Witam wszystkich, to mój pierwszy post .
Będę realizował projekt home assistant do sterowania ledami. Założenia:
- Kontrolery led CCT, działające z z2mqtt.
- Home assistant steruje ledami - włączanie/wyłączanie z harmonogramu, definiuje temperaturę oraz jasność.
- Ledy można zawsze (w razie awarii serwera home assistant) włączyć/wyłączyć z przycisku, jak zwyczajne oświetlenie.
- Przyciski na ścianach to zwyczajne przyciski ze sklepu z oświetleniem. Konieczne ze względu na ujednolicenie ramek i przycisków w całym mieszkaniu.
Urządzenia, którymi chciałbym to zrealizować:
- Kontroler led: Miboxer FUT035Z+ lub GL-C-006P.
- Przekaźnik w puszce instalacyjnej: OXT SWTZ21 lub SONOFF ZBMINIR2.
- Zasilacze i taśmy led z punktu widzenia problemu raczej nieistotne.
Poniżej wrzucam schematy, które pokazują różne warianty. Na przykładzie przekaźnika OXT.
Wariant 1 - do realizacji tylko przy założeniu że rezygnuję ze sterowania właściwościami taśmy led z poziomu home assistant.
Wariant 2 - chyba najprostsze rozwiązanie, niestety nie do zrealizowania bo nie mam czwartego obwodu w puszce (kabel czerwony), poza tym wykorzystanie przewodu ochronnego w ten sposób to pewnie druciarstwo. Do tego konieczny jest inny kontroler. Np. skydance wz-1 opisywany tutaj na forum w innym temacie.
Wariant 3 - wg mojego rozpoznania, tak to powinno być realizowane. Przekaźnik w trybie “detached relay”.
Wariant 4 - wydaje mi się, że też powinno działać, unika nieprzewidywalnego zachowania przekaźnika w puszce, po tym jak padnie serwer lub prąd. Nie wiem czy można zrobić “detached relay” bez podawania napięcia na L1. Jak nie to chyba też trochę druciarstwo.
Nie stawiałem jeszcze home assistanta, będę to robił pierwszy raz. Obecnie jestem na etapie doboru urządzeń. Będę wdzięczny za każdą uwagę . Może czegoś nie przewidziałem / nie wiem. Nasuwają mi się takie pytania:
- Czy modele urządzeń są ok? Może przekaźnik beznapięciowy będzie tutaj lepszy?
- Który z wariantów jest najlepszy do realizacji określonych zadań? Może jest jakiś inny, którego nie przewidziałem?
- Czy warianty 3 i 4 pozwolą na sterowanie światłem podczas niedostępności serwera home assistant? (Wydaje mi się, że nie, bo koordynator zigbee i serwer HA nie będą wtedy działały)
- Podczas awarii prądu, gdy zasilanie zostanie przywrócone, czy warianty 3 i 4 połączą się same z serwerem home assistant po jakimś czasie i będą działały zgodnie z założeniami czy trzeba będzie coś ustawiać?
- To raczej dodatkowa rzecz, ale fajnie gdyby była. Czy któryś z wymienionych przekaźników można wykorzystać do następującej funkcji: przytrzymanie przycisku przez 2s lub dwuklik wyłączy kilka ledów? Jeżeli nie to czy istnieją przekaźniki dopuszkowe, które to zrealizują?
- Czy pilot 2.4G też będzie mógł kontrolować led (temperatura, jasność, włączenie/wyłączenie), równolegle z HA? Oczywiście pilot dedykowany pod kontroler.