie sensor sprawdza czy któraś encja jest true
home
jeżeli tak sensor ktos_w_domu:
przyjmuje wartość TRUE
.
Jest też pomocnik Template
w HA.
https://www.home-assistant.io/integrations/template/
Prostsze jest użycie aplikacji HA na telefonie, jest tam cała masa użytecznych sensorów do wykorzystania.
Dziękuję, na razie spróbuję integracją Ping(ICMP), jak się nie sprawdzi będę próbował dalej.
Poza tematem: w prawidłowo skonfigurowanym meshu sieci Wi-Fi zawsze jesteś podłączony do tego samego SSID sieci Wi-Fi, niezależnie gdzie jesteś w budunku, działa wtedy mechanizm roamingu Wi-Fi w ramach tego samego SSID. Zakładam, że używasz kilku routerów z Wi-Fi i z tego zrobiłeś sobie “mesh sieci”, dla takiej konfiguracji także można zrobić jeden SSID dostępny “wszędzie”, takie małe oszustwo ale działa.
Mam sieć mesh zrobioną na gotowym rozwiązaniu czyli sprzętowo na tenda nova mw3. Działa stabilnie to nie chcę tego ruszać.
To tym bardziej nie postarałeś się w konfiguracji a może tak chciałeś, nie wnikam, nie ciągnę tematu, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia .
Zaciekawiłeś mnie tematem, przeglądam instrukcję ale pojęcia nie mam co i gdzie. Uprzedzam pytanie, nie mam dostępu do routera, nic w nim zrobić nie mogę.