Postaw na Spectrum, markę obecną na rynku oświetleniowym od 30 lat. Teraz również w wersji Smart. Spectrum SMART to nowa marka Spectrum LED, którą wprowadziliśmy na rynek w 30 rocznicę istnienia firmy na rynku. Jest to kolejny krok w rozwoju firmy, jak również wkład w rozwój rynku oświetleniowego. Dowód na to, że wciąż się rozwijamy cały czas stawiając na jakość naszych produktów oraz bezpieczeństwo Klientów. Steruj oświetleniem z dowolnego miejsca za pomocą aplikacji Spectrum Smart ( Android / iOS)
Wydawaj polecenia głosowe za pomocą asystentów osobistych Google Assistant, Amazon Alexa
czyli korzystając z integracji Tuya możesz sterować tym oświetleniem z poziomu Home Assistant.
Nie udało mi się dowiedzieć ile mocy pobiera taka smart żarówka w stanie czuwania.
Mam sporo urzadzen Spectrum Smart (zarowki, gniazdka, czujnik ruchu), chcialbym teraz podlaczyc je do Home Assistenta. Niestety support Spectrum Smart odpisal mi ze ich urzadzenia nie wspieraja HA. Czy ktos z Was probowal to zrobic przy pomocy jakiejs konwersji firmware do tasmota lub czegos innego i mu sie udalo?
Spectrum Smart, to zamówiony przez firmę z Katowic w Chinach produkt i aplikacja od tuya.
Tak udało się odchmurować parę ich urządzeń dzięki projektowi OpenBK, który zdaje się zaczął się na Elektrodzie.
Tu lista na której jest parę pozycji od Spectrum Wojnarowscy:
Z tego co widzę to wypusty bazujące na technologii Tuya, więc zapomnij o Spectrum (kuźwa marka dla fanów komputerów 8-bitowych czy co) i potraktuj jako Tuya.
“Na dzień dobry” możesz wywalić sprzęt z brandowanej chmury używając brandowanej aplikacji Spectrum Smart i spróbować je sparować z natywną chmurą używając aplikacji Tuya lub Smart Life.
I ewentualnie zintegrować je z HA chmurowo lub częściowo bezchmurowo jako Tuya (pamiętając, że tam słowo standaryzacja jest nieznane). tuyalocaltuyatuya-local
Jeśli masz niezerowe (to może być jednak za mało) pojęcie o elektronice to traktuj jak Tuya i wtedy zmiana firmware i stworzenie własnego DIY na bazie gotowego sprzętu (tu jakieś minimum umiejętności programowania też się przyda, bo zapewne nie będzie gotowych skrytów YAMLi czy konfiguracji, chyba że się uda zidentyfikować dane urządzenie jako sprzedawane także już pod innym brandem i dogłębnie obadane już rzez innych - wtedy są szanse na jakieś “gotowce”).
O ile są na bazie MCU Espressif to będzie stosunkowo łatwo (mnóstwo projektów możliwych do wykorzystania esphometasmotaespeasysuplaomg ) jeśli Beken lub Realtek, to już sporo gorzej (nieco bardziej zaawansowana znajomość elektroniki się przyda, za to jak się nauczysz, to ESP też będziesz miał w małym palcu) ale nadal wykonalne openbekenesphome (libretinylibretuya).
No cóż odpowiedź zacząłem pisać dawno a widzę, że w międzyczasie już @angler podał wyżej “sam sos” (czyli jednak Beken).