Witam wszystkich na forum. Jest to mój pierwszy wpis na tym forum, ale bardzo często zaglądałem tu już jako gość bez rejestracji.
Mam problem z moim małym projektem pod ESPHome. Czy ktoś mógłby mi pomóc bo utknąłem.
Ale do rzeczy, otóż potrzebuję kodu licznika w ESPHome, który liczyłby czas (w minutach i sekundach) włączonego przycisku (od włączenia do wyłączenia - po wyłączeniu czas byłby np. taki 00:00) i pokazywałby taki licznik na wyświetlaczu lcd pcf8574. No i potrzebny jest jeszcze jeden licznik który zliczałby wciśnięcia innego przycisku (z możliwością kasowania wartości do 0 za pomocą zupełnie innego przycisku) oraz wyświetlał wynik też na wyświetlaczu lcd pcf8574.
Z góry dzięki za pomoc
Witamy na forum. Jeśli dobrze Cię @bif1005 zrozumiałem, to chcesz aby wszystko działo się w module ESP, cała logika działania?
O ile mam małe doświadczenie z ESPHome to myślę, że nawet jeśli wykonanie całej logiki w kodzie YAML dla twoich założeń jest w ogóle możliwe (tego nie wiem), to ilość tego kodu i możliwość popełnienia błędu, będzie wielka (setki wierszy, przypuszczam).
Dokładnie - dobrze mnie zrozumiałeś @angler Wiem, że można to również zrobić za pośrednictwem Home Assistanta zwłaszcza licznik wciśnięć ale już licznik czasu jest dla mnie nie do przyjęcia (za duże opóźnienia). A co ilości kodu nie wydaje mi się żeby były to setki wierszy