Witam forumowiczów.
Są pewne zagadnienia, których pomimo najszczerszych chęci sam nie jestem wstanie rozpracować. Mój HA jest sporych rozmiarów, ogrzewanie, rolety, światła, zigbee, 433Mhz, falownik itp. Ale modbus to jest dla mnie jakiś kosmos. Na sam koniec całego smart home zostawiłem rekuperator, który komunikuje się z centralka za pomocą tego protokołu. Rekuperator HG Hava lub DOGU. Kontaktowałem się z producentem o jakiś manual odnośnie modbusa ale bez odzewu. Trzeba więc jakoś samemu to podłączyć. Mam adapter USB i wpięty jest do linii na której wpięty jest też pulpit sterowniczy. Najważniejsza rzecz czyli sterowanie prędkością wentylatora. Na chwilę obecną wiem, że wysyłając komendę:
01 06 00 00 00 01 48 0A lub
01 06 00 00 00 02 08 0B lub
01 06 00 00 00 03 C9 CB uruchomię I, II lub III bieg wentylatora. Robię to przed Modbus Poll z poziomu Windowsa.
Rekuperator ma określone parametry:
Slave - 1,
Parity - Even,
Bautrate 19200,
Bit Stop - 1,
Jeżeli chodzi o HA to korzysta z ttyUSB13.
Skonfigurowałem plik configuration.yaml dodając:
- name: rekuperator
type: serial
baudrate: 19200
bytesize: 8
method: rtu
parity: E
port: /dev/ttyUSB13
stopbits: 1
Podpowiedzcie co dalej, jakieś filmy, jakieś tutoriale. Prosta rzecz ale jak się nie zna podstaw to ciężko to ogarnąć.
pozdrawiam
To są dwa powody ,z których to nie będzie działać dobrze (czyli będą losowe błędy),
ponieważ program i centralka to modbus master. Możesz oczywiście podsłuchiwać co dzieje się na magistrali podczas sterowania, ale o sterowaniu w prosty sposób zapomnij z powodu 2.
Mam pulpit do sterowania dlatego doszedłem do tego jak zmieniać predkość wentylatora. Rozumiem jaka jest różnica miedzy masterem i slavem. Szukam info jak to teraz wyslać z HA. Zakładając, że mam dobrze skonfigurowany usb to co dalej ? Chodzi o modbus.write_register ?
Nie udało mi się utworzyć przycisku, który wykonywałby funkcję modbus.write_register ale połowiczny sukces to utworzenie schematu w node-red. 3 przycisku wirtualne, które po naciśnięciu wykonują usługę modbus write. Poniżej zdjęcia jak to wygląda w node-red. Może komuś się przyda.