Prosta automatyzacja do drzwi na sonofie SNZB-04P

Witam. Zrobiłem sobie prostą automatyzację do drzwi w łazience na sonofie SNZB-04P automatyzacja samo w sobie działa tylko nie tak jak bym chciał. Automatyzacja działa po każdym otwarciu drzwi z automatu a ja chciałbym żeby ona się uruchamiała tylko gdy ktoś wejdzie lub wyjdzie z łazienki i nie zamknie drzwi (jeśli ktoś wejdzie lub wyjdzie i zamknie od razu drzwi to on ma się nie uruchamiać ). Domyślam się że muszę dać jakiś warunek, ale nie wiem jaki

flows.json (4,9 KB)

Do takiego działania potrzebny jest czujnik ruch lub obecności .

1 polubienie

Najlepiej to obecności.

Możesz zamiast delay, użyć trigger i po zamknięciu drzwi wysyłać msg.reset , co zapobiegnie wysłaniu powiadomienia.
Sprawdz sobie na początek to
flows (1).json (2,7 KB)
Nie jest to kompletny flow, bo nie rozumiem do końca tej koncepcji, a ty nie jesteś wylewny w opisie.

koncepcja jest taka że powiadomienie ma działać jak drzwi są otwarte powyżej jakiegoś czasu np wchodzę lub wychodzę z łazienki i od razu zamykam za sobą drzwi to automatyzacja ma nie działać, ale jak wyjdę lub wyjdę i nie zamknę drzwi po upływie np 3 s to ma się włączyć automatyzacja

Upraszczając ten opis do minimum:
Jeśli drzwi są otwarte powyżej 3 sek. wyślij powiadomienie.

Tyle to wiadomo i taki proces masz wrzucony wcześniej.
Ale Ty w swoich zmaganiach masz dwie funkcje z różnymi wiadomościami i o ile wiadomo co zrobić z pierwszą, to przez namnożenie nodów switch i delay nie bardzo wiadomo co z drugą :slight_smile:

Edytowałem na szybko ten twój flow i zmieniłem węzeł zamiast zwykłego delay dałem trigger. Mam nadzieję że dobrze zrozumiałem to co chciałeś.
flows.json (2,9 KB)

@Allon twój flow wyśle podziękowanie przy każdym zamknięciu drzwi , nie sądzę żeby o to chodziło autorowi, który pisze

Kilka postów wyżej wstawiłem flow z węzłem trigger , który jest resetowany po zamknięciu drzwi :slight_smile:

A to sorry może trochę źle zrozumiałem. Sprawdziłem też te flow co wystawiłeś i jest dobre t7ylko zmienić trzeba czas bo autor pisał że 3s a tam jest 5s choć te 3s wydaje mi się mało.

Allon Sprawdziłem ten flows i ogólnie jest ok bo automatyzacja uruchamia się po zadanym czasie tylko, że chciałbym żeby to podziękowanie było tylko w tedy kiedy minie czas zadany bo teraz jest tak że za każdym razem dziękuję czy zamknę normalnie czy po czasie a chciałbym tylko żeby dziękowało po czasie określonym

ps. Dziala juz mam dwa nody wait until

To dobrze że poprawiłeś. Wybacz że o tym zapomniałem. Jakbyś kiedyś w przyszłości miał jakiś problem to służę pomocą.

ok nie przejmuj się. Na pewno skorzystam z pomocy i to pewnie nie raz bo node redem to u mnie słabo :smile:

1 polubienie