Protokół Modbus, rekuperator HG hava

Witam forumowiczów.
Są pewne zagadnienia, których pomimo najszczerszych chęci sam nie jestem wstanie rozpracować. Mój HA jest sporych rozmiarów, ogrzewanie, rolety, światła, zigbee, 433Mhz, falownik itp. Ale modbus to jest dla mnie jakiś kosmos. Na sam koniec całego smart home zostawiłem rekuperator, który komunikuje się z centralka za pomocą tego protokołu. Rekuperator HG Hava lub DOGU. Kontaktowałem się z producentem o jakiś manual odnośnie modbusa ale bez odzewu. Trzeba więc jakoś samemu to podłączyć. Mam adapter USB i wpięty jest do linii na której wpięty jest też pulpit sterowniczy. Najważniejsza rzecz czyli sterowanie prędkością wentylatora. Na chwilę obecną wiem, że wysyłając komendę:
01 06 00 00 00 01 48 0A lub
01 06 00 00 00 02 08 0B lub
01 06 00 00 00 03 C9 CB uruchomię I, II lub III bieg wentylatora. Robię to przed Modbus Poll z poziomu Windowsa.
Rekuperator ma określone parametry:
Slave - 1,
Parity - Even,
Bautrate 19200,
Bit Stop - 1,
Jeżeli chodzi o HA to korzysta z ttyUSB13.
Skonfigurowałem plik configuration.yaml dodając:

- name: rekuperator
  type: serial
  baudrate: 19200
  bytesize: 8
  method: rtu
  parity: E
  port: /dev/ttyUSB13
  stopbits: 1

Podpowiedzcie co dalej, jakieś filmy, jakieś tutoriale. Prosta rzecz ale jak się nie zna podstaw to ciężko to ogarnąć.
pozdrawiam

To są dwa powody ,z których to nie będzie działać dobrze (czyli będą losowe błędy),
ponieważ program i centralka to modbus master. Możesz oczywiście podsłuchiwać co dzieje się na magistrali podczas sterowania, ale o sterowaniu w prosty sposób zapomnij z powodu 2.

Update.
Nie ma pulpitu do sterowania.

Bez wykazu adresów i przeznaczenia rejestrów modbus sam nic nie wskórasz.
Gdyby był pulpit to można by coś może rozszyfrować.
W modbus to wyglada tak:

01 -adres modułu
06 - kod funkcji zapis
0001 - wpisywana do rejestru wartość
480A -suma kontrolna

Mam pulpit do sterowania dlatego doszedłem do tego jak zmieniać predkość wentylatora. Rozumiem jaka jest różnica miedzy masterem i slavem. Szukam info jak to teraz wyslać z HA. Zakładając, że mam dobrze skonfigurowany usb to co dalej ? Chodzi o modbus.write_register ?

Tak, musisz użyć integracji HA modbus. W necie jest trochę opisów jak to skonfigurować.

Nie udało mi się utworzyć przycisku, który wykonywałby funkcję modbus.write_register ale połowiczny sukces to utworzenie schematu w node-red. 3 przycisku wirtualne, które po naciśnięciu wykonują usługę modbus write. Poniżej zdjęcia jak to wygląda w node-red. Może komuś się przyda.

Nie wiem jak to chciałeś zrobić ale wystarczy prosty przycisk na dashboardzie w HA (karty typu przycisk):

show_name: true
show_icon: true
type: button
name: Modbus write
show_state: false
tap_action:
  action: call-service
  service: modbus.write_register
  data:
    value: 100
    hub: hub1
    address: 12
    slave: 1

Oczywiście zakładam, że HA jest zintegrowany z urządzeniem Modbus i jest modbus masterem.