Daj aplikacji uprawnienia w ustawieniach telefonu aby pracowała w tle. Też tak miałem i pomogło.
A czy da się zrobić tak, aby po wybraniu opcji powiadomienie się nie czyściło? Tylko, żeby czyściło się po przesunięciu w bok, albo wybraniu opcji wyczyść? Chodzi o otwieranie furtki po zadzwonieniu dzwonkiem. Ktoś dzwoni dzwonkiem, wyskakuje powiadomienie - wybieram opcje nr 1: ‘włącz kamery’ żeby zerknąć kto to i jeśli to ktoś znajomy to wybieram opcję nr 2: ‘otwórz furtkę’ czyli sonoff poda napięcie, wtedy przesuwam powiadomienie i je czyszcze.
@Grzesio tak da się aby wybór akcji nie czyścił powiadomienia. tylko trzeba obsłużyć powiadomienia typu stałego. W dokumentacji jest odniesienie do tego. Jak bardzo będziesz potrzebował to mog ę rozbudowac proces o taką zmianę.
Jeśli nie byłby to duży problem to byłoby wspaniale. Przydałoby się do paru rzeczy.
Przez weekend ogarnę
Działają Wam kolory powiadomienia ? U mnie jakiego bym nie ustawił to zawsze przychodzi oryginalny, domyślny. Mój telefon to Xiaomi Mi 9.
Swoją drogą bardzo fajny filmik. Osobiście chciałbym go wykorzystać w procesie powiadomień (na bazie Artura - Powiadomienia, typy powiadomień ). Konkretnie chodzi mi aby każdy typ powiadomienia miał inny kolor - info domyslny, warrnig - żółty, alarm - czerwony. Aby nawet nie wczytując sie w szczegóły widać było jaka jest ranga powiadomienia. Da się to w prosty sposób zrobić tutaj:
?
Witam, skorzystałem z twojego wzoru lecz tak jak kolega wyżej parę postów również nie mam żadnej akcji na IPhone. powiadomienie przychodzi widać temat i treść ale na tym koniec. jest sposob by to działało ?
Nie mam jak tego sprawdzić bo nie posiadam iphona może ktoś inny da znać. Według dokumentacji wszystko powinno działać.
Bardzo fajna opcja, użyłem do codziennego zapytania przez HA czy ma zagrzać bojler pompą ciepła w przypadku zimnej wody.
pytanie
Mam kilka daschboardów dla różnych osób i urządzeń, ale chodzi glównie o telefony, bo mają inne skalowanie i wielkości czcionek inne poustawiałem, jak zrobić linka do konkretnego daschboardu i karty w nim, bo /lovelace/np03 to chyba jest ten domyślny
mam jeszcze jeden temat a propo powiadomienia z akcją, chciałbym wyświetlić zdjęcie na telefonie, które zostanie zrobione “kurierowi” po naciśnięciu dzwonka, a zdjęcie znajduję sie w /media/snapshot/01.png
To zdjęcie jest również otwierane w odtwarzaczu mediów w HA
jak prawidłowo zapisać link?
poniższy link mi nie działa
Przede wszystkim w systemach typu *unix (np. linux) wielkość liter w ścieżce ma znaczenia, png
to nie to samo co PNG
dlatego z zasady nie używa sie wielkich liter w nazwach plików i katalogów. Widzę także różnice w samej nazwie pliku 01.png
a potem 1.PNG
.
Pomocny może okazać sie Media w Home Assistant.
Działa również na iPhone tylko metoda wyświetlania jest inna. Jak dostaniesz powiadomienie to musisz na nim chwilę przytrzymać palcem i wtedy pokażą się przyciski wyboru akcji.
Tak samo jest z powiadomieniami np. ze zdjęciem z kamerki po wciśnięciu dzwonka do drzwi, też trzeba przytrzymać palcem na powiadomieniu żeby zobaczyć dołączone zdjęcie.
Co do opcji dodatkowych jak kolor, czas wyświetlania i ikona to faktycznie na iPhone one nie działają.
Zdjęcie zapisuje mi się do pliku i wyświetla na tv, ale są 2 problemy
- nie zawsze otwiera mi zdjęcie nowe na tv, tylko czasami jest poprzednie (kamera nadpisuje plik snapschota 01.jpg), tak jakby tv miał w pamięci stare
nie wiem jak zrobić zapis z nową nazwą i żeby też pobierało ten nowy plik
- Jak kamera ma awarię, to wyświetla się stare zdjęcie, jak za pomocą noda skasować plik na dysku? jest taka możliwość?
1
po wyzwoleniu daj osobna akcje snapshotu ha albo request http zeby pobrac nową migawkę z kamery, dopiero po jej utworzeniu idzie do noda gdzie wysyła, przed nim daj tez delay 2s i bedzie ok.
2
file node
o to chodzi?
obydwa Punkty - dzięki!
Cześć,
Czy w powiadomieniach z akcją da się zrobić ponowne włączenie noda po sprawdzeniu stanu?
Chodzi mi o taką sytuacje. Mam noda, który wysyła mi powiadomienie jeśli drzwi są otwarte dłużej niż 1min, do tego momentu działa to dobrze. Natomiast jak wiadomo czasami zdarza się że drzwi są po prostu otwarte dłużej i tutaj myślałem, że wykorzystam akcje, która uruchamiała by innego noda? albo coś innego.
Włączenie akcji na telefonie spowodowałoby sprawdzenie jaki jest aktualnie stan sensora drzwi i jeśli są zamknięte to wysyła powiadomienie nowe że zamknięte(już bez dodatkowych akcji), a jeśli otwarte to wysyła ponownie to samo powiadomienie co na początku z opcją akcji.
nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale wystarczy po nodzie z powiadomieniem z ackją ponownie umiescić tego noda tylko z inna konfiguracja,
Źle do tego podchodziłem. Myślałem że to jakoś bardziej skomplikowane ma być
Na szybko (bo w pracy, ale musiałem przetestować) test zrobiłem i działa pięknie
dzięki
Czy w to pole da się wprowadzić wartość z wcześniejszej wiadomości?
Chodzi o takie zastosowanie, że pierwsza informacja ma iść na dwa telefony, lecz później w zależności, kto uruchomi przycisk, to informacja w to pole powinna wpaść już tylko ten telefon, który uruchomił akcje.
UserId jest i to sobie ogarnąłem dla wiadomości następnej, gdy drzwi są zamknięte. Natomiast jak mam pętle przy otwartych drzwiach, to niestety trafia znowu na wszystkie telefony. Dlatego pytanie czy w tym polu mogę jakoś wprowadzić jakiś payload